Τουρκία: Αυτά είναι τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης του Ερντογάν

Τουρκία: Αυτά είναι τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης του Ερντογάν

Η μεγάλη μέρα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν! Ο Τούρκος πρόεδρος αρχίζει μια νέα θητεία πέντε ετών, με ευρείες εξουσίες, βάσει του νέου συστήματος διακυβέρνησης. Στην εξουσία από το 2003, αρχικά ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως πρόεδρος, ο 64χρονος Ερντογάν επανεξελέγη με άνεση στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, κερδίζοντας από τον πρώτο γύρο το 52,6% των ψήφων.

Με την ορκωμοσία του Ερντογάν η Τουρκία αλλάζει οριστικά σελίδα. Η θέση του πρωθυπουργού καταργείται και ο πρόεδρος θα συγκεντρώνει πλέον όλες τις εκτελεστικές εξουσίες και θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα. Επίσης θα διορίζει έξι από τα δεκατρία μέλη του Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSK), αρμόδιου να διορίζει και να αποπέμπει το δικαστικό προσωπικό.

Η προεδρία θα βασίζεται επίσης σε «επιτροπές» και γραφεία αρμόδια για διάφορους διοικητικούς τομείς, αν και προς το παρόν δεν είναι γνωστές οι δικαιοδοσίες τους.

 Όλες οι εξελίξεις...

 
Τα πρόσωπα στα υπουργεία "κλειδιά" που θα επηρεάσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Υπουργός Άμυνας: Χουλουσί Ακάρ

Υπουργός Εξωτερικών: Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Υπουργός Δικαιοσύνης: Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ

20:48 Αυτά είναι τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης

Kαι δύο γυναίκες στη νέα κυβερνηση Ερντογάν...

20:37 Ο Ερντογάν ανακοινώνει τη νέα κυβέρνηση

 19:49 Δημοσιογράφοι περιμένουν τον Ερντογάν να ανακοινώσει τη νέα κυβέρνηση

19:30 Ακύρωσε εκδηλώσεις

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στην προεδρική κατοικία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως ακυρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις λόγω του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, την Κυριακή, που κόστισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους. Μάλιστα, κάλεσε τον αρχιμουφτή να προσευχηθεί για αυτούς.

 19:04 Το δώρο του Ερντογάν στους καλεσμένους του

Μία λίρα που στην πίσω πλευρά αναφέρεται: τούρκικη δημοκρατία Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 9 Ιουλίου 2018.

Το δώρο στους καλεσμένους έφτιαξε ειδικά για αυτούς το νομισματοκοπείο. Αργότερα θα βγει και στην κυκλοφορία για το κοινό.

Ο δρόμος του Ερντογάν προς τη… «δόξα»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρχίζει μια νέα θητεία πέντε ετών με ευρείες εξουσίες βάσει του νέου συστήματος διακυβέρνησης. Στην εξουσία από το 2003, αρχικά ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως πρόεδρος, ο 64χρονος Ερντογάν επανεξελέγη με άνεση στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, κερδίζοντας από τον πρώτο γύρο το 52,6% των ψήφων.

Η άνοδός του στην «υπερπροεδρία» γίνεται δύο χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 που υποκίνησαν στρατιώτες και το οποίο ακολούθησαν άνευ προηγουμένου διώξεις στις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το τελευταία κύμα διώξεων που ανακοινώθηκε χθες Κυριακή αφορά 18.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους στρατιώτες και αστυνομικούς, οι οποίοι αποπέμφθηκαν από τα καθήκοντά τους βάσει ενός προεδρικού διατάγματος που παρουσιάστηκε ως το τελευταίο που ανακοινώνεται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

newsit

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα