Βράζει η Γάζα για 2η μέρα. Έθαψαν τους νεκρούς και προετοιμάζονται για νέες συγκρούσεις

Βράζει η Γάζα για 2η μέρα. Έθαψαν τους νεκρούς και προετοιμάζονται για νέες συγκρούσεις

Σήμερα (15.05.2018) οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη θυμούνται τη «Νάγκμπα», την «καταστροφή» που σήμανε για εκείνους η δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948 και τον αναγκαστικό εκτοπισμό χιλιάδων Παλαιστίνιων.

Οι κηδείες όσων σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα έγιναν σήμερα σε κλίμα οδύνης και οργής. Μια από αυτές της οκτώ μηνών Λεϊλά, του βρέφους που πέθανε από εισπνοή καπνογόνων. Το μικρότερο θύμα της χθεσινής, αιματηρής μέρας. Της ημέρας των εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Την ώρα που η κόρη του Ντόναλντ Τραμπ μαζί με τους άλλους απεσταλμένους του Αμερικανού προέδρου και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου γιόρταζαν με σαμπάνιες και χαμόγελα, λίγα χιλιόμετρα μακριά κόστος σκοτώνονταν. Με τους Ισραηλινούς να πυροβολούν εν ψυχρώ. Ή να ρίχνουν καπνογόνα με drones ακόμη και σε σκηνές αμάχων (όπως η μικρή Λέιλα).

η μητέρα του μωρού

Το νέο λουτρό αίματος έχει προκαλέσει θύελλα διπλωματικών αντιδράσεων.

Με τα όπλα στα χέρια

Αφού θάψουν τους νεκρούς τους οι κάτοικοι της Γάζας αναμένεται να κατευθυνθούν ξανά στον φράκτη που χωρίζει τον θύλακα από το Ισραήλ. Ο Χάλιλ αλ Χάγια, αξιωματούχος της Χαμάς, διαβεβαίωσε από χθες το βράδυ ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Η Χαμάς, εναντίον της οποίας το Ισραήλ έχει εξαπολύσει τρεις πολέμους από το 2008, στηρίζει το κίνημα των Παλαιστινίων, υποστηρίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών και ότι είναι ειρηνικό. Μέχρι στιγμής οι μαχητές της οργάνωσης δεν έχουν βγάλει τα όπλα, όμως ο αλ Χάγια άφησε να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να αλλάξει.

Ο ισραηλινός στρατός, που αμφισβητεί τον ειρηνικό χαρακτήρα των κινητοποιήσεων, κατηγορεί τη Χαμάς ότι εκμεταλλεύεται το κίνημα διαμαρτυρίας για να τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά μήκος του φράχτη ασφαλείας και ότι στέλνει ένοπλους άνδρες να μπερδευτούν με το πλήθος των διαδηλωτών.

Χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, με τον στρατό να αναμένει σήμερα νέα βίαια επεισόδια. «Κάθε τρομοκρατική δραστηριότητα θα προκαλέσει σφοδρή αντίδραση», προειδοποίησε.

Το Ισραήλ φοβάται ότι οι Παλαιστίνιοι θα καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα και να διεισδύσουν στο έδαφός του, όπου μπορούν να απειλήσουν πολίτες. Προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει «κάθε μέσο» για να προστατεύσει τον φράχτη, τους στρατιώτες και τους πολίτες του. Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός επισημαίνει ότι δεν κάνει χρήση πραγματικών πυρών, παρά μόνο ως έσχατο μέσο.

Η «μεγάλη πορεία της επιστροφής» στη Γάζα

Η Λωρίδα της Γάζας είναι θέατρο από τις 30 Μαρτίου ενός μαζικού κινήματος διαμαρτυρίας που αποκαλείται «Η μεγάλη πορεία της επιστροφής». Στόχος της είναι να υπερασπιστεί το αίτημα των Παλαιστινίων για επιστροφή στα σπίτια από τα οποία αναγκάστηκαν να φύγουν το 1948 με τη δημιουργία του Ισραήλ. Επίσης καταγγέλλει τον αποκλεισμό που επιβάλλεται εδώ και 10 χρόνια στη Γάζα.

Στο κίνημα αυτό συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, κατά μήκος των συνόρων, με κάποιους από τους οποίους να επιθυμούν να σπάσουν τον φράκτη ασφαλείας του Ισραήλ.

Αν και οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι κρατούν απόσταση ασφαλείας από τα ισραηλινά πυρά, ομάδες αποφασισμένων να αψηφήσουν το θάνατο πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ ή καιόμενα λάστιχα εναντίον των στρατιωτών.

Από τις 30 Μαρτίου 113 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, οι περισσότεροι από τα ισραηλινά πυρά. Μόνο ένας Ισραηλινός στρατιώτης έχει τραυματιστεί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα