Μέρκελ: Ελπίζω ότι θα κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα

Μέρκελ: Ελπίζω ότι θα κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα

Την ελπίδα ότι στην συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη «θα καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα», εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι «τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα βρίσκονται εκτός προγραμμάτων και θα είναι η σωστή στιγμή για να ληφθούν τα μέτρα θωράκισης της Ευρωζώνης».

«Τώρα πιστεύω είναι η χρονική στιγμή. Την Πέμπτη ελπίζω να καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα. Τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα είναι εκτός προγραμμάτων και τότε θα είναι η σωστή στιγμή για να πούμε "τώρα πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωζώνη ασφαλή έναντι κρίσεων" και πιστεύω ότι μπορούμε με τις προτάσεις μας να κάνουμε ένα καλό βήμα στην σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης που θα έχουμε μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα». Αυτά δήλωσε η καγκελάριος, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με στόχο την κατάθεση γερμανογαλλικής πρότασης στην Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα.

Η Μέρκελ τόνισε ακόμη ότι μια οικονομική και νομισματική ένωση μπορεί να κρατηθεί μόνο αν οι οικονομικές πολιτικές συγκλίνουν μεταξύ τους. Μάλιστα, ανέφερε ενδεικτικά το παράδειγμα της συνεργασίας Γερμανίας και Γαλλίας, προκειμένου να εναρμονιστεί το σύστημα φορολόγησης των επιχειρήσεων, αλλά και την πρόοδο που έχουν σημειώσει τα δύο υπουργεία Οικονομικών στο θέμα της τραπεζικής ένωσης.

Τόνισε, ωστόσο, ότι για να καταστεί δυνατή η σύγκλιση κάποιες χώρες χρειάζονται επιπλέον βοήθεια και επισήμανε ότι «η σύγκλιση στην Ευρωζώνη δεν είναι ακόμη επαρκής».
  

Η Ευρώπη ανεβάζει ταχύτητα

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν σήμερα να δημιουργήσουν έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης για την ενίσχυση των επενδύσεων και την προώθηση της οικονομικής σύγκλισης μεταξύ των 19 χωρών, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν ενόψει της συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28 και 29 Ιουνίου.

«Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης θα χρησιμοποιείται για να ενισχυθούν οι επενδύσεις, επίσης με στόχο να ενδυναμωθεί η σύγκλιση εντός της Ευρωζώνης», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Έχουμε ένα προσχέδιο της νέας Ευρωζώνης και αυτό είναι πραγματικά καλή εξέλιξη», δήλωσε.
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν ενόψει της συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28 και 29 Ιουνίου


Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι ο κοινός προϋπολογισμός θα είναι σε πλήρη λειτουργία έως το 2021.

Οι λεπτομέρειες του προϋπολογισμού, όπως τα ποσά και αν θα χρηματοδοτηθεί από εθνικές πηγές ή ένα ευρωπαϊκό φόρο, θα οριστικοποιηθούν από τους υπουργούς Οικονομικών πριν το τέλος του έτους.

Τα βρήκαν και στο μεταναστευτικό

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε παράλληλα ότι χρειάζεται μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο μεταναστευτικό, προσθέτοντας ότι η ίδια θέλει να αποτρέψει την περαιτέρω διάσπαση της Ευρώπης για το πώς θα αντιμετωπιστούν στο μέλλον οι μεταναστευτικές ροές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να πετύχει μία συντονισμένη πολιτική για το μεταναστευτικό στην Ε.Ε.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018, 20:21

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα