Η Αλβανία χαιρετίζει τη συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων στις Πρέσπες

Η Αλβανία χαιρετίζει τη συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων στις Πρέσπες

Την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-πΓΔΜ στους Ψαράδες, χαιρετίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας. Σε ανάρτησή του στο Twitter, το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας χαρακτηρίζει τη συμφωνία ιστορική και ως ένα καλό βήμα για ολόκληρη την περιοχή, κάνοντας λόγο επίσης για μια νέα σελίδα καλών γειτονικών σχέσεων και συνεργασίας με την Ευρώπη.

«Στη γραφική Πρέσπα που ενώνει λαούς σε αυτή την τριμερή περιοχή γειτονικών χωρών, οι πολίτες των δύο χωρών, η περιοχή, οι εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΟΗΕ έγιναν μάρτυρες μιας νέας σελίδας καλών γειτονικών σχέσεων και συνεργασίας με την Ευρώπη» αναφέρει στην ανακοίνωσή που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας για τη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ και παραθέτει στην ίδια ανάρτηση.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας στέλνει το μήνυμα πως είναι ώρα για μείζονες λύσεις στην περιοχή μας, με βάση την κοινή βούληση να σταθεροποιηθεί τελικά ο χώρος μας, με στόχο να γίνει αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Καταληκτικά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας υπογραμμίζει πως ενθαρρύνει την Ελλάδα και την πΓΔΜ να ολοκληρώσουν όλα τα βήματα για την έναρξη ισχύος της συμφωνίας και προστίθεται ότι η συμφωνία αυτή εξυπηρετεί τη φιλία, την ευημερία και την ευρωπαϊκή προοπτική, τόσο των χωρών όσο και των πολιτών της περιοχής μας.

Οι αλλαγές που φέρνει η συμφωνία και η επόμενη μέρα

Οι υπογραφές στις Πρέσπες μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είναι πλέον γεγονός και από τη στιγμή αυτή έχουν περάσει πλέον 24 ώρες.

Το τοπίο ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη πλήρως, καθώς τα επόμενα βήματα είναι πολλά και μέχρι να περάσει από την ελληνική Βουλή απομένουν πολλά να γίνουν από την πλευρά των Σκοπίων.

Η συμφωνία καταρχήν θα πρέπει να πάει στη Βουλή της «Βόρειας Μακεδονίας» για να πάρει την έγκριση της πλειοψηφίας.

Στη συνέχεια θα πάει για υπογραφή στον πρόεδρο Ιβάνοφ. Οι αντιδράσεις από την πλευρά του Προέδρου των Σκοπίων είναι γνωστές. Αναμένεται να την αποπέμψει και για δεύτερη φορά θα πάει στη Βουλή όπου θα χρειαστεί απλή πλειοψηφία την οποία ο Ζάεφ διαθέτει.

Η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 28 – 29 Ιουνίου όπου θα εγκριθεί η συμφωνία για να ανοίξει ο δρόμος των προενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Ελλάδα από την πλευρά της θα πρέπει να αποστείλει στο ΝΑΤΟ μια επιστολή με την οποία θα αναφέρει ότι αίρει τις αντιρρήσεις της για ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας».

Το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα με το νέο της πλέον όνομα.

Τέλος Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να οργανώσει το δημοψήφισμα. Μάλιστα θα πρέπει να το κερδίσει, καθώς διαφορετικά η συμφωνία καταρρέει.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να προχωρήσει τις συνταγματικές αλλαγές για άρση των αλυτρωτικών αναφορών.

Όταν όλα αυτά τελειώσουν η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή για την κύρωσή της.

Οι πολιτικές εξελίξεις

Όλες αυτές οι αλλαγές θα γίνουν μέσα σε ένα έντονο πολιτικό κλίμα και στις δύο χώρες.

Ο Ζόραν Ζάεφ θα πρέπει να ξεπεράσει την αντίδραση των εθνικιστών του VMRO και του προέδρου Ιβάνοφ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να διαχειριστεί τις διαλυτικές τάσεις που εμφανίζουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα