Επιστολή Γκιουλ σε Κοντονή - Η Ελλάδα τόπος συγκέντρωσης για εγκληματίες

Επιστολή  Γκιουλ σε  Κοντονή - Η Ελλάδα  τόπος συγκέντρωσης για εγκληματίες

Επιστολή στον Ελληνα ομόλογό του έστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του προς τον Σταύρο Κοντονή, ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ αναφέρει ότι «η Ελλάδα γίνεται τόπος συγκέντρωσης για εγκληματίες».

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε την Πέμπτη τη μη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στον Τούρκο Αξιωματικό, για τον οποίο η ελληνική πολιτεία είχε ασκήσει ένδικο μέσο, όταν του χορηγήθηκε άσυλο από την αρμόδια επιτροπή.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο, με πρόεδρο τον Πρόεδρο του ΣτΕ, Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον Δημ. Κυριλόπουλο, με την απόφαση του, «διατάσσει τη διοίκηση να μην χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα, να ορίσει ως τόπο διαμονής του συγκεκριμένη μη δημοσιοποιούμενη διεύθυνση και να του επιβάλλει την υποχρέωση να εμφανίζεται καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του». Επιπλέον το Δικαστήριο επισημαίνει, ότι οφείλει το Δημόσιο να λάβει κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο με σκοπό την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του Τούρκου αξιωματικού.

Η απόφαση έχει ισχύ ως τον Μάιο, όταν θα εκδικαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο η ουσία της υποθέσεως, δηλαδή θα αποφασιστεί αν θα του δοθεί ή όχι άσυλο. Στην απόφαση επισημαίνεται ότι πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα αυτά δεν θα ισοδυναμούν κατ’ ουσίαν με κράτηση. Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων που διατάσσει το Δικαστήριο, το ΣτΕ μπορεί ανά πάσα στιγμή, όπως αναφέρεται στην απόφαση, να ανακαλέσει την σημερινή απόφασή του. Με τη σημερινή απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, κάνει δεκτή εν μέρει την αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία άσκησε το ένδικο μέσο κατά της απόφασης με την οποία είχε δοθεί άσυλο στον συγκεκριμένο αξιωματικό, έναν από τους οκτώ, για τους οποίους η Αγκυρα επιμένει για την έκδοση τους, παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου που υπήρξε αρνητική. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, ο συγκεκριμένος αξιωματικός πρέπει να φυλάσσεται και να διαμένει υπό ασφαλείς συνθήκες, χωρίς τη δυνατότητα να απομακρυνθεί από τη χώρα, αφού δεν θα έχει ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ για το θέμα του ασύλου, αν θα του δοθεί η όχι, το Δικαστήριο θα αποφασίσει στις αρχές Μαΐου.

 

 

kathimerini

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα