Πόλεμος δηλώσεων Ερντογάν-Νετανιάχου: Απελάσεις και βαριές εκφράσεις

Πόλεμος δηλώσεων Ερντογάν-Νετανιάχου: Απελάσεις και βαριές εκφράσεις

Διπλωματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, μετά από τα αιματηρά επεισόδια που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές στην Λωρίδα της Γάζας.

Άγκυρα και Τελ Αβίβ απέλασαν διπλωμάτες, ενώ παράλληλα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχουν ανταλλάξει σειρά σκληρών δηλώσεων.

«Κάποιος που στέλνει χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες για την κατοχή της βόρειας Κύπρου και εισβάλει στην Συρία δεν θα κάνει κήρυγμα σε εμάς όταν υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας από απόπειρα της Χαμάς», έγραψε στο Twitter ο κ. Νετανιάχου.

Κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο πως τα χέρια του είναι βαμμένα με το αίμα «αναρίθμητων Κούρδων» στην Τουρκία και την Συρία, ενώ νωρίτερα τον είχε αποκαλέσει μεγάλο υποστηρικτή της Χαμάς.

Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Ερντογάν, ο οποίος αρνήθηκε πως η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. «Πρόκειται για κίνημα αντίστασης που υπερασπίζεται την παλαιστινιακή πατρίδα εναντίον μιας κατοχικής δύναμης», έγραψε στο Twitter, συμπληρώνοντας ότι ο κόσμος «στέκεται αλληλέγγυος» με τον λαό της Παλαιστίνης εναντίον των «καταπιεστών» του.

Νωρίτερα ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος απαρτχάιντ», το οποίο έχει επιβάλει κατοχή στα εδάφη ενός «ανυπεράσπιστου λαού» κατά παράβαση ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανέφερε ο ΑΝΤ1.

«Έχει το αίμα Παλαιστινίων στα χέρια του και δεν μπορεί να συγκαλύψει τα εγκλήματα επιτιθέμενος στην Τουρκία», έγραψε στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ προέτρεψε δηκτικά τον ισραηλινό πρωθυπουργό να διαβάσει τις 10 εντολές εάν θέλει ένα «μάθημα ανθρωπιάς».

Η αντιπαράθεση άρχισε την Δευτέρα, με τον κ. Ερντογάν να χαρακτηρίζει το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη» που είναι υπεύθυνο για γενοκτονία και τον κ. Νετανιάχου να απαντά λέγοντας πως ο τούρκος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει τρομοκρατία ως υποστηρικτής της Χαμάς και συνεπώς δεν μπορεί να κουνά το δάχτυλο στο Τελ Αβίβ.

Η κόντρα έχει λάβει και διπλωματικές διαστάσεις, με την Άγκυρα να απελαύνει τον ισραηλινό πρεσβευτή «για ένα διάστημα» και το Ισραήλ να απαντά εκδιώκοντας τον Τούρκο πρόξενο στην Ιερουσαλήμ.

Ο Τούρκος πρεσβευτής είχε ανακληθεί από χθες από την Άγκυρα για διαβουλεύσεις.

Ο Ερντογάν δείχνει την έξοδο και στον Γενικό Πρόξενο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη

Η Τουρκία ζήτησε την Τετάρτη από τον γενικό πρόξενο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη να εγκαταλείψει προσωρινά την χώρα, μία ημέρα αφού το Ισραήλ έλαβε αντίστοιχο μέτρο με τον τούρκο γενικό πρόξενο στην Ιερουσαλήμ, καθώς η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα μετά το μακελειό στην Γάζα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε χθες από τον γενικό πρόξενο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη Γιόσι Λεβί Σάφρι να εγκαταλείψει την χώρα «για κάποιο διάστημα», αφού έκανε χθες το ίδιο με τον ισραηλινό πρεσβευτή στην Αγκυρα.

Αξιωματούχοι του υπουργείου δεν στάθηκε δυνατό να σχολιάσουν την εξέλιξη αυτή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα