Τραμπ: Μπορώ να βγάλω τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ - Δεν είναι απαραίτητο

Τραμπ: Μπορώ να βγάλω τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ -  Δεν είναι απαραίτητο

Απειλές ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ αν οι άλλες χώρες δεν αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μετά την έκτακτη συνεδρίαση που διεξήχθη στις Βρυξέλλες με θέμα τις αμυντικές δαπάνες των χωρών μελών στο περιθώριο της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του προς τους συμμάχους του λέγοντας ότι είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένος και ότι θα απογοητευτεί ιδιαίτερα αν δεν αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες σημαντικά.

Μάλιστα δεν έκρυψε ότι μπορεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου, αν και συμπλήρωσε ότι δεν εκτιμά ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.

Όπως τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ανησύχησαν μάλλον επειδή δεν συμπεριφέρονταν καλά στην  Ουάσινγκτον, αλλά τώρα της συμπεριφέρονται σωστά. 

Οι χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα αυξήσουν στο 2% του ΑΕΠ τους τις αμυντικές τους δαπάνες. Αφού όμως επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο Τραμπ πιστεύει ότι θα πρέπει να αρχίσουν να συζητούν για την περαιτέρω αύξηση του ποσοστού αυτού. «Πιστεύω ότι το 4% είναι ο σωστός αριθμός», τόνισε. 

Επεσήμανε μάλιστα ότι το γεγονός ότι αυξάνεται το ΑΕΠ των ΗΠΑ, αυτό σημαίνει ότι η χώρα του πληρώνει περισσότερα στο ΝΑΤΟ, κάτι που δεν είναι δίκαιο, υπογράμμισε ο Τραμπ. 

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν πάρα πολλά για το ΝΑΤΟ, το οποίο βοηθά περισσότερο την Ευρώπη.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

Μετά τις απειλές, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ «παραμένει πολύ ισχυρή»:

«Το ΝΑΤΟ είναι πολύ πιο ισχυρό τώρα από όσο ήταν πριν από δύο ημέρες», τόνισε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους χαρακτηρίζοντας την έκτακτη συνεδρίαση των 29 χωρών μελών σήμερα «φανταστική και «με εκπληκτικό συναδελφικό πνεύμα». 

Η ΜΕΡΚΕΛ ΔΕΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΡΑΜΠ

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ είχαν μια «πολύ σοβαρή συζήτηση» για την κατανομή των βαρών μέσα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. 

Η Μέρκελ δεν επιβεβαίωσε αν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να αποσύρει τη χώρα του από το ΝΑΤΟ, στην περίπτωση που οι άλλες χώρες δεν αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.

«Μπορώ μόνο να πω συμπερασματικά ότι το αποτέλεσμα είναι το εξής: η ξεκάθαρη δέσμευση όλων έναντι του ΝΑΤΟ και η ξεκάθαρη επιθυμία όλων να συμβάλουν για να αντιμετωπιστούν οι μεταβαλλόμενες συνθήκες ασφαλείας», πρόσθεσε η Μέρκελ. 

Ο Τραμπ τόνισε επίσης ότι πρέπει να αλλάξει η κατανομή των βαρών μέσα στη Συμμαχία, επεσήμανε η ίδια. 

«Προσωπικά το ξεκαθάρισα και άλλοι το ξεκαθάρισαν επίσης ότι βρισκόμαστε σε αυτό τον δρόμο», κατάληξε η Μέρκελ. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα