Η Μακεδονία αλλάζει το όνομά της - Τα διεθνή ΜΜΕ για τη συμφωνία στο Σκοπιανό

Η Μακεδονία αλλάζει το όνομά της - Τα διεθνή ΜΜΕ για τη συμφωνία στο Σκοπιανό

Θέμα τον ημερών όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για την ονοματοδοσία της ΠΓΔΜ, με την κατάληξη στο όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Όπως φαντάζει φυσιολογικό, με το θέμα ασχολήθηκαν εκτενώς και σχεδόν όλα τα διεθνή ΜΜΕ.

«Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ κατέληξαν σε ιστορική συμφωνία για την επίλυση της μεταξύ τους διένεξης σχετικά με την ονομασία της βαλκανικής χώρας που επί δεκαετίες έχει διαταράξει τις σχέσεις των δύο γειτόνων», σχολιάζει το πρακτορείο Reuters. «Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, η επίσημη ονομασία της χώρας του θα είναι "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας". Ο κ. Ζάεφ είπε πως η συμφωνία θα ανοίξει τον δρόμο για ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, που μέχρι τώρα είχε εμποδιστεί από τις ελληνικές αντιρρήσεις. Επίσης, δήλωσε ότι η συμφωνία θα επισφραγιστεί σε προσεχή συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα. Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, αλλά και να υποβληθεί σε δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, διαδικασίες που θα αποτελέσουν δύσκολες δοκιμασίες και για τους δύο ηγέτες.

«Σήμερα είναι μια σκληρή μέρα για τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Μόλις παρακολουθήσαμε μια συνέντευξη Τύπου, όπου η ήττα παρουσιάστηκε σαν πλαστή νίκη», δήλωσε ο Χρίστιαν Μίκοσκι, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE.

«Η ΠΓΔΜ κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με την Ελλάδα για τον τερματισμό της μακροχρόνιας διένεξής τους σχετικά με την ονομασία της χώρας, ελευθερώνοντας τον δρόμο για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ», τονίζει το πρακτορείο Bloomberg. Η νέα ονομασία θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», όπως ανέφεραν οι δύο ηγέτες σε χωριστές τους δηλώσεις σε Αθήνα και Σκόπια. Και οι δύο πρέπει πλέον να αναζητήσουν κοινοβουλευτική στήριξη για να υλοποιηθεί η συμφωνία. «Έχουμε μια συμφωνία ιστορικών διαστάσεων. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι στο Συμβούλιο της Ε.Ε. της 28ης Ιουνίου θα ληφθεί απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι στις 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, η "Μακεδονία" θα λάβει πρόσκληση για να καταστεί μέλος», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Ο Τσίπρας δήλωσε πως η χώρα του θα στηρίξει και τις δύο επιθυμίες του Zάεφ, αρκεί να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της χώρας. "Με τη συμφωνία επιτυγχάνεται ο πλήρης διαχωρισμός μεταξύ της ελληνικής Μακεδονίας και των βόρειων γειτόνων μας", ανέφερε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. Ωστόσο, τους δύο ηγέτες αναμένει δύσκολη πορεία μέχρι την έγκριση της συμφωνίας», εκτιμά το Bloomberg.

Η ΠΓΔΜ συμφώνησε να αλλάξει την ονομασία της ώστε να επιλυθεί η μακροχρόνια διένεξη με την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσαν οι δύο χώρες, με την Ελλάδα να δηλώνει ότι θα άρει τις αντιρρήσεις της για ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, εφόσον εγκριθούν επίσημα οι αλλαγές», γράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ανακοίνωσε ότι η νέα ονομασία θα είναι Severna Makedonija, ή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. «Επιλύουμε διένεξη 25 ετών, που μας κρατούσε μακριά από την ευημερία», δήλωσε από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ. Η συμφωνία αποτελεί κατάληξη των επί 25 έτη μεσολαβητικών προσπαθειών του ΟΗΕ. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι διαπραγματεύσεις σημείωσαν πρόοδο με τις δυτικές κυβερνήσεις να ελπίζουν σε ένταξη της "Μακεδονίας" στις διεθνείς συμμαχίες, ώστε να σταθεροποιηθούν τα δυτικά Βαλκάνια.

Η συμφωνία απέχει πολύ από τού να είναι βέβαιη, αφού πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών και να υποβληθεί σε δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο. Οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης στις δύο χώρες ίσως προκαλέσουν εμπόδια. Ο Π. Καμμένος, κυβερνητικός εταίρος του κ. Τσίπρα, επανέλαβε χθες την αντίθεση του κόμματός του σε συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με τη συμφωνία. Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μητσοτάκης, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να εκφράσει τις ανησυχίες του για τον χειρισμό των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει μια κακή, όπως την χαρακτήρισε, συμφωνία, που περιλαμβάνει «απαράδεκτες εθνικές υποχωρήσεις» και που θα διχάσει τους Έλληνες», καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα.

«Η Ελλάδα και η "Μακεδονία" συμφώνησαν να μετονομαστεί η βαλκανική χώρα σε «Βόρεια Μακεδονία», ώστε να τερματιστεί η 27χρονη πικρόχολη διαμάχη και να ανοίξει ο δρόμος για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.», σημειώνει η Wall Street Journal. «Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών και θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα στην "Μακεδονία". Εθνικιστές και από τις δύο πλευρές είναι αντίθετοι σε οποιονδήποτε συμβιβασμό και ενδέχεται να εκτροχιάσουν τη συμφωνία. Ο συμβιβασμός επιτεύχθηκε μετά από μήνες διαπραγματεύσεων και διπλωματικές πιέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ, της Γερμανίας και των ευρωπαϊκών θεσμών. Οι ηγέτες των δυτικών δυνάμεων πίεσαν σθεναρά τις δύο χώρες να εκμεταλλευτούν την καλύτερη πολιτική ευκαιρία που είχε μέχρι τώρα παρουσιαστεί, ώστε να επιλυθεί μια από τις πλέον ακανθώδεις διενέξεις στην Ευρώπη. Ενδεχόμενη είσοδος της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. θεωρείται στις δυτικές πρωτεύουσες σαν ζωτικό βήμα για την σταθεροποίηση των Βαλκανίων.

Η περιοχή έχει γίνει αρένα έντονου ανταγωνισμού μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας. Πάντως η συμφωνία προσκρούει σε πολιτικά εμπόδια. Οι ψηφοφόροι στη "Μακεδονία" πρέπει να εγκρίνουν τη νέα ονομασία σε δημοψήφισμα. Κατόπιν, το κοινοβούλιο πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα με πλειοψηφία δύο τρίτων. Η κυβέρνηση δεν διαθέτει τις απαραίτητες ψήφους και ίσως καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, επιδιώκοντας ισχυρότερη πλειοψηφία. Στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει οπωσδήποτε να τερματιστεί η διένεξη, ο κυβερνητικός εταίρος του, οι εθνικιστές ΑΝΕΛ είναι αντίθετοι και ο κ. Τσίπρας θα χρειαστεί στήριξη από την αντιπολίτευση. Για τον υπόλοιπο κόσμο, η διένεξη για την ονομασία θεωρείται ένας εκνευριστικός γρίφος, όμως στα Βαλκάνια ανακινεί έντονα συναισθήματα», καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα.

«Ένα Νέο όνομα για τη "Μακεδονία" τερματίζει αντιπαράθεση τριών δεκαετιών με την Ελλάδα», γράφουν οι Times του Λονδίνου, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκτιμώντας πάντως ότι «δεν αποκλείεται, η συμφωνία να εκτροχιαστεί από σκληροπυρηνικούς και στις δύο χώρες που απορρίπτουν το συμβιβασμό».

«Η συμφωνία συνιστά σπάνια επιτυχία για την Ε.Ε. σε μια ασταθή περιοχή όπου η ρωσική, τουρκική και κινεζική επιρροή μεγαλώνουν», γράφουν οι Financial Times.«Η Ελλάδα συμφωνεί να αναγνωρίσει τη γειτονική της χώρα ως Bόρεια Μακεδονία –η συμφωνία για την ονομασία ανοίγει το δρόμο στην τελευταία για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Ωστόσο, οι δυο ηγέτες θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις τους επόμενους μήνες κατά τη διαδικασία οριστικοποίησης κεφαλαίων της συμφωνίας για την οποία θα απαιτηθεί κοινοβουλευτική στήριξη».

«Η "Μακεδονία" αλλάζει το όνομά της για να θέσει τέλος στην 27χρονη αντιπαράθεση με την Ελλάδα», γράφει η βρετανική Telegraph. «Οι δύο χώρες έφθασαν σε μια ιστορική συμφωνία την Τρίτη για να λήξουν μια πικρή 27χρονη ονοματολογική διαμάχη που είχε κρατήσει το μικρότερο και νεότερο κράτος εκτός διεθνών θεσμών όπως το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. χαιρέτισαν την εξέλιξη καθώς θα συμβάλλει στην εδραίωση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Η Ελλάδα είχε απαιτήσει εδώ και καιρό από τον βόρειο γείτονά της να αλλάξει ή να τροποποιήσει το όνομά του για να την αποφυγή οποιασδήποτε διεκδίκησης και την αρχαία κληρονομιά στην περιοχή της βόρειας Ελλάδας που ονομάζεται Μακεδονία, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αμφότεροι οι πρωθυπουργοί αντιμετώπισαν διαφωνίες στο εσωτερικό των χωρών τους».

Όπως τονίζει ο Guardian «τόσο για τον Τσίπρα όσο και για τον Ζάεφ χρειάστηκε πολιτικό θάρρος για να φθάσουν τόσο μακριά. Η εθνικιστική αντίδραση και στις δυο χώρες αναμένεται να είναι έντονη καθώς οι επικριτές ήδη χλευάζουν τη συμφωνία ως πράξη προδοσίας».

«Η Severna Macedonia γεννήθηκε: η Αθήνα και τα Σκόπια ανακοινώνουν συμφωνία για το όνομα», μεταδίδει το δίκτυο Al Jazeera. «Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ ανακοίνωσαν μια ιστορική συμφωνία για το όνομα της δεύτερης, προλειαίνοντας το δρόμο για μια τελική συμφωνία μετά από 27ετή αντιπαράθεση... Η λύση στην ονοματολογική αντιπαράθεση είναι καλά νέα που τα Βαλκάνια έχουν χρειάζονται απεγνωσμένα», συμπληρώνεται σχετικά.

«Μετά από 27 χρόνια πολιτικό-σημασιολογικής διένεξης, η Αθήνα και τα Σκόπια κατέληξαν σε συμφωνία την Τρίτη 12 Ιουνίου σχετικά με το όνομα της "Μακεδονίας", αλλά και από τις δύο πλευρές των συνόρων, ο συμβιβασμός αυτός καταπολεμάται από τους εθνικιστές», γράφει η γαλλική Le Monde. «Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ και ύστερα να τεθεί σε δημοψήφισμα. Το διακύβευμα με τη διευθέτηση της ονομασίας για τη "Μακεδονία", είναι να επιτευχθεί συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη Ιουνίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. και να πετύχει μία πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο κορυφή της Ατλαντικής Συμμαχίας στις 11 και 12 Ιουλίου.

Από τη σκοπιά της Αθήνας μια τέτοια συμφωνία δίνει τέλος σε οποιασδήποτε αξίωση από το γειτονικό κράτος, της κληρονομιάς του Μεγάλου Αλέξανδρου, του οποίου η Ελλάδα διεκδικεί την αποκλειστικότητα. Πάνω απ' όλα, πρέπει να κατοχυρώσει την απουσία οποιασδήποτε εδαφικής βλέψης από τη ΠΓΔΜ στην ελληνική περιοχή της Μακεδονίας», καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.

Τέλος, η Liberation γράφει ότι «Αθήνα και Σκόπια κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ μετά από μια 27χρονη διαμάχη, καθιστώντας δυνατό ένα ξεμπλοκάρισμα της ένταξης της μικρής πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ».

 


newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα