ΠΓΔΜ: Η Βουλή επικύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών

ΠΓΔΜ: Η Βουλή επικύρωσε  τη συμφωνία των Πρεσπών

Η Βουλή των Σκοπίων επικύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα για την επίλυση της διαφοράς του ονοματολογικού σε ειδική συνεδρίαση το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

Η συμφωνία επικυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ, από τους 120 βουλευτές, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) να απέχει από τη συνεδρίαση.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, τόνισε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την ΠΓΔΜ καθώς είναι μια αξιοπρεπής και αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η επικύρωση ανοίγει το δρόμο προκειμένου η γειτονική χώρα να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., καθώς και πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Απειλή για αποπομπή Ιβάνοφ

Εν τω  μεταξύ  οΖόραν Ζάεφ προανήγγειλε την αποπομπή του προέδρου των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβανόφ, στην περίπτωση που αρνηθεί να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών, από τη στιγμή που ο λαός με δημοψήφισμα την αποδεχθεί.

Συγκεκριμένα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τρίτη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «αν χρειαστεί» να κινηθούν διαδικασίες αποπομπής του προέδρου της χώρας προκειμένου, όπως είπε, «να μην επιτραπεί σε κανέναν να κόψει το δρόμο της Μακεδονίας προς την Ευρώπη».

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό, που σημαίνει ότι αν η πλειοψηφία πει ότι η συμφωνία πρέπει να ισχύσει τότε η συμφωνία θα ισχύσει αλλά αν η πλειοψηφία εκφραστεί διαφορετικά τότε η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί» είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, ο Ζάεφ εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι ο πρόεδρος Ιβανόφ δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα