Τα πολεμικά παιχνίδια ΗΠΑ και Ρωσία στη Συρία τρομάζουν τον κόσμο

«Παιχνίδια πολέμου» παίζουν Ουάσιγκτον και Μόσχα λαδώνοντας τις μηχανές για μια ισχυρή σύγκρουση πάνω από τα ερείπια της Συρίας.

«Οι πύραυλοί μας έρχονται! Είναι νέοι, ωραίοι και έξυπνοι… Ρωσία, ετοιμάσου», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο τουίτερ, προειδοποιώντας με τον πιο σαφή και άμεσο τρόπο τη χώρα που υποστηρίζει «ένα δολοφονικό ζώο», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον Μπασάρ αλ Ασαντ. Ο Τραμπ έσπευσε χθες να απαντήσει στην προηγούμενη προειδοποίηση της Μόσχας ότι οι αμερικανικοί πύραυλοι που θα πλήξουν τη Συρία θα καταρριφθούν.

Ηδη δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με πυραύλους Τόμαχοκ έχουν λάβει θέση και είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση, μαζί με υποβρύχια και μαχητικά τζετ, εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφασίσει τελικά να πραγματοποιήσει τις απειλές του και να «χτυπήσει» επιλεγμένους στόχους στη Συρία.

Σε σημερινό του δημοσίευμα το αμερικανικό δίκτυο αναλύει τις δυνάμεις που θα έχει στη διάθεσή του ο Τραμπ. Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή του CNN, Τζον Κίρμπι, η στόχευση συστημάτων άμυνας ή τοποθεσιών κοντά στη Δαμασκό θα έστελνε ένα ισχυρότερο μήνυμα, αλλά θα αύξανε τον κίνδυνο για περισσότερες απώλειες καθώς και για μετέπειτα κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Εκτός από τα δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά που βρίσκονται κοντά στη Συρία, είναι πιθανόν οι ΗΠΑ να έχουν ήδη αναπτύξει μη αναγνωρισμένα υποβρύχια γύρω από τις συριακές ακτές, έτοιμα να εκτοξεύσουν πυραύλους Τόμαχοκ υψηλής ακριβείας.

Σύμφωνα με τον Κίρμπι όμως, οι ΗΠΑ πολύ δύσκολα θα ρισκάρουν τη ζωή αμερικανών πιλότων, αφού τα συγκεκριμένα συστήματα είναι εξαιρετικά προηγμένα και ικανά και θα προτιμήσουν πιο ασφαλή χτυπήματα από μεγάλη απόσταση.

Από την άλλη πλευρά τα διεθνή ΜΜΕ μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400. Σύμφωνα με την Daily Mail, τα τρομακτικά αυτά συστήματα μπορούν να καταρρίψουν μέχρι και 80 αεροσκάφη ταυτόχρονα από απόσταση 248 μιλίων, να καταρρίψουν πυραύλους αλλά και να «χτυπήσουν» επίγειους στόχους, μετατρέποντάς τους σε στάχτη.

Δείτε στο παρακάτω γράφημα τις δυνάμεις ΗΠΑ και Ρωσίας:

Η εκτόξευση απειλών και λεκτικών προειδοποιήσεων, από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, είτε με επίσημες ανακοινώσεις είτε μέσω του κοινωνικού δικτύου, δεν μειώνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας αποδεικνύει πως η σύγκρουση δυνάμεων γύρω από τη Συρία είναι πιο κοντά από ποτέ. «Ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να προχωρήσει σε όλες τις επιλογές, ακόμη και στη στρατιωτική εμπλοκή», δήλωσε ο Τζέιμς Μάτις, την ώρα που ο αμερικανικός 6ος στόλος στη Μεσόγειο ενισχύεται με αντιτορπιλικά και καταδρομικά καθώς και από το αεροπλανοφόρο «Τρούμαν».

Η Μόσχα επιμένει ότι η πολύνεκρη επίθεση με χημικά στη συριακή πόλη Ντούμα της περιοχής Γούτα (η επίθεση ήταν η αφορμή για την πολεμική κλιμάκωση) ήταν προβοκάτσια και δεν έγινε από τις συριακές δυνάμεις του Αλ Ασάντ, όπως καταγγέλλουν οι ΗΠΑ. Τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ απέρριψαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τα σχέδια ψηφίσματος για την έρευνα της επίθεσης.

Χθες, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι αν οι ΗΠΑ σπεύσουν να πλήξουν με πυραύλους την περιοχή κοντά στην Ντούμα θα καταστραφούν όλα τα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων.

Συγχρόνως, οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Συρία διέψευσαν την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την έκθεση 500 ατόμων σε χημικά όπλα. Ο ρωσικός στρατός που επιβλέπει την τήρηση της τάξης στη Γούτα τόνισε ότι στα δείγματα που συνέλεξε από την περιοχή της επίθεσης δεν ανευρέθηκε καμιά δηλητηριώδης ουσία και κατηγόρησε τα «Λευκά Κράνη» (τους εθελοντές που βοηθούν τους αμάχους στη Συρία) για τη «σκηνοθεσία» της χημικής επίθεσης.

Η Μόσχα βρίσκεται σε άμεση επαφή με τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία, βεβαίωσε ο Βλαντιμίρ Σαμάνοφ, επικεφαλής της επιτροπής άμυνας του ρωσικού Κοινοβουλίου.

Το Ιράν στο πλευρό του Ασαντ

Ο ανώτατος σύμβουλος της κυβέρνησης του Ιράν επισκέφθηκε τη Δαμασκό για να δηλώσει την υποστήριξη της Τεχεράνης. Οι ιρανικές δυνάμεις, που βρίσκονται στη Συρία ως συμμαχική δύναμη του καθεστώτος Ασαντ, βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς θεωρείται βέβαιο πως η πιθανή αμερικανική πυραυλική επίθεση θα στοχεύσει εναντίον τους.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, στο συριακό έδαφος λαμβάνονται έκτακτα μέτρα και εκκενώνονται αεροπορικές βάσεις και στρατιωτικοί στόχοι. Με την ένταση να αυξάνεται συνεχώς στη Μεσόγειο, η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου της αεροπορικής κίνησης Eurocontrol προειδοποίησε όλες τις αεροπορικές εταιρίες να προσέχουν ιδιαίτερα τις επόμενες 72 ώρες για την πιθανή αχρήστευση των συστημάτων πλοήγησης των αεροσκαφών, λόγω της πιθανότητας εκτόξευσης πυραύλων.

Εκτακτες συσκέψεις της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας συγκαλεί και το Ισραήλ εν μέσω των ανησυχιών για πιθανές επιθέσεις από τις συριακές ή τις ιρανικές δυνάμεις σε αντίποινα, αν υπάρξουν αμερικανικά πλήγματα.

Στο μεταξύ, σε αναπροσαρμογή της διαδρομής των πτήσεων τους προχώρησαν τις τελευταίες ώρες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες μετά την προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) προς τις εταιρείες αεροπορικών μεταφορών με την οποία τις καλεί να επιδείξουν μεγάλη προσοχή στον εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες 72 ώρες, λόγω της πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία.

etypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα