Αφγανιστάν: Επίθεση των Ταλιμπάν στην πόλη Φάραχ

Σφοδρές μάχες μαίνονται σήμερα στην πόλη Φάραχ στην ομώνυμη επαρχία του δυτικού Αφγανιστάν, εναντίον της οποίας οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύχτας μια ευρεία επιχείρηση, σύμφωνα με τους κατοίκους.

Η επίθεση ξεκίνησε περίπου τα μεσάνυκτα και οι αντάρτες έχουν ήδη θέσει υπό τον έλεγχό τους μία συνοικία της πόλης, δήλωσε η Τζαμίλα Αμίνι μέλος του περιφερειακού συμβουλίου.

«Σφοδρές μάχες εξακολουθούν να μαίνονται μέσα στην πόλη και αεροπλάνα έχουν μόλις αρχίσει να βομβαρδίζουν θέσεις των Ταλιμπάν», πρόσθεσε.

«Οι Ταλιμπάν κινούνται πολύ γρήγορα, αν η κυβέρνηση δεν αναλάβει σοβαρή και άμεση δράση, η επαρχία θα καταρρεύσεις», δήλωσε από την πλευρά του ένας κάτοικος της Φάραχ, ο Χαμιντουλάχ.

Από την πλευρά του ο Νουρουλχάκ Χαλίκι, εκπρόσωπος του στρατού στη Φάραχ, επεσήμανε ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν απωθήσει την επίθεση των Ταλιμπάν, όμως κάτοικοι της πόλης των διαψεύδουν εξηγώντας ότι οι αντάρτες έχουν ήδη εγείρει οδοφράγματα γύρω από την πόλη και ελέγχουν τις ταυτότητες των ανθρώπων, ενώ τους εμποδίζουν να φύγουν.

Οι συγκρούσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις διάφορες κρίσεις που έχουν προκύψει στο Αφγανιστάν τον τελευταίο καιρό μετά την έναρξη πριν λίγες ημέρες της εαρινής επιχείρησης των Ταλιμπάν, μεταξύ των οποίων και μια σειρά φονικών επιθέσεων αυτοκτονίας στην Καμπούλ.

Πόλεις έχουν απειληθεί ή ακόμη και περιέλθει στον έλεγχο των Ταλιμπάν στις βόρειες επαρχίες Μπάγλαν και Μπαντακσάν, ενώ σφοδρές συγκρούσεις έχουν σημειωθεί στην Φάριαμπ στα βορειοδυτικά και στις επαρχίες Γκάζνι και Ζάμπουλ, νότια της Καμπούλ.

Η Φάραχ είναι μια απομακρυσμένη επαρχία στα σύνορα με το Ιράν, όπου είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη η καλλιέργεια παπαρούνας, ενώ τους τελευταίους μήνες έχει υπάρξει θέατρο σκληρών μαχών, με εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικούς να σκοτώνονται ενώ σοβαρές απώλειες έχουν υποστεί και οι ειδικές δυνάμεις του στρατού.

Οι κάτοικοι της πόλης προειδοποιούν εδώ και καιρό την κυβέρνηση στην Καμπούλ ότι η Φάραχ είναι ευάλωτη. Ο κυβερνήτης της επαρχίας παραιτήθηκε τον Ιανουάριο επικαλούμενος την επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας αλλά και τις πολιτικές παρεμβάσεις και τη διαφθορά.

Η επαρχία που συνορεύει επίσης με τη Χελμάντ, προπύργιο των Ταλιμπάν, διαθέτει σημαντικές οδούς λαθρεμπορίου προς το Ιράν. Εκατοντάδες αντάρτες έχουν μετακινηθεί στη Φάραχ, αφότου ο αφγανικός στρατός και οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις τους στη Χελμάντ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα