Το καθεστώς Ασαντ σχεδιάζει την μεταπολεμική Συρία. Κυρώσεις ΗΠΑ σε Ρωσία

Μια ημέρα μετά τα συντονισμένα πυραυλικά χτυπήματα ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας εναντίον στόχων παρασκευής χημικών όπλων στη Συρία, η κατάσταση φέρεται να είναι ακόμη ρευστή και η απειλή ενός νέου χτυπήματος είναι ακόμη ορατή, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων των τριών αυτών χωρών.

Στον αντίποδα, η Ρωσία δια στόματος του προέδρου της, Βλάντιμιρ Πούτιν, αποφαίνεται πως οι βομβαρδισμοί της Δύσης κατά της Συρίας, κατέστρεψαν τις πιθανότητες που υπήρχαν για την επίτευξη πολιτικής λύσης στο πρόβλημα της Συρίας.



Καταστροφή των χημικών

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία ζητούν μεταξύ άλλων από την Διεθνή Οργάνωση για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων να αποφανθεί εντός 30 ημερών, εάν η Συρία έχει καταστρέψει όλα τα αποθέματα χημικών ουσιών που φέρεται να διαθέτει.

Ειδικότερα, προβλέπει έναν ανεξάρτητο μηχανισμό έρευνας και απόδοσης ευθυνών για την επίθεση με χημικά στη Ντούμα, καλεί τη συριακή κυβέρνηση να συνεργαστεί πλήρως με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών ΄Όπλων και απαιτεί τη λήψη σειρά  ανθρωπιστικών μέτρων, όπως δυνατότητα «να πραγματοποιούνται ιατρικές εκκενώσεις σύμφωνα με τις επείγουσες ανάγκες».

Άσαντ: Εχθρική πράξη οι πυραυλικές επιθέσεις της Δύσης

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασάντ μιλώντας σε ρώσους βουλευτές αποκάλεσε εχθρική πράξη τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της χώρας του και επαίνεσε το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ήταν σε καλή διάθεση και αποδέχθηκε πρόταση να επισκεφθεί περιοχή της Ρωσίας.

Κυρώσεις ΗΠΑ σε Ρωσία

Σε νέα σειρά κυρώσεων στη Ρωσία προχωρούν οι ΗΠΑ, μετά την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, όπως δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι.

"Οι κυρώσεις θα έρθουν σύντομα", δήλωσε η Χέιλι στον τηλεοπτικό σταθμό CBS, προσθέτοντας ότι αναμένεται να ανακοινωθούν από τον υπουργό Οικονομικών Στιβ Μιούτσιν την Δευτέρα.



"Αφορούν κάθε είδους εταιρία που διαχειρίζεται εξοπλισμό που σχετίζεται με την χρήση χημικών όπλων και τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ", τόνισε.

Στόχος των κυρώσεων είναι να "χτυπηθεί" η Μόσχα για την υποστήριξή της στην κυβέρνηση Άσαντ. Τόσο η συριακή κυβέρνηση όσο και το Κρεμλίνο αρνούνται ότι είχαν ρόλο στην επίθεση στην συριακή πόλη Ντούμα, κατά την οποία εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους δεκάδες πολίτες.

Η Μόσχα διατείνεται ότι οι ισχυρισμοί για την επίθεση είναι ψευδείς και ότι είναι "οργανωμένοι" από τη Βρετανία. Οι ΗΠΑ και η Γαλλία, οι οποίες συμμετείχαν στις αεροπορικές επιθέσεις του Σαββάτου, μαζί με τη Βρετανία, ως αντίποινα για την χρήση χημικών, υποστηρίζουν ότι αμφότερες έχουν αποδείξεις ότι ο Άσαντ ήταν πίσω από τα χημικά.

Η Χέιλι δήλωσε στο CBS ότι το γεγονός ότι ο Άσαντ έχει κάνει τη χρήση χημικών όπλων "φυσιολογική και ότι η Ρωσία τον καλύπτει, πρέπει να σταματήσει".

Η Νίκι Χέιλι πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ δήλωσε νωρίτερα ότι η Ουάσινγκτον θ’ αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από τη Συρία, μόλις επιτευχθούν οι στόχοι της.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Fox News Sunday, η Χέιλι απαρίθμησε τρεις στόχους για τις ΗΠΑ: τη διασφάλιση ότι δεν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα κατά οποιονδήποτε τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα.

Την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και την εξασφάλιση μιας πλεονεκτικής θέσης για την παρακολούθηση της δράσης του Ιράν.

Είναι ο στόχος μας “να δούμε τα αμερικανικά στρατεύματα να επιστρέφουν στην πατρίδα, αλλά δεν θα αποχωρήσουμε μέχρι να γνωρίζουμε ότι έχουν επιτύχει τους παραπάνω στόχους,” είπε η Χέιλι.

Απειλές Τραμπ

Με νέα ανάρτηση του στο twitter (πόσο πρωτότυπο) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εμμέσως απειλεί τους πάντες και τα πάντα και λέει πως τη φράση του «αποστολή εξετελέσθη» που είπε μετά τα χτυπήματα στη Συρία, θα τη λέει από δω και πέρα όλο και πιο συχνά.

Έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ:

«Η επιδρομή κατά της Συρίας πραγματοποιήθηκε τόσο τέλεια, με τέτοια ακρίβεια, ώστε τα ΜΜΕ των Κατασκευασμένων Ειδήσεων θα μπορούσαν να την μειώσουν μόνο μέσω της χρήσης του όρου “Αποστολή Εξετελέσθη” από εμένα. Γνώριζα ότι θα εστίαζαν σε αυτό, αλλά το αισθάνθηκα ως έναν Στρατιωτικό όρο με πραγματικό μεγαλείο, για να το αποσύρω. Θα το χρησιμοποιώ συχνά!».

Στο ίδιο μήκος κύματος Πούτιν-Ροχανί: Η πυραυλική επίθεση στη Συρία θα προκαλέσει χάος

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί, ότι το ενδεχόμενο συνέχισης των πυραυλικών επιθέσεων της Δύσης κατά της Συρίας, θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στις διεθνείς σχέσεις, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το Κρεμλίνο.

Οι δύο πρόεδροι είχαν τηλεφωνική συνομιλία για την κατάσταση στην Συρία, μετά την πραγματοποίηση των χθεσινών πυραυλικών επιθέσεων από τις ΗΠΑ, την Γαλλία και την Βρετανία ως αντίποινα για φερόμενη επίθεση με χημικό αέριο.

Πούτιν και Ροχανί συμφώνησαν ότι οι βομβαρδισμοί της Δύσης, κατέστρεψαν τις πιθανότητες που υπήρχαν για την επίτευξη πολιτικής λύσης στο πρόβλημα της Συρίας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

“Ειδικότερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε ότι αν τέτοιες ενέργειες που παραβιάζουν τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ συνεχιστούν, τότε, θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε μια κατάσταση χάους στις διεθνείς σχέσεις,” μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το Κρεμλίνο.

Συρία: Συνάντηση Ρώσων βουλευτών με τον Μπασάρ Αλ Άσαντ

Επίθεση στη Συρία: Η αντίδραση της Δαμασκού

news24

topontiki

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα