Αθήνα: Αβάσιμες οι πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ για τα κινητά των 2 στρατιωτικών

Αθήνα: Αβάσιμες οι πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ για τα κινητά των 2 στρατιωτικών

Η χρονική συγκυρία κατά την οποία εκδηλώθηκε το νέο τσουνάμι πληροφοριών και εκτιμήσεων εκ μέρους των τουρκικών ΜΜΕ σχετικά με το ανακαλυφθέν  περιεχόμενο της εξωτερικής μνήμης ενός εκ των κινητών που έφεραν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί οδηγεί στρατιωτικούς κύκλους του Γενικού Επιτελείου στην εκτίμηση πως, όπως συνέβη και πριν από 15 ημέρες, υπάρχει νέα ακολουθία παραγωγής fake news.

Ως γνωστόν το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και αμέσως η ναυαρχίδα του τουρκικού τύπου εφημερίδαHurriyet έσπευσαν να αποκαλύψουν με θορυβώδη τρόπο την ανακάλυψη στρατιωτικών σχεδιαγραμμάτων και χαρτών σε εξωτερική μνήμη κινητού τηλεφώνου που έφεραν μαζί τους ο ανθυπολοχαγός και ο λοχίας κατά την σύλληψή τους εντός τουρκικού εδάφους.

Όμως, όπως προκύπτει από έγκυρες πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, εδώ και 24ωρα βρίσκεται στην Τουρκία κλιμάκιο τεχνικών που έχουν σταλεί από την Ελλάδα προκειμένου να παρακολουθήσουν το «άνοιγμα» των κινητών τηλεφώνων από τις τουρκικές υπηρεσίες. Μάλιστα, μόλις χθες τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως αξιωματούχος των τουρκικών Αρχών μετέβη στις φυλακές Αδριανούπολης και ζήτησε από τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς να του παραδώσουν τα pin προκειμένου να ανοίξουν τα κινητά. Περίεργα πράγματα όλα αυτά που δεν συνάδουν με τις σύγχρονες τεχνολογίες και τα μέσα που διατίθενται στην αγορά για το «άνοιγμα» λογισμικών της κινητής τηλεφωνίας.

Εκ των ανωτέρω συνάγεται το συμπέρασμα πως για άλλη μία φορά και πάντα στην παρούσα συγκυρία επιχειρείται στην Τουρκία διαμόρφωση ενός κλίματος στην κοινή γνώμη με πληροφορίες οι οποίες διατηρούν την υποψία πως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί βρέθηκαν για κάποιον λόγο εκουσίως εντός τουρκικών εδαφών. Με τις δήθεν αυτές πληροφορίες να αιωρούνται πάνω από την τουρκική κοινή γνώμη, Τούρκοι αναλυτές και σχολιαστές στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα της γειτονικής χώρας, συνεχίζουν να επιχειρούν, με στόχο την ανάδειξη ενός ήσσονος περιστατικού σε μείζονος σημασίας ελληνοτουρκική διαφορά.

Επισημαίνεται και πάλι η χρονική συγκυρία. Σήμερα, ημέρα Πέμπτη, 22 Μαρτίου, συνέρχεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα στην ατζέντα αλλά και στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου, την τουρκική πολιτική και επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο. Σήμερα Πέμπτη για πρώτη φόρα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, προέβη σε μία πρωτοφανή για της γερμανοτουρκικές σχέσεις επίθεση κατά της Άγκυρας για την πολιτική που ακολουθεί στη Συρία και το Αφρίν προκαλώντας οργή στην τουρκική ηγεσία. Επιπροσθέτως αναφέρεται ως στοιχείο αναφοράς, η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε εκτενής αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Υπενθυμίζεται παράλληλα πως σήμερα, Πέμπτη 22 Μαρτίου, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα κ. Πάιατ, σε συνέντευξή του, επέμενε πως οι ΗΠΑ «δεν νίπτουν τας χείρας τους για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών» αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι υπήρξε ή ότι υπάρχει αμερικανική παρέμβαση στο ζήτημα αυτό.

Όσον αφορά τώρα την τυπική διαδικασία, τα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ είναι τόσο φλύαρα όσον αφορά γενικόλογες «αποκαλύψεις» γύρω από την υπόθεση των δύο στρατιωτικών, φαίνεται να μην γνωρίζουν καθόλου το περιεχόμενο αυτών των αποκαλύψεων. Ως εκ τούτου για να μπορεί κανείς να βγάλει ένα συμπέρασμα θα πρέπει να εξηγηθεί τι σόι σχεδιαγράμματα ή χάρτες βρέθηκαν σε εξωτερική μνήμη κινητού ώστε να οδηγηθεί ο χρήστης της πληροφορίας αυτής σε κάποιο λογικό συμπέρασμα. Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει συμβεί. Αντιθέτως τα τουρκικά ΜΜΕ, σύμφωνα με μία πάγια τακτική που ακολουθήθηκε πριν 15 ημέρες, επιμένουν να καλλιεργούν την ιδέα περί «κατασκοπείας» διότι προφανώς εξυπηρετούν κάποιο κέντρο λήψης αποφάσεων.

Κύκλοι του Πενταγώνου ανέφεραν στο zougla.gr πως δεν πρόκειται να πέσουν στην παγίδα και να προβαίνουν σε επίσημες εκτιμήσεις και σχόλια για πληροφορίες που μεταδίδονται σωρηδόν από τα τουρκικά ΜΜΕ και εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για ότι ακούγεται ή γράφεται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Τι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ για τη συνομιλία Τσίπρα-Πούτιν

Αμέσως αντέδρασαν τα τουρκικά ΜΜΕ στην είδηση περί τηλεφωνικής συνομιλίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε παράπονα για τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και ο πρόεδρος Πούτιν απάντησε «έλα στη Μόσχα να τα πούμε από κοντά».

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν και τη σχετική δήλωση του Κρεμλίνου η οποία είναι εξαιρετικά λακωνική και περιορίζεται στην πάγια και γνωστή διπλωματική φράση «οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για θέματα ασφαλείας στη Μεσόγειο».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα