Παγκόσμια ανησυχία μετά την επίθεση στην Συρία - Οι ΗΠΑ θα είναι οπλισμένες

Παγκόσμια ανησυχία μετά την  επίθεση στην Συρία - Οι ΗΠΑ  θα είναι οπλισμένες

Παγκόσμια ανησυχία για το ενδεχόμενο διευρυμένης πολεμικής κλιμάκωσης έχει προκαλέσει η πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησαν από κοινού ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Συρία.

Μάλιστα, οι ανησυχίες εντείνονται αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε ετοιμότητα να πραγματοποιήσουν νέα πλήγματα εναντίον της Συρίας εάν η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ κάνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων. Η προειδοποίηση αυτή προς το συριακό καθεστώς και συμμάχων του όπως η Ρωσία, ήρθε το Σάββατο δια στόματος τόσο του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς όσο και της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε ότι η Συρία θα πρέπει να «πληρώσει το τίμημα» εάν οι ένοπλες δυνάμεις της διαπράξουν νέες επιθέσεις με χημικά όπλα. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Χωρών της Αμερικής στη Λίμα του Περού, ο Πενς είπε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να συνεχίσουν αυτήν την προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθεί το αποτρεπτικό πλαίσιο που υφίσταται με στόχο το συριακό καθεστώς και οι υποστηρικτές του να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει ένα τίμημα να πληρώσουν εάν γίνει ξανά χρήση χημικών όπλων εναντίον ανδρών, γυναικών και παιδιών».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι στην έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ που διεξήχθη μετά από σχετικό αίτημα της Ρωσίας για να εξεταστεί το σχέδιο απόφασής της για την καταδίκη της αεροπορικής επίθεσης των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας εναντίον στόχων σε συριακό έδαφος.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι προκαλέσαμε μεγάλο πλήγμα στο πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας. Είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε αυτήν την πίεση, εάν το συριακό καθεστώς είναι αρκετά ανόητο για να δοκιμάσει τη βούλησή μας» επισήμανε.

«Εάν το συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει ξανά αυτό το δηλητηριώδες αέριο, οι ΗΠΑ θα έχουν κλειδώσει το στόχο τους και θα είναι οπλισμένες» πρόσθεσε η Χέιλι

Σε απομόνωση η Ρωσία

Την ίδια ώρα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία δεν κατάφερε να υιοθετηθεί από τα κράτη-μέλη το σχέδιο απόφασης που κατέθεσε, καθώς το κείμενο δεν συγκέντρωσε τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για την έγκρισή του.

Η Ρωσία, η Βολιβία και η Κίνα ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, οκτώ χώρες το καταψήφισαν και τέσσερις απείχαν.

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε τις δυνάμεις που εξαπέλυσαν σήμερα τα ξημερώματα επίθεση κατά της Συρίας για κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, ενώ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να "επιδείξουν αυτοσυγκράτηση κατά τη διάρκεια αυτών των επικίνδυνων συνθηκών και να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα οδηγούσε την κατάσταση σε κλιμάκωση και θα επιδείνωνε τα βάσανα του Συριακού λαού".

Επιπλέον, είπε ότι οι κατηγορίες περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία απαιτούν τη διεξαγωγή έρευνας από τα Ηνωμένα Έθνη. Νέο σχέδιο ψηφίσματος στο ΣΑ του ΟΗΕ

Νέο σχέδιο ψηφίσματος στον ΟΗΕ

Ωστόσο, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέθεσαν χθες στα υπόλοιπα 12 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ένα σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία, που περιλαμβάνει ανθρωπιστικά, πολιτικά ζητήματα καθώς και τη δημιουργία νέου μηχανισμού έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Οι διαπραγματεύσεις για το κείμενο, που συνέταξε η Γαλλία, αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Δεν έχει καθοριστεί προς το παρόν ημερομηνία για να τεθεί σε ψηφοφορία το σχέδιο αυτό, καθώς το Παρίσι επιθυμεί να δώσει χρόνο για μια «πραγματική διαπραγμάτευση», ανέφερε μια διπλωματική πηγή.

Είναι η πρώτη φορά που στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατατίθεται ένα σχέδιο απόφασης που συγκεντρώνει τις χημικές, ανθρωπιστικές και πολιτικές πτυχές του πολέμου της Συρίας που μαίνεται παραπάνω από επτά χρόνια.

 

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα