Βάρνα: Η ένταξη στην Ε.Ε παραμένει στρατηγικός στόχος, το μήνυμα Ερντογάν

Βάρνα: Η ένταξη στην Ε.Ε παραμένει στρατηγικός στόχος, το μήνυμα Ερντογάν

Η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στρατηγικός στόχος δηλώνει πριν από τη Σύνοδο στη Βάρνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως η χώρα του θα συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η συνάντηση ξεκίνησε στο κτίριο «Evksinograd» στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του Προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προσήλθε στη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον υπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ και με τον υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ.

«Με την Ευρώπη έχουμε βαθιές ριζωμένες σχέσεις. Υπήρξαν πολλά εμπόδια στην πορεία αυτή αλλά η ένταξη παραμένει στρατηγικός μας στόχος. Κάποιοι προσπάθησαν να βάλουν και “νάρκες” σε αυτή την πορεία, αλλά εμείς θα τη συνεχίσουμε» τόνισε ο σουλτάνος.

Ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το Reuters, λέει πως θα πει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά την αποψινή συνάντηση πως αναμένει την άρση των εμποδίων εν όψει της ένταξης στο μπλοκ και θα συζητήσει μαζί τους για την «αποτυχία» της Ενωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της σε ό,τι αφορά τους Σύριους πρόσφυγες.

«Η ΕΕ καθυστέρησε να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι μας. Λίγη οικονομική βοήθεια έχει φτάσει στη χώρα μας», είπε ο ηγέτης των γειτόνων.

Επίσης, σύμφωνα με το Euro2day.gr, ο ίδιος δήλωσε πως αναμένει την άνευ όρων στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην μάχη της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας, λέγοντας:

«Στο θέμα αυτό έχουμε πάρει διαφορετικά μηνύματα από την Ευρώπη. Θέλουμε την πλήρη υποστήριξη των Ευρωπαίων φίλων μας για την ανάπτυξη των σχέσεων μας και πάλι. Ελπίζω το Αφρίν να τους άνοιξε τα μάτια τους».

Αυτή είναι η επίσημη ατζέντα του «καυτού» ραντεβού ΕΕ-Άγκυρας

"Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, της ασφάλειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της διαχείρισης της μετανάστευσης και της βοήθειας τηςΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία", καθώς όπως αναφέρεται "η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας εξακολουθεί να αποφέρει αποτελέσματα", θα είναι τα κύρια σημεία συζήτησης στηΒάρνα, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το μεσημέρι η Κομισιόν.

Η Κομισιόν στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρει ότι "νωρίτερα αυτό το μήνα, δύο χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του μηχανισμού για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, η Κομισιόν πρότεινε την κινητοποίηση της δεύτερης δόσης ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ μετά την πλήρη δέσμευση του πρώτου μέρους της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης μέχρι το τέλος του 2017".

Σύμφωνα με την Κομισιόν "η ελευθέρωση των θεωρήσεων, διαδικασία και η άρρηκτα συνδεδεμένη εγχώρια πολιτική κατάσταση και θέματα ασφάλειας στην Τουρκία θα αποτελέσουν επίσης κορυφαία θέση στην ημερήσια διάταξη".

Ερντογάν: "Στρατηγικός μας στόχος η ένταξή μας στην ΕΕ..."

ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ - (ΣΗΜΕΡΑ)(ΣΚΑΪ 26.3.2018)

ΕΡΩΤΗΣΗ ΗΜΕΡΑΣ:ΠΩΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

enikos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα