Σοκ. Αποφυλακίστηκε ο 16χρονος που σκότωσε με το ΙΧ του 4 ανθρώπους μεθυσμένος

Σοκ. Αποφυλακίστηκε ο 16χρονος που σκότωσε με το ΙΧ του 4 ανθρώπους μεθυσμένος

Ένας νεαρός Αμερικανός, γόνος εύπορης οικογένειας, ο οποίος έγινε γνωστός στη χώρα του με το προσωνύμιο "affluenza teen", βγήκε σήμερα από τη φυλακή αφού εξέτισε την ποινή του διάρκειας 2 ετών για την ανθρωποκτονία από αμέλεια 4 ανθρώπων, ενώ οδηγούσε σε κατάσταση μέθης, μια υπόθεση που προκάλεσε σοκ στην αμερικανική κοινή γνώμη.

«Δύο χρόνια κάθειρξης αφού σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, πρόκειται για μια βαθιά αδικία για τα θύματα και τις οικογένειές τους που είχαν ζητήσει τη θανατική καταδίκη» κατήγγειλε σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε η οργάνωση των Μητέρων κατά του Αλκοόλ κατά την οδήγηση πριν από την αποφυλάκιση του Ίθαν Κόουτς.

Ο νεαρός Τεξανός, ηλικίας 16 ετών την εποχή των γεγονότων, είχε παρασύρει με το αυτοκίνητό του τέσσερις πεζούς και είχε πέσει πάνω σε ένα άλλο όχημα με το φορτηγάκι του το 2013, με αποτέλεσμα να σκοτώσει 4 ανθρώπους και να προκαλέσει τον σοβαρό τραυματισμό άλλων. Τα ποσοστά αλκοόλ που βρέθηκαν στο αίμα του ήταν τριπλάσια του νομίμου ορίου.

Ο έφηβος, που αντιμετώπιζε ποινή κάθειρξης 20 ετών, καταδικάστηκε, με μια απόφαση που προκάλεσε κατάπληξη, σε υποχρεωτική ψυχιατρική παρακολούθηση και δικαστική επιτήρηση για διάστημα 10 ετών. Αυτή ακριβώς η επιεικής μεταχείριση προκάλεσε την οργή πολλών Αμερικανών, πόσο μάλιστα ενώ ο νεαρός οδηγός δεν δήλωσε ποτέ ότι μετάνιωσε για τις πράξεις του.

Γόνος μιας εύπορης οικογένειας, ο Ίθαν Κόουτς υποστήριξε ότι υποφέρει από "affluenza" – σύνθετη λέξη που προέρχεται από τις λέξεις «πλούτος» (affluence) και «ιός, γρίπη» (influenza), ένας όρος που περιγράφει το «αίσθημα έλλειψης ικανοποίησης των νέων που έχουν τα πάντα». Το δικαστήριο εκτίμησε ότι η οικονομική του ευμάρεια τον απέτρεψε να συνειδητοποιήσει τις συνέπειες των ενεργειών του.

Ο ίδιος είχε προκαλέσει νέο σκάνδαλο καθώς έφυγε για το Μεξικό με τη μητέρα του αφού παραβίασε τους περιοριστικούς όρους το 2015. Αφού συνελήφθη ενώ παραθέριζε σε μεξικανικό θέρετρο, καταδικάστηκε κατόπιν σε ποινή φυλάκισης σχεδόν 2 ετών τον Απρίλιο του 2016.

«Από την αρχή, ο Ίθαν παραδέχθηκε τη συμπεριφορά του, αποδέχθηκε τις ευθύνες των πράξεών του και μετάνιωσε πραγματικά για τις φοβερές συνέπειες των ενεργειών του» δήλωσαν οι συνήγοροί του Σκοτ Μπράουν και Ρίγκαν Ουίν στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Όπως έγραψε η εφημερίδα Dallas Morning News, ο Ίθαν Κόουτς, ηλικίας σήμερα 21 ετών, πρέπει να φέρει μια συσκευή που θα επιβεβαιώνει τα ποσοστά αλκοόλ στο αίμα του προκειμένου να μπορεί να οδηγήσει.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα