Reuters: Η Ελλάδα είχε ενημερώσει τη Ρωσία ότι θα απελάσει Ρώσους διπλωμάτες

Reuters: Η Ελλάδα είχε ενημερώσει τη Ρωσία ότι θα απελάσει Ρώσους διπλωμάτες

Η Ελλάδα είχε ενημερώσει τη Ρωσία από τις 6 Ιουλίου ότι σχεδίαζε να απελάσει ρώσους διπλωμάτες από τη χώρα για παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με διαδηλώσεις εναντίον συμφωνίας με την πΓΔΜ, σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή που επικαλείται το Reuters. 

«Είχαμε προειδοποιήσει τις ρωσικές αρχές εδώ και αρκετό καιρό για τις ενέργειες αυτών των συγκεκριμένων τεσσάρων διπλωματών και πολιτών, την Παρασκευή επίσημα ζητήθηκε, δίνοντάς τους μια λογική περίοδο λίγων ημερών για να εγκαταλείψουν τη χώρα», ανέφερε η ίδια πηγή στο πρακτορείο.

 «Οι ισχυρισμοί αφορούσαν συμμετοχή σε διαδηλώσεις εναντίον της συμφωνίας με τη Μακεδονία και προσπάθειες δωροδοκίας σε κρατικούς αξιωματούχους», ανέφερε η πηγή.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Θα απαντήσουμε ανάλογα στις απελάσεις διπλωματών

«Θα απαντήσουμε αναλόγως στην απέλαση των δύο ρώσων διπλωματών» ήταν η πρώτη αντίδραση του ρωσικού ΥΠΕΞ σύμφωνα με το Interfax  μετά το δημοσίευμα της «Κ».

H Eλλάδα δεν θα ανεχτεί καμία συμπεριφορά που παραβιάζει την διεθνή νομοθεσία δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη, όλα τα κράτη θα πρέπει να σέβονται και το διεθνές δίκαιο αλλά και εμάς την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου όταν ρωτήθηκε για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών υπόθεση που αποκάλυψε η «Κ».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι «δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε συμπεριφορά που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο». Σημείωσε ότι «στο πλαίσιο αυτό και όποτε έχει χρειαστεί έχουν ληφθεί μέτρα και αυτό έχει γίνει και αυτή τη φορά». 

Σημειώνεται ότι η απάντηση της ρωσικής πλευράς στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών από τις ελληνικές αρχές ήταν άμεση. Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, το οποίο επικαλείται το Reuters, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «θα υπάρξει απάντηση στην απέλαση από την Ελλάδα των Ρώσων διπλωματών με τον ίδιο τρόπο».

Διπλωματικές πηγές: Υπάρχουν στοιχεία

Από την πλευρά τους «Η Ελλάδα, όταν είχε προκύψει η υπόθεση Σκριπάλ, δεν είχε απελάσει Ρώσους διπλωμάτες καθώς δεν υπήρχαν αποδείξεις, ενώ τώρα υπάρχουν στοιχεία που αφορούν την εθνική ασφάλεια και λαμβάνονται μέτρα», τονίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΝΔ: Η κυβέρνηση αποφεύγει συνειδητά να ενημερώνει 

Προσερχόμενος στη Βουλή, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση απάντησε: «Μέχρι αυτής στιγμής δεν έχουμε καμία ενημέρωση, καμία επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση, για ένα θέμα που απασχολεί αυτήν τη στιγμή την επικαιρότητα και την κοινή γνώμη. Επανειλημμένως η κυβέρνηση έχει προσφύγει στην ίδια πρακτική. Αποφεύγει συνειδητά να ενημερώνει την αξιωματική αντιπολίτευση και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου για τα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Και αυτό, δυστυχώς, συνεχίζει να κάνει και τώρα».

Το δημοσίευμα της Καθημερινής

Η Αθήνα προχωρά στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε άλλους δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας.  Το  δημοσίευμα της «Καθημερινής», που επικαλείται υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές αναφέρει ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν απάντηση της Αθήνας σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. 

Μεταξύ άλλων η Αθήνα κατηγορεί τους Ρώσους διπλωμάτες για απόπειρα αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η υπόθεση αυτή φέρνει στην επιφάνεια μια υπόγεια ένταση που υπάρχει ανάμεσα στην Αθήνα και τη Μόσχα τα τελευταία δύο χρόνια για λόγους που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. 

Η κίνηση αυτή από ελληνικής πλευράς έρχεται ως απάντηση σε συντονισμένες προσπάθειες της Ρωσίας να αυξήσει την επιρροή της στη χώρα μας και ένα μήνυμα προς τη Μόσχα ότι όλες αυτές οι προσπάθειες δε θα μείνουν αναπάντητες αναφέρει η «Κ».

Ωστόσο, οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη διατήρηση των καλών σχέσεων με τη Ρωσία και προωθεί τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των δύο λαών. Όμως, όπως διευκρινίζουν, αυτό πρέπει να γίνει στη βάση της ισοτιμίας, με αμοιβαίο σεβασμό στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία των δύο χωρών. 

Υπογραμμίζουν ακόμα ότι η Αθήνα ήταν πάντα προσεκτική στον τρόπο διαχείρισης των ελληνορωσικών σχέσεων και καταγγέλλουν ότι παρά τις προσπάθειες από ελληνικής πλευράς να διατηρηθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε καλό επίπεδο, διάφοροι μηχανισμοί που συνδέονται με ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα, επιχειρούν να αναμειχθούν στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας. 

Συγκεκριμένα, οι διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι μέσω χρηματισμού, επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Άγιον Όρος, ενώ τόνισαν ότι κατεγράφη απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, η οποία απέτυχε. 

Τέλος καταγγέλλεται η προσπάθεια παρέμβασης της Μόσχας σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Διευκρινίζεται επίσης ότι η απόφαση για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών αφορά αποκλειστικά στη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων ατόμων και όχι στη γενικότερη καλή διάθεση της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας. 

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα