ΝΑΤΟ: Δεν θέλουμε νέο Ψυχρό Πόλεμο. Η Ρωσία να συνεργαστεί για τον διπλό πράκτορα

Το ΝΑΤΟ δεν θέλει «έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο» δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ και κάλεσε τη Ρωσία να συνεργαστεί στην υπόθεση Σκριπάλ.

"Έχουμε μια όπως θα την ονόμαζα 'διπλή προσέγγιση' απέναντι στην Ρωσία", δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC.

"Από την μία πλευρά βρίσκεται η αποτροπή, η άμυνα και από την άλλη ο διάλογος, επειδή δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν θέλουμε μια νέα κούρσα εξοπλισμών", πρόσθεσε.

"Η Ρωσία είναι ο γείτονάς μας, επομένως οφείλουμε να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία", επέμεινε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι "η απομόνωση της Ρωσίας" δεν θα πρέπει να αποτελεί "εναλλακτική" επιλογή.

"Κάποια στιγμή η Ρωσία θα καταλάβει ότι είναι προς το συμφέρον της να συνεργαστεί μαζί μας κι όχι να προχωρήσουμε στην αντιπαράθεση και εμείς είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε, αν σεβαστούν ορισμένους βασικούς κανόνες και προδιαγραφές των διεθνών σχέσεων", πρόσθεσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Η δηλητηρίαση σε βρετανικό έδαφος του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια έλαβε τις τελευταίες ώρες διαστάσεις αντιπαράθεσης μεταξύ Ανατολής και Δύσης, με τους δυτικούς συμμάχους να καταγγέλλουν ομόφωνα τη Ρωσία.

Την Τετάρτη η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η Μόσχα "είναι ένοχη" για την επίθεση αυτή που διαπράχθηκε, σύμφωνα με την ίδια, με έναν νευροπαραλυτικό παράγοντα που ανήκει στην κατηγορία των Νοβιτσόκ, τους οποίους έχει δημιουργήσει η Ρωσία.

"Δεν έχουμε κανέναν λόγο να αμφισβητήσουμε τα συμπεράσματα και τις εκτιμήσεις που έκανε η βρετανική κυβέρνηση, κυρίως επειδή αυτό εντάσσεται σε ένα πλαίσιο ανεύθυνων συμπεριφορών από την πλευρά της Ρωσίας εδώ και πολλά χρόνια", σημείωσε επίσης σήμερα ο Στόλτενμπεργκ.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωνε, όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι η Ρωσία μπορεί να ανακοινώσει μέτρα αντιποίνων κατά της Βρετανίας ανά πάσα στιγμή.

"Μπορείτε να τα περιμένετε ανά πάσα στιγμή", σημείωσε ο Πεσκόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.  Η Ρωσία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα απελάσει Βρετανούς διπλωμάτες σε απάντηση στο τελεσίγραφο που έδωσε η Μέι σε 23 Ρώσους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την Βρετανία σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα