Kίνα εναντίον Τραμπ για τους εμπορικούς δασμούς

Η Κίνα κατέθεσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) προσφυγή κατά των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές, ανακοινώθηκε σήμερα από το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα επέβαλαν σήμερα η μία στις εξαγωγές της άλλης δασμούς σε προϊόντα ύψους 34 δισεκ. δολαρίων, με το Πεκίνο να κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι προκαλεί τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην οικονομική ιστορία, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου κλιμάκωσαν τη σύγκρουσή τους.

Πρακτορείο Xinhua: Μαύρη ημέρα στην ιστορία του εμπορίου

O εμπορικός πόλεμος που η κυβέρνηση του Τραμπ απειλούσε να εξαπολύσει εναντίον της Κίνας είναι πλέον γεγονός, αλλά η εμπορική νίκη που η κυβέρνηση υποσχέθηκε στο λαό της είναι τώρα πιο απατηλή από ποτέ, σημειώνεται σε άρθρο του πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua).

Αντιμέτωπη με μια αμερικανική κυβέρνηση, «που ακολουθεί μια τυπική πολιτική εμπορικού εκφοβισμού και τρομοκρατίας, η Κίνα δεν είχε άλλη επιλογή από το να προχωρήσει σε αντεπίθεση για να προστατεύσει τα βασικά, εθνικά της συμφέροντα και τα συμφέροντα του λαού της. Όταν η κυβέρνηση του Τραμπ πάτησε τη σκανδάλη, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι θα πυροβολούσε τα δικά της πόδια και ότι παίζει ένα επικίνδυνο οικονομικό παιχνίδι που είναι καταδικασμένο να αποτύχει», αναφέρεται στο σχόλιο του πρακτορείου.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ προώθησαν μια οικονομική τάξη «που βασίζεται σε κανόνες και νόρμες και έχτισαν την αξιοπιστία τους με τη συνεπή τους εξωτερική πολιτική και τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να τηρεί τις βασικές αρχές, ότι το εμπόριο καθιστά τις συμμαχίες πιο ισχυρές και ότι το άνοιγμα της οικονομίας είναι αυτό που στο τέλος μετράει».

«Ως μία χώρα που τον τελευταίο καιρό είναι σταθερά ασυνεπής, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής γίνονται οι Απρόβλεπτες Πολιτείες της Αμερικής. Η απερισκεψία τους οδηγεί βλακωδώς τον πλανήτη σε συνεχείς παγίδες», σημειώνουν οι συντάκτες του Xinhua Λιου Τζιε και Ρονγκ Τζιαοτζιάο.

«Ένα νέο είδος ‘Ψυχρού Πολέμου’ πλησιάζει», σύμφωνα με το Xinhua, που αναφέρει ότι οι ΗΠΑ μετατρέπουν σε όπλο την οικονομική και εμπορική τους ισχύ, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. «Ποδοπατούν επίσης βάναυσα το πολυμερές εμπορικό σύστημα και καταστρέφουν το ελεύθερο εμπόριο, μετατρέποντας τους μεγάλους εμπορικούς τους εταίρους σε φανταστικούς εχθρούς».

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο, οι ΗΠΑ «που ξεκίνησαν τον εμπορικό πόλεμο, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν διότι η οικονομική παγκοσμιοποίηση έχει γίνει η ακαταμάχητη τάση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και της προόδου του ανθρώπινου πολιτισμού. Δεν μπορεί και δεν πρόκειται να σταματήσει από τη μονομέρεια και τον εμπορικό προστατευτισμό, ιδέες που οι ΗΠΑ φαίνονται αποφασισμένες να προωθήσουν».

Οι χώρες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα είναι η ακρογωνιαία λίθος του παγκόσμιου εμπορίου, υπογραμμίζουν οι συντάκτες, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να παρακολουθούν με προσοχή για τις επιπτώσεις της μονομέρειας και του εμπορικού προστατευτισμού στην παγκόσμια οικονομία και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προστατεύσουν το πολυμερές εμπορικό σύστημα και τα συμφέροντα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

«Η Κίνα ποτέ δεν φοβήθηκε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και έχει άφθονα πυρομαχικά και εναλλακτικές επιλογές για να αντιμετωπίσει τις κενές απειλές από τις ΗΠΑ. Η κινεζική οικονομία είναι αρκετά ανθεκτική για να αντέξει τον αντίκτυπο από τους αμερικανικούς δασμούς, τώρα και στο μέλλον», σημειώνουν οι συντάκτες, επισημαίνοντας ότι ανεξάρτητα από τις όποιες αλλαγές, η Κίνα θα εμμείνει στις δικές της πολιτικές και στον ρυθμό ανάπτυξής της.

«Ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ απλά και μόνο θα καταστήσει την κινεζική οικονομία ισχυρότερη και πιο ανθεκτική», καταλήγουν οι συντάκτες.

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα