Νέες προκλήσεις από Ερντογάν προς Ελλάδα: Να θυμάστε πως δεν γίνατε παστοί στον Σαγγάριο

Τον ιστορικό Σαγγάριο επέλεξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οπού έχει γίνει μια από τις πιο σκληρές ελληνοτουρκικές μάχες, για να απαντήσει με απίστευτα προκλητικό τρόπο εναντίον των δηλώσεων του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος είχε δηλώσει πως «αν υποχρεωθούμε, θα κάνουμε αυτά που έκαναν οι πρόγονοί μας».

Η εθνικιστική ρητορική του Τούρκου προέδρου δεν έχει προηγούμενο σε σχέση με την Ελλάδα.

«Οσοι θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους ας πάνε να κοιτάξουν την πρόσφατη Ιστορία τους. Οσοι εκστομίζουν μεγαλύτερες κουβέντες από το μπόι τους, αντί για παραμύθια, πρώτα να διαβάσουν βιβλία Ιστορίας. Ας μάθουν πολύ καλά πώς γλίτωσαν να γίνουν παστά ψάρια στον Σαγγάριο και πώς έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του σε κομματική συνεδρίαση του ΑΚΡ ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν έχει βλέψεις σε εδάφη κανενός και υποστήριξε ότι «όσοι χάνουν τη φιλία μας τότε καταλαβαίνουν την αξία της».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε αναφορά στα σύνορα της καρδιάς του, που είναι μεγαλύτερα από τα φυσικά σύνορα της Τουρκίας, όπως είπε, κι έστειλε χαιρετίσματα σε πολλές πόλεις των Βαλκανίων όπως στην Ξάνθη και την Κομοτηνή.

«Oπως λέω πάντα, τα φυσικά μας σύνορα είναι διαφορετικά και τα σύνορα της καρδιάς μας είναι εντελώς διαφορετικά. Η έννοια της Τουρκίας είναι πολύ πιο πέρα από τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στέλνω χαιρετισμούς στο Σεράγεβο, στα Σκόπια, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στο Κιρτζάαλι, στην Πρίστινα, στο Μόσταρ».

Στις αναφορές που έκανε και στους χαιρετισμούς που έστελνε από το χώρο της ομιλίας του, αφού αναφέρθηκε σε πολλές χώρες, δεν μίλησε για την Ελλάδα αλλά μόνο για τη Δυτική Θράκη ως γεωγραφική περιοχή.

«Από την αίθουσα αυτή στέλνω χαιρετίσματα στα αδέλφια μας στη Βοσνία, στο Κόσοβο, στην Αλβανία. Χαιρετίσματα στη Μακεδονία, στη Σερβία, στη Δυτική Θράκη… Στα αδέλφια μας στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος στις 5 Μαρτίου κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού (Πιερία) είχε αναφερθεί στην Τουρκία λέγοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και στηρίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική. «Μπορεί να μην έχουμε το έδαφος εκείνο το οποίο ιστορικά θα μας αναλογούσε. Ξέρουμε όμως ότι αυτός ο τόπος, αυτή η Ελλάδα, έχει λόγο και υπόσταση στην Ε.Ε. …Εδώ είμαστε. Διαφορετικά ξέρουμε να είμαστε και απέναντι. Δεν το θέλουμε, αλλά, αν η Ιστορία μάς υποχρεώσει, θα το πράξουμε όπως το έκαναν και οι πρόγονοί μας».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Di Zeit» ρωτήθηκε για το πότε θα επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες.

«Δεν ξέρω… Πέρασαν παράνομα τα σύνορα. Αυτό το θέμα αφορά κι έχει σχέση με τους εισαγγελείς και δικαστές που πρέπει να μάθουν τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση αυτή. Συνέβη κατά λάθος ή εσκεμμένα. Θέλουν να είναι σίγουροι».

Σε ερώτηση αν η Τουρκία «θα ανταλλάξει τους Ελληνες στρατιώτες με τους πιλότους ελικοπτέρου που μετά την απόπειρα πραξικοπήματος πήγαν στην Ελλάδα και ζήτησαν άσυλο» απάντησε: «Οχι, δεν θέλουμε τέτοιο παζάρι. Αλλωστε τους Ελληνες στρατιώτες τους συλλάβαμε σε τουρκικό έδαφος και όχι ελληνικό. Οσο για τους πιλότους, την έκδοσή τους τη ζητήσαμε από την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Πάντως, ακόμα δεν υπάρχουν νέες εξελίξεις για το πού βρίσκονται οι έρευνες και τα αποτελέσματά τους, το πότε θα συνταχθεί το κατηγορητήριο και πότε θα οριστεί η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης.

ελεύθερος τύπος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα