Η Αίγυπτος απέλασε δημοσιογράφο των Times χωρίς εξηγήσεις

Η βρετανική εφημερίδα The Times επιβεβαίωσε σήμερα ότι η ανταποκρίτριά της στην Αίγυπτο, Μπελ Τριού, απελάθηκε χωρίς συγκεκριμένες κατηγορίες ή εξηγήσεις.

Η εφημερίδα καταγγέλλει απόπειρα τρομοκράτησης η οποία «συνάδει με το καταπιεστικό περιβάλλον που δημιούργησε ο πρόεδρος Σίσι σε βάρος του Τύπου».

Η 33χρονη δημοσιογράφος ζούσε στη χώρα τα τελευταία επτά χρόνια και συνελήφθη πριν από τρεις εβδομάδες αφού πήρε συνέντευξη από συγγενή ενός άνδρα που έχασε τη ζωή του σε ένα πλεούμενο με μετανάστες, με προορισμό στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους Times, η δημοσιογράφος τέθηκε υπό κράτηση χωρίς εξηγήσεις, οδηγήθηκε στο αεροδρόμιο από την αστυνομία και αναγκάστηκε να επιβιβαστεί σε μια πτήση για το Λονδίνο. «Οι Times λυπούνται για την απόπειρα αυτή των αιγυπτιακών αρχών να τρομοκρατήσουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να καταστείλουν την κάλυψή μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εφημερίδα.

Αναφερόμενη στην απέλασή της από τις στήλες της εφημερίδας, η Μπελ Τριού λέει πως η αστυνομία κατέσχεσε το υλικό της, κρατήθηκε χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες και απειλήθηκε με «στρατιωτική δίκη - μια διαδικασία που χρησιμοποιείται συχνά εναντίον υπόπτων για τρομοκρατία ή αντιφρονούντων.

«Σε ό,τι αφορά τις αρχές του Καΐρου, είμαι σε έναν κατάλογο 'ανεπιθύμητων προσώπων', και αν επιχειρήσω να επιστρέψω, θα συλληφθώ και πάλι», λέει.

Η υπόθεση έφθασε μέχρι τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον ο ο οποίος επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, σύμφωνα με εκπρόσωπο της βρετανικής πρεσβείας στην Αίγυπτο τον οποίο επικαλούνται οι Times. Κατά τον ίδιο, οι αιγυπτιακές αρχές δεν παρείχαν καμία απόδειξη για οποιεσδήποτε αξιόμεμπτες πράξεις και η Βρετανία εξακολουθεί να ασκεί πίεση για το θέμα.

Οι αιγυπτιακές αρχές δεν ήταν προς το παρόν διαθέσιμες για να σχολιάσουν την απέλαση της δημοσιογράφου που σημειώνεται σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων με ξένα μμε, τα οποία κατηγορούνται συχνά από τις αρχές ότι διαδίδουν «ψευδείς πληροφορίες» για την Αίγυπτο και ότι δεν τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας.

Οι Αιγύπτιοι ψηφίζουν αύριο για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους σε μια ψηφοφορία όπου δεν αναμένεται να σημειωθούν εκπλήξεις καθώς ο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι αναμένεται να κερδίσει μια δεύτερη θητεία.

lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ