Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ομηρία στην Τρεμπ

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ομηρία στην Τρεμπ

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στην πόλη Τρεμπ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων, χωρίς να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό της.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε πως ένας «στρατιώτης του χαλιφάτου» πραγματοποίησε την επίθεση. Η τζιχαντιστική οργάνωση δεν έδωσε άλλες πληροφορίες.

Ο τζιχαντιστής που έπιασε ομήρους σε σουπερμάρκετ της πόλης Τρεμπ στη νότια Γαλλία σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

Επίσης υπάρχουν άλλοι τρεις νεκροί και τουλάχιστον τρεις τραυματίες.



Ο δράστης που εισέβαλε στο κατάστημα κρατώντας όπλο και φωνάζοντας «ο Θεός είναι μεγάλος» φέρεται να είναι ένας Μαροκινός ηλικίας περίπου 30 ετών, που παρακολουθείτο από τις αρχές για τη μεταστροφή του στον ριζοσπαστικό ισλαμισμό.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε το περιστατικό «τρομοκρατική ενέργεια» ενώ το ίδιο υποστήριξε και ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλιπ.

Η αντιτρομοκρατική διεύθυνση της εισαγγελίας ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την έρευνα για την ομηρία, ενώ, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο δράστης «εισήλθε γύρω στις 11:15 στο σουπερμάρκετ Super U και ακούστηκαν πυροβολισμοί».

Ανώνυμη πηγή ανέφερε στο Reuters πως ο δράστης της ομηρίας απαίτησε την απελευθέρωση του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του τρομοκράτη που ήταν υπεύθυνος για την επίθεση στο Παρίσι το 2015, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.

Ο δράστης πριν ταμπουρωθεί στο σούπερ μάρκετ πυροβόλησε εναντίον τεσσάρων αστυνομικών στην πόλη Καρκασόν, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από την Τρεμπ και από αυτή την επίθεση σκοτώθηκε ένας άνδρας.

Μαροκινός ο δράστης

Ένας Μαροκινός ηλικίας περίπου 30 ετών, που παρακολουθείτο από τις αρχές για τη μεταστροφή του στον ριζοσπαστικό ισλαμισμό, φέρεται να είναι ο δράστης της σύλληψης των ομήρων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

Βρέθηκε το αυτοκίνητο του δράστη

Εξάλλου, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην έρευνα την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, το αυτοκίνητο του άνδρα που τραυμάτισε έναν αστυνομικό βρέθηκε στον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων του Τρεμπ.

Ο τηλεοπτικός σταθμός BFM μετέδωσε επίσης, επικαλούμενος ανώνυμη πηγή, πως ο δράστης της σύλληψης ομήρων στη νότια Γαλλία ζήτησε την απελευθέρωση του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, δράστη των επιθέσεων του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι.

Ο Αμπντεσλάμ είναι ο κύριος επιζών ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 130 ανθρώπων.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 240 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γαλλία από επιθέσεις από το 2015, από δράστες οι οποίοι δήλωσαν πίστη ή εμπνεύστηκαν από το Ισλαμικό Κράτος.

eleftherostypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα