Η διαδικασία χρεοκοπίας της Τουρκίας έχει ήδη ξεκινήσει - Ο Ερντογάν την οδηγεί στο γκρεμό

Η διαδικασία χρεοκοπίας της Τουρκίας έχει ήδη ξεκινήσει - Ο Ερντογάν την οδηγεί στο γκρεμό

O οικονομολόγος Russel Napier θεωρεί ότι η διαδικασία χρεοκοπίας της Τουρκίας έχει ήδη ξεκινήσει, γράφει η εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung.

O Ρ.Τ. Eρντογάν δεν θα αργήσει να επιβάλει capital controls και να επιδιώξει ανάπτυξη με χαμηλά επιτόκια, πράγμα που σημαίνει de facto χρεοκοπία. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης έχουν μεγάλη έκθεση στην Τουρκία και θα πρέπει να προστατευτούν, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Είναι η πρώτη φορά που οι επενδυτές δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι από την προοπτική μιας ακόμη εκλογικής νίκης του Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογαν εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg. Οι ρευστοποιήσεις στο τουρκικό χρηματιστήριο έχουν αυξηθεί ενόψει των εκλογών και η ισοτιμία της λίρα καταγράφει ιστορικά χαμηλά, ενώ οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων έχουν ανοδική πορεία.

Οι διαβεβαιώσεις περί του πραγματισμού του Ερντογάν στα οικονομικά ζητήματα έχουν αντικατασταθεί από φόβους ότι η εμμονή του στην ανάπτυξη καθηλώνει την οικονομία. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν υποχωρεί από την εφαρμογή λαϊκιστικών πολιτικών. Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα της κινεζικής το 2017, παρά τις προειδοποιήσεις αναλυτών ότι οι ρυθμοί αυτοί δεν είναι ούτε υγιείς, ούτε βιώσιμοι.

Τα μέτρα δημοσιονομικών κινήτρων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ήρθαν να εντείνουν τις ανησυχίες. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η νομισματική πολιτική είναι υπερβολικά χαλαρή για να υποστηρίξει τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών δεν είναι βιώσιμο και η αποστροφή του Eρντογαν για τα υψηλά επιτόκια εμποδίζει την κεντρική τράπεζα να τιθασεύει τον διψήφιο πληθωρισμό. Η αβεβαιότητα δεν περιορίζεται στην οικονομία. Η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τους παραδοσιακούς Δυτικούς συμμάχους της, παραμένει υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης και η αυταρχική διακυβέρνηση του προέδρου τον αποξενώνει από την Γερμανία και τις ΗΠΑ. Για ορισμένους, η μόνη ελπίδα είναι να αλλάξει πορεία η κυβέρνηση του Ερντογαν, καταλήγει το Bloomberg.

O Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία «στον γκρεμό» με τις ιδεοληψίες και την εμμονή του να ελέγξει την κεντρική τράπεζα, δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, καθώς η λίρα υποχώρησε σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ.

Ο Μουχάρεμ Ίντσε, ο οποίος επιδιώκει να σταματήσει στις εκλογές τον Ιουνίου τη 15ετή παραμονή του Ερντογάν στην εξουσία, είπε ότι η κεντρική τράπεζα και άλλοι οικονομικοί θεσμοί πρέπει να μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα.

«Οδηγεί τη χώρα στον γκρεμό. Η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι ανεξάρτητη και τα άλλα οικονομικά σώματα πρέπει να έχουν αυτονομία. Οι κανόνες πρέπει να λειτουργούν», δήλωσε ο Ίντσε σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ο Ίντσε έχει ενεργοποιήσει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του και μπορεί να αναδυθεί ως ο κορυφαίος υποψήφιος της αντιπολίτευσης, αν και έχει να αντιμετωπίσει την πρώην υπουργό Εσωτερικών Μεράλ Ακσενέρ. Το εθνικιστικό κόμμα της Ακσενέρ και το κόμμα του Ίντσε έχουν συνενωθεί με δύο άλλα μικρότερα κόμματα σε έναν αντιπολιτευόμενο συνασπισμό για τις κοινοβουλευτικές εκλογές. Η Ακσενέρ και ο Ίντσε θα είναι, όμως, αντίπαλοι στις προεδρικές εκλογές.

Σχετικά TAGS:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Κόσμος

Σχετικά TAGS:
-
Σχολιάστε το άρθρο: