Αύξηση επιτοκίων στην Τουρκία. Κατρακυλά η τουρκική λίρα

Αύξηση επιτοκίων στην Τουρκία. Κατρακυλά η τουρκική λίρα

Ανέκρουσε πρύμναν ο Ερντογάν σχετικά με την οικονομική πολιτική χαμηλών επιτοκίων που είχε προαναγγείλει, υποκύπτωντας στις πιέσεις των αγορών, οι οποίες οδήγησαν την τουρκική λίρα στα τάρταρα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε χθες το βασικό της επιτόκιο από το 13,5% στο 16,5%, δηλώνοντας ότι θα κάνει ό, τι πρέπει, προκειμένου να στηρίξει το τουρκικό νόμισμα. Με την κίνηξση αυτή όπως επισημαίνει το Bloomberg, κατάφερε να αναστρέψει τις απώλειες της τάξης του 5,5%, που γνώριζε νωρίτερα χθες η τουρκική λίρα. Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, ο Εντογάν που δήλωσε πρις από περίπου 10 ημέρες, ότι αν επανεκλεγεί στην Προεδρία της χώρας, με ενισχυμένες εξουσίες όπως προβλέπει το νέο Σύνταγμα, θα αναλάβει ο ίδιος ρόλο στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, τασσόμενος υπέρ των χαμηλών επιτοκίων.

Η αντίδραση των αγορών ήταν αστραπιαία, με το τουρκικό νόμισμα το οποίο ήδη κατέγραφε απώλειες, να κατρακυλά με ταχύτατους ρυθμούς, με την ισοτιμία χθες πριν την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να φθάνει σε επίπεδο-ρεκόρ των 4,9253 λιρών ανά δολάριο. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ερντογάν δέχεθηκε πιέσεις από υπουργούς της κυβέρνησης του και οικονομικούς αξιωματούχους, να επιτρέψει την αύξηση των επιτοκίων. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση στο Twitter του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σίμσεκ, ο οποίος έγραψε ότι «είναι πλέον καιρός να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της νομισματικής μας πολιτικής και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Το Bloomberg επισημαίνει, ότι τα μέσα ενημέρωσης της χώρας δεν κάνουν καν λόγο για αύξηση επιτοκίων, αναφέροντας απλώς ότι η Κεντρική Τράπεζα έκανε «παρέμβαση έναντι του δολαρίου». Όπως και να περιγράφουν πάντς τα τουρκικά ΜΜΕ την αύξηση των επιτοκίων, το αμερικανικό πρακτορείο σημειώνει, ότι σήμερα Πέμπτη καταγράφεται μία συνεχιζίομενη ανάκαμψη του τουρκικού νομίσματος, με την ισοτιμία να υποχωρεί στις 4,5677 λίρες ανά δολάριο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα