Σκόπια: Κρίσιμη συνάντηση Ζάεφ με πολιτικούς αρχηγούς για το δημοψήφισμα

Κρίσιμες συναντήσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών, έχει σήμερα Δευτέρα ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Στόχος του Ζόραν Ζάεφ είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» για το επερχόμενο δημοψήφισμα και τις τεχνικές λεπτομέρειες που το αφορούν.

Ο αρχηγός του σοσιαλιστικού κόμματος της ΠΓΔΜ βλέπει τον πρόεδρο  των VMRO, DUI και Besa, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, Αλί Αχμέτι και Μπιλάλ Κασάμι αντίστοιχα. 

Οι πολιτικοί αρχηγοί επιχειρούν να βρουν μια κοινή λύση για τη σύνθεση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής και την ημερομηνία, τον χαρακτήρα και το ερώτημα του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Οι δύο προηγούμενες συναντήσεις απέβησαν άκαρπες, μετά τις έντονες διαφωνίες και τις απειλές για αποχώρηση από τον επικεφαλής του δεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
Σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων υπάρχει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ως μία από τις πιθανές λύσεις για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ηγετών. Ο σκοπιανος πρωθυπουργός φέρεται να μην έχει αντίρρηση, αλλά διαφωνεί ο έταιρός του στην κυβέρνηση.

Το DUI θεωρεί ότι μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν είναι η καλύτερη λύση  και ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία με την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπεών.

Ο Ζάεφ με τη σειρά του επιθυμεί να έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για το δημοψήφισμα σύντομα, ώστε το αργότερο μέχρι τις 7 Οκτωβρίου να υλοποιηθεί.

Η νομοθεσία της ΠΓΔΜ άλλωστε προβλέπει ότι τα δημοψηφίσματα ανακοινώνονται από το κοινοβούλιο, μετά από τη σχετική ψηφοφορία. Η κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία, όμως, δεν αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα για τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς διατηρεί πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα