Ζάεφ: Η Ελλάδα έλαβε erga omnes όνομα κι εμείς erga omnes ταυτότητα

Ζάεφ: Η Ελλάδα έλαβε erga omnes όνομα κι εμείς erga omnes ταυτότητα

Η Ελλάδα διασφάλισε όνομα erga omnes – δηλαδή χρήση έναντι όλων, της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» – αλλά τα Σκόπια έλαβαν "erga omnes ταυτότητα", δήλωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο BBC, αναφερόμενος στην υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ζάεφ, σημείωσε πως η συμφωνία διασφαλίζει τον διαχωρισμό των "Μακεδόνων της Ελλάδας" από τους Μακεδόνες της πΓΔΜ, που έχουν ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό, ενώ ταυτόχρονα εγγυάται μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα.

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η συμφωνία θα επικυρωθεί με πλειοψηφία τουλάχιστον 70% στο δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, φάνηκε ανήσυχος για την μικρή συμπολιτευόμενη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή.

"Ανησυχώ […] αλλά πιστεύω πως και οι δύο πλευρές θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην πΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ είπε ειρωνικά πως είναι «copy paste» και πανομοιότυπες, προσθέτοντας ότι αυτό καταδεικνύει την ισορροπία της συμφωνίας. 

Ο Ζόραν Ζάεφ μάλιστα, κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει μια ευκαιρία στην συμφωνία των Πρεσπών.

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν τα Σκόπια θα επιδιώξουν μια "Μεγάλη Μακεδονία", ο κ. Ζάεφ τόνισε πως "Μεγάλη Μακεδονία" είχε ο Μέγας Αλέξανδρος, ενώ σήμερα η ΠΓΔΜ έχει δική της Μακεδονία, προσθέτοντας πως τα Σκόπια σέβονται ως αδιάβλητα τα υφιστάμενα σύνορα, πρόνοια που υπάρχει και στην συμφωνία των Πρεσπών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα