Πούτιν - Ερτογάν εγκαινίασαν το πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία. Βίντεο

Πούτιν - Ερτογάν εγκαινίασαν το πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία. Βίντεο

Το τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκουγιου είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει το 2023, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θέτοντας το χρονοδιάγραμμα για το μεγαλεπήβολο έργο που ανέλαβε να κατασκευάσει η Ρωσία στην Τουρκία.

Ο Πούτιν δήλωσε "ευγνώμων" για την απόφαση της Τουρκίας να προσδώσει στο σχέδιο του Άκουγιου χαρακτήρα στρατηγικής επένδυσης.

Ο Ρώσος Πρόεδρος βρίσκεται από σήμερα στην γείτονα για διήμερη επίσκεψη και θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί.

Οι Πούτιν και Ερντογάν θα τελέσουν τα εγκαίνια του εργοταξίου της πρώτης μονάδας του τουρκικού πυρηνικού σταθμού του Άκουγιου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, μαζί με την απόφαση που έλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο η τουρκική κυβέρνηση για την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400. Μια απόφαση που θορύβησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το ρωσικό σύστημα δεν είναι συμβατό με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ.

Θα τεθεί το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών;

Στη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν αναμένεται να θιγεί από τον Ρώσο πρόεδρο και το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Αυτό τουλάχιστον προσδοκά η Αθήνα, καθώς το ζήτημα τέθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος τον κάλεσε να επισκεφθεί τη χώρα του.

Αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή των δύο προέδρων, καθώς και του Ιρανού ομολόγου τους Χασάν Ροχανί. Ρωσία, Τουρκία και Ιράν έχουν δρομολογήσει τη λεγόμενη «Πρωτοβουλία της Αστάνα» για τη διπλωματική επίλυση του Συριακού, υπερφαλαγγίζοντας τις σχετικές διαδικασίες που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

 

 

REUTERS

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα