ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία χτύπησαν την Συρία

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία χτύπησαν την Συρία

Περίπου μιάμιση ώρα διήρκεσε η συντονισμένη επίθεση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας εναντίον εγκαταστάσεων παραγωγής και αποθήκευσης χημικών όπλων στη Συρία.

Στόχος των βομβαρδισμών «ακριβείας» είναι θέσεις που σχετίζονται με τις χημικές οπλικές δυνατότητες του καθεστώτος Άσαντ, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Έως τώρα έχει γίνει γνωστό πως επλήγησαν ένα ερευνητικό κέντρο στην πρωτεύουσα Δαμασκό, και τουλάχιστον δύο στρατιωτικές αποθήκες κοντά στην πόλη Χομς.

Η ερευνητική μονάδα πιστεύεται πως ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη, δοκιμή και παραγωγή χημικών και βιολογικών όπλων. Η πρώτη εγκατάσταση στη Χομς πιστεύεται ότι περιείχε μεγάλες ποσότητες αερίου σαρίν ενώ η δεύτερη, πέραν από υλικό, φιλοξενούσε και κέντρο διοίκησης, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αρχηγός των αμερικανών ένοπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Έως τώρα δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για το εάν προκλήθηκαν ανθρώπινες απώλειες. Ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις διαβεβαίωσε ότι οι στόχοι επελέγησαν και οι επιχειρήσεις εκτελέστηκαν με μέριμνα να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για ξένες δυνάμεις, σε μια έμμεση αναφορά στους ρώσους στρατιώτες που υπηρετούν στη Συρία.

Τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με διάγγελμά του ανακοίνωσε την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης.

Η επίθεση είχε προαναγγελθεί και τα γενικά επιτελεία των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ενημερώθηκαν αρκετή ώρα πριν πως επίκειται έναρξη της επίθεσης. Το ελληνικό ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής όταν και ο αρχηγός του ενημέρωνε για το επικείμενο χτύπημα τον υπουργό Άμυνας.

Μετά το διάγγελμα Τραμπ ακολούθησε αυτό της Τερέζα Μέι

"Εξουσιοδότησα τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν συντονισμένες και στοχευμένες επιθέσεις για να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος", δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι βρετανικές δυνάμεις έπληξαν ένα στρατιωτικό συγκρότημα κοντά στη Χομς στη δυτική Συρία. «Η βρετανική συνεισφορά στη συντονισμένη δράση πραγματοποιήθηκε από τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι ένα επιστημονικό ερευνητικό κέντρο και στρατιωτικές βάσεις στη Δαμασκό χτυπήθηκαν από τις ΗΠΑ, την Γαλλίας και την Βρετανία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι συνολικά τρία επιστημονικά ερευνητικά κέντρα έχουν πληγεί, δύο στην Δαμασκό και ένα στην Χομς, παράλληλα με τις στρατιωτικές βάσεις που έχουν χτυπηθεί στη συριακή πρωτεύουσα, επισημαίνοντας ότι όλες οι βάσεις και οι εγκαταστάσεις που επλήγησαν είχαν εκκενωθεί από τη συριακή κυβέρνηση.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έπληξαν ένα στρατιωτικό συγκρότημα κοντά στη Χομς στη δυτική Συρία.

«Η βρετανική συνεισφορά στη συντονισμένη δράση πραγματοποιήθηκε από τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Εκτόξευσαν πυραύλους Storm Shadow ενάντια σε στρατιωτικό σύμπλεγμα, 24 χιλιόμετρα δυτικά της Χομς».

Καθεστώς Άσαντ: "Καταδικασμένη να αποτύχει η επιχείρηση"

Το καθεστώς της Δαμασκού καταδίκασε τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον στόχων στη Συρία από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, τονίζοντας ότι είναι "καταδικασμένη να αποτύχει", ενώ τη χαρακτήρισε μια "κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου", όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA

Οι συριακές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν 13 πυραύλους που εκτόξευσαν οι δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας σήμερα, μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι οι πύραυλοι καταρρίφθηκαν σε μια περιοχή νότια της Δαμασκού.

Μάτις: "Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ"

Ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί άλλη επιχείρηση μέχρι τώρα και επεσήμανε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να χτυπήσουν ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μαζική παρουσία στη χώρα, καθώς και ότι η Μόσχα δεν είχε προειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την επέμβαση. "Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ", δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Σημείωσε ότι οι επιθέσεις στόχευαν τη συριακή κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της έπληξαν τη Συρία σφοδρότερα από ό,τι τον περασμένο χρόνο, τόνισε. Ήρθε η ώρα να "ενωθούμε" για να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι δεν έχουν σχεδιαστεί άλλες επιθέσεις.

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα