Η Κίνα απαντά με αντίποινα στους δασμούς του Τραμπ - Κίνδυνος για εμπορικό πόλεμο

Άμεσα και ισοδύναμα αντίποινα προανήγγειλε η Κίνα για τους δασμούς της τάξης του 25% που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το υπουργείο Εμπορίου στο Πεκίνο ανακοίνωσε πως θα επιβάλει δασμούς «ίσης κλίμακας και ίσης ισχύος» με τα μέτρα που αποφάσισε η Ουάσιγκτον, σε ένα ξεκάθαρο σινιάλο πως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο βαδίζουν προς πιθανό εμπορικό πόλεμο.

Ο κίνδυνος κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης είναι πλέον ορατός, καθότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε νωρίτερα πως η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει «επιπρόσθετους δασμούς» εάν το Πεκίνο προβεί σε αντίποινα οποιουδήποτε είδους που θα μπορούσαν να βλάψουν τις αμερικανικές εξαγωγές.

Και η Κίνα πάντως δεν φάνηκε διατεθειμένη να υποχωρήσει, αποσαφηνίζοντας πως οι σινο-αμερικανικές διαπραγματεύσεις του τελευταίου διμήνου που είχαν ως στόχο την αποτροπή της εμπορικής σύρραξης έχουν πλέον καταστεί άκυρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν την Κίνα ότι επί χρόνια επιστρατεύει παράνομες πρακτικές ώστε να αποσπά την πνευματική ευρεσιτεχνία και την τεχνογνωσία αμερικανικών εταιρειών που προσπαθούν να εισέλθουν στην μεγάλη κινεζική αγορά.

«Το εμπόριο ανάμεσα στις χώρες μας […] έχει υπάρξει πολύ άδικο για πολύ καιρό, αυτή η κατάσταση δεν είναι πλέον βιώσιμη», δήλωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Το Πεκίνο απορρίπτει τις αμερικανικές καταγγελίες.

Οι αμερικανικοί δασμοί αφορούν 1.102 κινεζικά προϊόντα, κυρίως από κλάδους που συνδέονται με το σχέδιο για εμπορική και βιομηχανική «εκτόξευση» της Κίνας, γνωστό ως «Made in China 2025». Μεταξύ άλλων, στοχοποιούνται οι τομείς της αεροπορίας, των τηλεπικοινωνιών, της ρομποτικής, των βιομηχανικών μηχανών, των αυτοκινήτων και των χημικών.

Το μεγαλύτερο μέρος των δασμών, που αγγίζει κινεζικές εξαγωγές 34 δισεκ. δολαρίων, θα τεθεί σε ισχύ στις 6 Ιουλίου. Οι υπόλοιπες ποινές αξίας 16 δισεκ. δολαρίων θα εξεταστούν περαιτέρω.

Η επιβολή αμερικανικών δασμών στην Κίνα ήλθε λίγες ημέρες αφότου η κυβέρνηση Τραμπ ενεργοποίησε δασμούς στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και την Ιαπωνία, παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Η ΕΕ έχει απαντήσει με αντίμετρα σε ποικίλα αμερικανικά καταναλωτικά προϊόντα.

 

skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα