Απελαύνει 23 Ρώσους διπλωμάτες η Μέι. Αντίποινα από την Μόσχα

Απελαύνει 23 Ρώσους διπλωμάτες η Μέι. Αντίποινα από την Μόσχα

Άρωμα «ψυχρού πολέμου» αναδίδεται εδώ και μερικές ώρες από το Λονδίνο και τη Μόσχα, μετά την απόφαση της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να δώσει εντολή για να απελαθούν 23 Ρώσοι διπλωμάτες, σε μία ενέργεια που έρχεται στην «ουρά» του κατασκοπικού θρίλερ με την απόπειρα δολοφονίας του διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σαλίσμπερι της Βρετανίας.

Η απόπειρα έγινε με χρήση «νευροτοξικού παράγοντα» και το Λονδίνο υποστηρίζει επισήμως ότι πρόκειται για ουσία που έχει ταυτοποιηθεί και αποδειχθεί ότι χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Τερέζα Μέι ενημέρωσε μέσα στις τελευταίες 24 ώρες τους Ντόναλντ Τραμπ, Άγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδοποίησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά της χρήσης χημικών όπλων – προφανώς με στοιχεία που στηρίζουν τους ισχυρισμούς του Λονδίνου εναντίον της Μόσχας.

Η Βρετανή πρωθυπουργός κατηγορεί ευθέως την Ρωσία για την απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ, ενώ η Μόσχα επιστρέφει εδώ και αρκετές ημέρες τα πυρά, λέγοντας ότι μόνο το Λονδίνο βγαίνει κερδισμένο από την συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια.

Ο Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια είχαν βρεθεί αναίσθητοι σε ένα παγκάκι έξω από εμπορικό κέντρο στην πόλη του Σαλίσμπερι, στα νότια της Βρετανίας, στις 4 Μαρτίου. Παραμένουν από τότε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

«Δεν υπάρχει εναλλακτικό συμπέρασμα, πέρα από το γεγονός ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνση για την απόπειρα δολοφονίας του κυρίου Σκριπάλ και της κόρης του, καθώς και για το γεγονός ότι απειλήθηκαν άλλοι Βρετανοί πολίτες στο Σαλίσμπερι», δήλωσε η κυρία Μέι.

Ο Ρώσος πρέσβης στο Λονδίνο προειδοποιεί για «αντίποινα»

Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Βρετανία Αλεξάντερ Γιακοβένκο προειδοποιεί το Λονδίνο σήμερα, ότι θα άκολουθήσουν αντίποινα εάν το Λονδίνο προχωρήσει στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών. Σε κάθε περίπτωση, εάν υλοποιηθεί η απόφαση που αποδίδεται στην Μέι για 23 απελάσεις, θα πρόκειται για «ρεκόρ», που καθιστά απολύτως σαφές το μέγεθος της κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών.

Tουσκ: το θέμα θα συζητηθεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε σήμερα από το Ελσίνκι πως η Ρωσία βρίσκεται «πολύ πιθανόν» πίσω από τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.

«Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου στη Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι μετά τη βάρβαρη επίθεση που υποκινήθηκε, πολύ πιθανόν, από τη Μόσχα», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο Twitter, στο περιθώριο επίσημης επίσκεψης στη φινλανδική πρωτεύουσα.

Ο Τουσκ δήλωσε πως είναι «έτοιμος» να θέσει την ανοικτή διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Βρετανία και τη Μόσχα για την υπόθεση αυτή στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Μέι: Είναι τραγικό που ο Πούτιν επέλεξε αυτόν τον δρόμο

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι λυπάται για τον δρόμο που ακολούθησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον διπλωματικό τομέα, για να ανακοινώσει κατά την ομιλία της ότι η Μόσχα είναι ένοχη για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην διπλού Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

«Πολλοί από εμάς έστρεψαν με ελπίδα του βλέμμα προς τη μετασοβιετική Ρωσία. Θέλαμε μία καλύτερη σχέση και είναι τραγικό που ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο», είπε.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Αλεξάντερ Γιακοβένκο «προειδοποίησε» το Λονδίνο για τη λήψη αντιμέτρων εάν η Βρετανία απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα