ΠΟΥ: Ο Έμπολα μπορεί να εξαπλωθεί - Δραπέτευσαν ασθενείς σε καραντίνα

ΠΟΥ: Ο Έμπολα μπορεί να εξαπλωθεί - Δραπέτευσαν ασθενείς σε καραντίνα

Για την πιθανότητα να επεκταθεί το ξέσπασμα του ιού Έμπολα πέραν της επαρχίας του Ισημερινού στη ΛΔ Κονγκό στην πρωτεύουσα της χώρας Κινσάσα και σε γειτονικές χώρες, προειδοποίησε την Τετάρτη ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Πίτερ Σάλαμα.

"Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μας προκαλούν ανησυχία ότι υπάρχει πιθανότητα το ξέσπασμα να επεκταθεί. Πρώτος είναι το γεγονός ότι εμπλέκεται μια πόλη, η Μπαντάκα, που είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας του Ισημερινού (...). Δεύτερος, το γεγονός ότι η πόλη αυτή βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Κονγκό και τους παραποτάμους του, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το ξέσπασμα αυτό μπορεί τελικά να επεκταθεί στην Κινσάσα και τις γύρω χώρες, όπως η Δημοκρατία του Κονγκό και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία", σημείωσε ο Σάλαμα σε ενημέρωση που έκανε για το πρόσφατο ξέσπασμα του Έμπολα κατά την 71η Συνέλευση του ΠΟΥ.

Ο Σάλαμα επισήμανε επίσης ότι 58 κρούσματα του ιού Έμπολα, εκ των οποίων 28 επιβεβαιωμένα, 21 πιθανά και 9 ύποπτα, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στη ΛΔ Κονγκό. Ο αριθμός των νεκρών από τη νόσο ανέρχεται σε 27.

Την ίδια ώρα η οργάνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε σήμερα ότι τρεις ασθενείς δραπέτευσαν από την καραντίνα που τους είχαν θέσει στην πόλη Μπαντάκα στις όχθες του ποταμού Κονγκό και ότι οι δύο από αυτούς πέθαναν.

Ο τρίτος ασθενής βρέθηκε ζωντανός και τέθηκε υπό παρακολούθηση από την αποστολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη αυτή και τον ΠΟΥ, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής των MSF στην Μπαντάκα Χένρι Γκρέι.

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα