Ζάεφ: Δεν έχουμε ακόμα συμφωνία! Τα ονόματα που είναι στο τραπέζι

Ζάεφ: Δεν έχουμε ακόμα συμφωνία! Τα ονόματα που είναι στο τραπέζι

Νέες δηλώσεις που θα συζητηθούν σε Ελλάδα και Σκόπια, έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Ο κ. Ζάεφ είπε ότι περιμένει σήμερα στην τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες και να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα της ονομασίας.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη το όνομα και ότι αυτό παραμένει ένα από τα ανοιχτά ζητήματα τα οποία θα συζητήσει το απόγευμα, στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα, εξηγώντας ίσως έτσι και την αναβολή στο τηλεφώνημα κατά μερικές ώρες.

«Χθες είχαμε μια εξαιρετική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Ελπίζω ότι σήμερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι θετικό στον κόσμο. Είπα ότι είμαι φύσει αισιόδοξος και είναι πιθανόν να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μια πολύ κρίσιμη συνάντηση για μένα. Ελπίζω ότι θα καλύψουμε όλες τις πτυχές για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και των δυο πλευρών», είπε στους δημοσιογράφους ο Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ.

«Αν αυτό γίνει σήμερα -Θεού θέλοντος- θα γνωστοποιήσουμε άμεσα όλες τις λεπτομέρειες και πιστεύω ότι αν υπάρξει συμφωνία τότε θα κανονίσουμε το πότε και το που θα υπογραφεί. Ξέρουμε για τις Πρέσπες, ήταν επιθυμία μας αυτό εδώ και πολύ καιρό ακόμα και κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα περίμενα να γίνουν όλα βήμα – βήμα. Να δούμε αν θα υπάρξει συμφωνία, και αν υπάρξει συμφωνία θα ορίσουμε τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Δηλαδή, το πως θα ενημερώσουμε τους πολίτες αλλά και το που θα μπουν οι τελικές υπογραφές», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Τα ονόματα που "παραμένουν" στο τραπέζι, σύμφωνα με τον Ζάεφ

«Βόρεια, Άνω, Νεα, Του Βαρδάρη, πολλά ονόματα είναι στο τραπέζι, ξέρετε τις προτάσεις του Νίμιτς αλλά εγώ θα περίμενα μέχρι το τέλος για να το ανακοινώσω γιατί αλήθεια συμφωνία δεν έχουμε ακόμα. Ελπίζω να έχουμε (συμφωνία) ή να την έχουμε πολύ σύντομα. Πάντως, όταν θα κλείσει η συμφωνία θα σας ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειές της», είπε ο Ζόραν Ζάεφ, όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1, επαναλαμβάνοντας ότι μόλις υπάρχει κατάληξη στις συζητήσεις των δύο πλευρών θα υπάρξει άμεση ενημέρωση των πολιτών.