Ανεπιθύμητος ο Τραμπ στο Λονδίνο μετά την επίθεση στην Τερέζα Μέι

Ανεπιθύμητος ο Τραμπ στο Λονδίνο μετά την επίθεση στην Τερέζα Μέι

Με απειλές συνεχίζει το ταξίδι του στην Ευρώπη ο Ντόναλντ Τραμπ. Μετά το μακελειό της διπλωματίας που προκάλεσε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες ο αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στο Λονδίνο για την πρώτη επίσημη επίσκεψη που ξεκίνησε στραβά.

Ένα μικρό αερόστατο με την μορφή του Ντόναλντ Τραμπ ως ένα πορτοκαλί μωρό που κλαίει ύψωσαν σήμερα αντίπαλοί του έξω από το κοινοβούλιο.

Ο Τραμπ, ο οποίος έφθασε χθες Πέμπτη στη Βρετανία, δήλωσε στην εφημερίδα Sun ότι οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις εναντίον του στην πρωτεύουσα και σε άλλες βρετανικές πόλεις, τον έκαναν να αισθανθεί ανεπιθύμητος και γι αυτό τον λόγο αποφεύγει το Λονδίνο όσο μπορεί.

"Φαντάζομαι ότι όταν φουσκώνουν αερόστατα για να με κάνουν να αισθανθώ ανεπιθύμητος δεν υπάρχει για μένα κανένας λόγος να πάω στο Λονδίνο", δήλωσε ο Τραμπ στην εφημερίδα.

"Αγαπούσα πολύ το Λονδίνο. Δεν το έχω επισκεφθεί εδώ και πολύ καιρό. Αλλά όταν σε κάνουν να νιώθεις ανεπιθύμητος, γιατί να μείνω εκεί;".

Σε συνέντευξή του στη Sun εξαπέλυσε πυρά κατά της Τερέζα Μέι, είπε ότι ο Μπόρις θα ήταν εξαιρετικός πρωθυπουργός και μοίρασε χαρακτηρισμούς έως και στον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν. 

Σήμερα το πρωί οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν για να επιθεωρήσουν τα στρατεύματα στη διάσημη βασιλική, στρατιωτική ακαδημία Σάντχερστ, πριν έχουν διμερείς συνομιλίες και γευματίσουν στο Τσέκερς, τη θερινή κατοικία των Βρετανών πρωθυπουργών. Στη συνέχεια είναι προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου. Αργότερα ο Τραμπ και η σύζυγός του θα μεταβούν στο παλάτι του Γουίνδσορ για να πιουν τσάι με τη βασίλισσα Ελισάβετ.


Δήμαρχος Λονδίνου: Εξωφρενικές οι δηλώσεις Τραμπ για τη μετανάστευση

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν χαρακτήρισε εξωφρενικό να αποδίδει στη μετανάστευση ο Ντόναλντ Τραμπ την αύξηση στα ποσοστά βίαιων εγκλημάτων έπειτα από την κριτική που άσκησε ο αμερικανός πρόεδρος στους χειρισμούς του δημάρχου στο ζήτημα της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας στη βρετανική πρωτεύουσα.

"Και μόνο η ιδέα να αποδίδεις στους μετανάστες από την Αφρική (την αύξηση της βίας) θεωρώ ότι είναι εξωφρενική και πρέπει να τον προκαλούμε όταν το κάνει", δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC ο Καν.

Ο Τραμπ δήλωσε στην εφημερίδα Sun ότι ο δήμαρχος του Λονδίνου "τα πήγε χάλια με την τρομοκρατία" και έκανε λόγο για "έγκλημα που εισάγεται" στην πόλη.

"Νομίζω ότι τα θαλάσσωσε στο θέμα της τρομοκρατίας. Θεωρώ ότι τα πήγε χάλια ως προς την εγκληματικότητα, αν κοιτάξετε όλα τα φρικτά πράγματα που συμβαίνουν εκεί με όλη αυτή την εγκληματικότητα που εισάγεται".

Έκκληση στη Βασίλισσα: Μην τον συναντήσεις

Τα όσα δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στη Sun όχι μόνο για την Τερέζα Μέι και τον δήμαρχο του Λονδίνου αλλά και για τη μετανάστευση (την οποία χαρακτήρισε ντροπή για την Ευρώπη) πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν από τη Βασίλισσα Ελισάβετ να ακυρώσει τη συνάντησή της μαζί του.

"Δεδομένων των σχολίων του για την πρωθυπουργό και τον δήμαρχο, αυτή θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να ακυρωθεί το τσάι με τη Βασίλισσα Ελισάβετ. Δεν το αξίζει αυτός και σίγουρα δεν αξίζει στη Βασίλισσα" εγραψε ο Γουές Στρίτινγκ, βουλευτής των Εργατικών.Given his remarks about the Prime Minister and the Mayor of London, this would be the right moment to cancel Trump’s tea with the Queen. He doesn’t deserve it - and the Queen certainly doesn’t deserve it!

Οι δηλώσεις Τραμπ κατά της Μέι

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε με οξύ τόνο εναντίον της προσέγγισης της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το Brexit σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική ταμπλόιντ εφημερίδα The Sun. Αφού τορπίλισε το σχέδιο για το Brexit, ο Τραμπ συνεχίζει την επίσκεψή του στη Μ. Βρετανία

«Λοιπόν, νομίζω ότι η συμφωνία που πάει να κλείσει δεν είναι η συμφωνία που ψήφισε ο (βρετανικός) λαός, δεν είναι η συμφωνία για την οποία έγινε το δημοψήφισμα» στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αποχώρηση από την ΕΕ, έκρινε ο Τραμπ μιλώντας στην εφημερίδα.

«Είχα πει στην Τερέζα, την οποία συμπαθώ, της είχα πει τις απόψεις μου για το τι έπρεπε να κάνει, το πώς έπρεπε να διαπραγματευθεί (...) Θα έλεγα ότι πιθανόν πήγε προς την αντίθετη κατεύθυνση», συνέχισε. Η πρωθυπουργός Μέι ανυπομονεί να εξηγήσει στον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ τα σχέδιά της για το Brexit

«Αυτό είναι ΟΚ, έπρεπε να διαπραγματευθεί με τον καλύτερο τρόπο που ξέρει», όμως «οπωσδήποτε (η συμφωνία που εισηγήθηκε η Μέι) θα επηρεάσει την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, δυστυχώς με αρνητικό τρόπο», συμπλήρωσε ο Τραμπ.

Η συμφωνία που ετοιμάζεται να συνάψει η Μέι, διατηρώντας στενή εμπορική σχέση με την ΕΕ, «πιθανότατα θα σκοτώσει» κάθε ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών μεταξύ του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον, εξήγησε.

«Αν κλείσουν αυτή τη συμφωνία, θα διαπραγματευόμαστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση αντί να διαπραγματευόμαστε με το ΗΒ, αυτό πιθανότατα θα σκοτώσει τη συμφωνία», τόνισε ο Τραμπ στη Σαν.

Τα σχόλια του μεγιστάνα των ακινήτων, που έγιναν λίγο πριν αρχίσει η πρώτη του επίσκεψη στη Βρετανία αφού έγινε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, δημοσιεύονται στο τέλος μιας χαοτικής εβδομάδας για τη Μέι, κατά τη διάρκεια της οποίας δύο εξέχοντα μέλη της κυβέρνησής της υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιό της ως προς τη συμφωνία με την ΕΕ για το Μπρέξιτ, που θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί πολύ πριν από τον Μάρτιο του 2019.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε εξάλλου στη συνέντευξή του στη Σαν πως θεωρεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας--και ο ένας από τους δύο διαφωνούντες υπουργούς που παραιτήθηκαν--θα γινόταν σπουδαίος πρωθυπουργός. «Δεν προσπαθώ να βάλω τον έναν να συγκρουστεί με την άλλη», είπε ο αμερικανός πρόεδρος. «Απλά λέω πως νομίζω ότι θα γινόταν σπουδαίος πρωθυπουργός (...) Νομίζω ότι έχει αυτό που χρειάζεται».

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι θεωρεί τη Μέι «συμπαθητικό άνθρωπο», ωστόσο επιτέθηκε ξανά στον δήμαρχο της βρετανικής πρωτεύουσας, τον Σαντίκ Καν, κρίνοντας πως κάνει «φρικτή» δουλειά στο αξίωμά του.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα