Πολεμικές ιαχές από ΗΠΑ - Ρωσία για την Συρία: Οι απειλές Τραμπ και τα καρφιά Πούτιν

Σε θέσεις μάχης είναι πλέον ΗΠΑ και Ρωσία για την Συρία, με τον πρόεδρο Τραμπ να εκτοξεύει μέσω twitter απειλές, υποσχόμενος συνέχεια με πυραύλους και το Κρεμλίνο να απαντά με ψύχραιμη αλλά «δηλητηριώδη» ειρωνεία ότι δεν υιοθετεί την διπλωματία του twitter καθώς προτιμά τις σοβαρές προσεγγίσεις.

Ενδεικτική της πιθανότητας εξελίξων, είναι η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις στον Λευκό Οίκο, όπου ενημέρωσε τον Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να του παράσχει στρατιωτικές επιλογές για αντίποινα. Όπως δήλωσε ο Μάτις, οι ΗΠΑ «εξακολουθούν να αξιολογούν» τις πληροφορίες.

Επιπλέον, ο αμερικανός πρόεδρος και ο τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν τηλεφωνικά σχετικά με την κρίση στη Συρία την Τετάρτη και συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διέταξε βρετανικά υποβρύχια να κινηθούν εντός εμβέλειας πυραύλων με τη Συρία ώστε να είναι σε ετοιμότητα να εξαπολύσουν επιθέσεις ενάντια στο συριακό στρατό οι οποίες μπορεί να ξεκινήσουν το νωρίτερο την Πέμπτη το βράδυ, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.

Όπως ανέφερε το Skynews, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται να ζητήσει από το υπουργικό της συμβούλιο σήμερα να εγκρίνει την εμπλοκή των ένοπλων δυνάμεων της χώρας στη στρατιωτική δράση εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να φροντίσουν να «αποφευχθεί» κάθε ενδεχόμενο η κατάσταση να τεθεί «εκτός ελέγχου» στη Συρία, επικρίνοντας το τωρινό «αδιέξοδο», τονίζει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του την Τετάρτη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας από την πλευρά του δήλωσε ότι η Γαλλία θα ανακοινώσει «εντός των επόμενων ημερών» την απάντησή της στην καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία και, εφόσον λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε πλήγματα, αυτά τα πλήγματα θα στοχοθετήσουν τις «εγκαταστάσεις με τα χημικά» του καθεστώτος και σε καμία περίπτωση τους «συμμάχους» της Δαμασκού, τη Ρωσία και το Ιράν.

Δείτε τα βίντεο από το δελτίο του ΑΝΤ1:

Τα tweet του Τραμπ και η απάντηση του Κρεμλίνου

Οι έξυπνοι πύραυλοι, στους οποίους αναφέρθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να καταστρέψουν όλα τα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Το Σάββατο, πολλά ΜΜΕ, επικαλούμενα Σύρους μαχητές, κατηγόρησαν τη Δαμασκό ότι εξαπέλυσε επίθεση με χημικά όπλα εναντίον της πόλης Ντούμα, που βρίσκεται στην ανατολική Γούτα.

Νωρίτερα, χθες ο Τραμπ είπε ότι η Ρωσία πρέπει να «ετοιμαστεί» καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πλήξουν τη Συρία με «ωραίους, καινούριους και έξυπνους» πυραύλους.

«Πληροφορήθηκαν οι ειδικοί του ΟΑΧΟ [του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων] ότι τώρα έξυπνοι πύραυλοι θα καταστρέψουν όλα τα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων στο πεδίο; Ή μήπως η όλη ιδέα είναι να καλύψουμε γρήγορα την πρόκληση με έξυπνους πυραύλους ώστε οι διεθνείς ειδικοί να μην έχουν τίποτα να εξετάσουν ως στοιχεία;» έγραψε η Ζαχάροβα στο Facebook.

Η εκπρόσωπος τόνισε πως «οι έξυπνοι πύραυλοι πρέπει να πλήττουν τρομοκράτες, όχι τη νόμιμη κυβέρνηση που πολεμά τη διεθνή τρομοκρατία στο έδαφός της επί πολλά χρόνια».

Τραμπ: Ρωσία ετοιμάσου, οι πύραυλοι θα είναι νέοι και «έξυπνοι»

Με ανάρτησή του στο Twitter, προηγουμένως, ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε θέση για την κρίση στη Συρία:

«Ετοιμάσου Ρωσία», πύραυλοι «θα (αρχίσουν να) έρχονται», λέγοντας, μάλιστα, ότι θα είναι ωραίοι, νέοι και έξυπνοι.

Η Μόσχα, συνεχίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόμενος στο καθεστώς Άσαντ, δεν πρέπει να «είναι εταίρος με ένα κτήνος που σκοτώνει τον λαό του με αέριο και το απολαμβάνει!».

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον Λίβανο προειδοποιεί για τη Συρία: Θα καταρριφθούν οι πύραυλοι των ΗΠΑ

Θα καταρριφθούν οποιοιδήποτε αμερικανικοί πύραυλοι ριφθούν στη Συρία, δήλωσε νωρίτερα ο Ρώσος πρεσβευτής στον Λίβανο Αλεξάντερ Ζασίπκιν, προσθέτοντας ότι στο στόχαστρο θα μπουν επίσης τα σημεία προέλευσής τους.

Ο Ζασίπκιν διευκρίνισε σε σχόλια που έκανε και μεταδόθηκαν χθες το βράδυ από τηλεοπτικά δίκτυα ότι αναφέρεται σε δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του αρχηγού του ρωσικού γενικού επιτελείου, όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Αν υπάρξει πλήγμα από τους Αμερικανούς τότε (...) οι πύραυλοι θα καταρριφθούν και ακόμη και στα σημεία από τα οποία προήλθαν οι πύραυλοι θα ριφθούν πυρά», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ al-Manar TV.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα