Εγκρίθηκε η συμφωνία για το ονοματολογικό από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ

Εγκρίθηκε η συμφωνία για το ονοματολογικό από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ

Ομόφωνα ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο της ΠΓΔΜ την συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας, αποφασίζοντας παράλληλα τον αποχαρακτηρισμό του κειμένου της συμφωνίας και την ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ενημέρωσε τους υπουργούς για τη συμφωνία και τα βήματα που ακολουθούν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ. Την ίδια ώρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE εξέφρασε γι' ακόμη μία φορά την αντίθεσή του στη συμφωνία και προανήγγειλε πορεία διαμαρτυρίας στο Μοναστήρι (Bitola) την Κυριακή στις 13:00 «εναντίον της συνθηκολόγησης» στο θέμα του ονόματος και κάλεσε όσους πολίτες διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης να συμμετέχουν μαζικά. Ο πρόεδρος του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε μετά την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του VMRO-DPMNE, ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα καταψηφίσει τη συμφωνία, όταν αυτή φθάσει στη Βουλή της χώρας για κύρωση.

Ο Μίτσκοσκι παρέθεσε τρία επιχειρήματα για να στηρίξει τη θέση του: «Πρώτον, δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία που να κυρώνεται από την μία πλευρά και να μην κυρώνεται ταυτόχρονα και από την άλλη. Δεύτερον, αυτό σημαίνει, ότι τα Σκόπια θα αναλάβουμε δεσμεύσεις, υπό τον όρο να τις υλοποιήσουμε. Ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνει η Αθήνα και ποια είναι τα μέτρα, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της; Το τρίτο ερώτημα είναι, πως αυτή η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση να ψηφίσει τη συμφωνία στο κοινοβούλιο με απλή πλειοψηφία και να δεσμεύεται να κάνει αλλαγές στο Σύνταγμα, που απαιτούν πλειοψηφία δύο τρίτων;», σημείωσε ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE. «Από μόνη της αυτή η συμφωνία ή σύμφωνο, όπως αποκαλείται, είναι αντίθετη με το σύνταγμα», σημείωσε ο Μίτσκοσκι

 

 

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα