Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας

Ο αρχηγός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, επιβεβαίωσε το απόγευμα της Δευτέρας, πως πρότεινε για πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον καθηγητή νομικής, Τζιουζέπε Κόντε.

«Υποδείξαμε στον πρόεδρο το όνομα του προσώπου που πιστεύουμε ότι είναι ο καταλληλότερος για να υλοποιήσει, με ισχυρή ηγετική ικανότητα, το κυβερνητικό πρόγραμμα στο όποιο θα δεσμευτούμε πολύ σύντομα» σημείωσε ο κ. Ντι Μάιο μετά τη συνάντηση του με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Τον 54χρονο καθηγητή νομικής εμφάνιζαν τις τελευταίες ώρες ως φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού τα ιταλικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης. 

Πρόκειται για σχετικά άγνωστο πρόσωπο στην πολιτική και δημόσια ζωή της χώρας,προερχόμενο από τη βορειοανατολική Ιταλία με σπουδές νομικής στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης, τις οποίες συνέχισε σε σχολές όπως του Yale, της Σορβώνης και του Cambridge.

Ο Κόντε, ο οποίος προβαλλόταν ως φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού από τα ιταλικά ΜΜΕ, δεν ήταν μέχρι πρότινος ιδιαίτερα γνωστός στην ιταλική κοινή γνώμη, ούτε και διαθέτει εμπειρία στην πολιτική.

Αν λάβει την έγκριση του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο, θα κληθεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεγάλων φοροελαφρύνσεων, αύξησης των δημοσίων δαπανών, αλλά και μερικής κατάργησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Θεωρείται, δε, βέβαιο ότι θα έρθει σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.

Ο 54χρονος Κόντε, χωρισμένος και πατέρας ενός 10χρονου αγοριού,  κατάγεται από την Απουλία της Κάτω Ιταλίας και είναι καθηγητής Νομικής στη Φλωρεντία, ενώ διατηρεί μεγάλο δικηγορικό γραφείο στην Ρώμη. Φέρεται να συνέγραψε το πρόγραμμα των Πέντε Αστέρων στον τομέα της δικαιοσύνης, ενώ ο αρχηγός του Κινήματος, Λουίτζι ντι Μάιο τον προόριζε για υπουργό Δημόσιας Διοίκησης.

Τους τελευταίους μήνες ο Κόντε σε δημόσιες δηλώσεις του έχει υπογραμμίσει με έμφαση ότι στην Ιταλία πρέπει να καταργηθούν εκατοντάδες άχρηστοι νόμοι και να ενισχυθεί η πάταξη της διαφθοράς, ενώ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία προωθήθηκε επί Ματέο Ρέντσι.

Eνδεικτικά είναι τα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων διαδικτυακών ιστοσελίδων της Ιταλίας:

Ο τίτλος της Corriere Della Serra: Ποιος είναι ο Κόντε, ο πρωθυπουργός που προέρχεται από την περιφέρεια

Ο τίτλος της La Repubblica:Nτι Μάιο: Προτείναμε το όνομα του Κόντε, θα είναι πρωθυπουργός της κυβέρνησης

Ο Τζιουζέπε Κόντε πριν ασχοληθεί με το Κίνημα των 5 Αστέρων κινείτο ιδεολογικά στο χώρο της Αριστεράς. Μάλιστα είχε δηλώσει ότι στο παρελθόν ψήφιζε αριστερά, αλλά θεωρεί πλέον ότι οι έννοιες αυτές δεν επαρκούν προκειμένου να παράγουν αποτέλεσμα.

Η κύρια άποψή του όμως είναι ότι «αποδεικνύεται χρήσιμο να κρίνουμε μια πολιτική δύναμη βάσει των θέσεών της για τα κύρια δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες» και «ανάλογα με την ικανότητά της να επεξεργάζεται προγράμματα τα οποία αποδεικνύονται χρήσιμα για τους πολίτες».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα