Ελσίνκι: Πόλη-φάντασμα για την συνάντηση Τραμπ-Πούτιν. Εξαφάνισαν ακόμα και τους γλάρους!

Ελσίνκι: Πόλη-φάντασμα για την συνάντηση Τραμπ-Πούτιν. Εξαφάνισαν ακόμα και τους γλάρους!

Ντόναλντ Τραμπ και Βάντιμίρ Πούτιν συναντώνται σήμερα στο Ελσίνκι σε ένα τετ α τετ το οποίο αναμένεται να φέρει λίγα αποτελέσματα, είναι όμως, μεγάλης συμβολικής αξίας!

Μια συνάντηση που έχει ήδη λάβει μεγάλη σημασία -πριν καν γίνει- και συγκρίνεται με την πρώτη σύνοδο κορυφής Ρέιγκαν-Γκορμπατσόφ, επί Ψυχρού Πολέμου.

Το ιστορικό πλαίσιο είναι διαφορετικό από εκείνο της σημερινής συνάντησης Τραμπ-Πούτιν, αλλά δεδομένης της προσωπικότητας του Αμερικανού προέδρου και των ιδιαίτερων αντιλήψεών του (που ξεφεύγουν από την παραδοσιακή γεωπολιτική ισορροπία Δύσης-Ανατολής) αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

Γερμανικές προειδοποιήσεις στον Τραμπ

Ο Τραμπ είχε πει από την αρχή ότι η συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο «θα είναι το ευκολότερο κομμάτι μιας γεμάτης εβδομάδας»…

Τα μέτρα ασφαλείας στο Ελσίνκι είναι δρακόντεια. Η σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο της πρωτεύουσας της Φινλανδίας και αναμένεται να διαρκέσει τρεις ώρες. Θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου των ηγετών.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, οι διοργανωτές του μεγάλου τετ α τετ έφτασαν στο σημείο μέχρι και να… εξαφανίσουν τους γλάρους, που συνήθως βρίσκονται στην πλατεία μπροστά από το προεδρικό παλάτι!

Και δεν είναι το μοναδικό μέτρο ασφαλείας. Οι κάτοικοι των σπιτιών κατά μήκος της διαδρομής από την οποία θα περάσουν οι αυτοκινητοπομπές των δυο ηγετών διατάχθηκαν όχι μόνο να μη βγουν στα μπαλκόνια τους αλλά ούτε καν να κοιτάξουν από τα παράθυρά τους! Και φυσικά, δεν πρέπει και να ανοίξουν τα παράθυρα…

Ελσίνκι: Ο Πούτιν ποντάρει πολλά. Ο Τραμπ κρατάει μικρό καλάθι!

Χαμηλές προσδοκίες για την συνάντηση

Τόσο ο Τραμπ όσο και ο Πούτιν έχουν φροντίσει να καλλιεργήσουν κλίμα χαμηλών προσδοκιών ενόψει της συνάντησής τους. Σε ένα μπαράζ… παραληρηματικών tweets νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι οι σχέσεις των δυο χωρών είναι το χειρότερο σημείο τους. Το δε Κρεμλίνο, δια του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ διεμήνυσε ότι δεν περιμένει πολλά…

Ανεπισήμως, Τραμπ και Πούτιν έχουν συναντηθεί άλλες δύο φορές σε συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ. Στο σημερινό τετ α τετ δεν θα παρίστανται οι σύμβουλοί τους γεγονός που όπως σχολάζει ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, Μάικλ ΜακφΦόλ δίνει πόντους στον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας.

Η συνάντησή τους- 13.15 ώρα Ελλάδας- πραγματοποιείται και στη σκιά της φωτιάς που άναψε στο τρίγωνο Αθήνας – Μόσχας – Ουάσινγκτον μετά τις απελάσεις δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα έπειτα από απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών. Η Ουάσινγκτον έσπευσε να στηρίξει την ελληνική πλευρά και κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει την αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ουάσινγκτον λέγοντας ότι κρύβεται πίσω από την απόφαση της Ελλάδας.

ελεύθερος τύπος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα