Hurriyet: 11 τουρκικά και οκτώ ελληνικά πλοία κοντά στα Ίμια

Hurriyet: 11 τουρκικά και οκτώ ελληνικά πλοία κοντά στα Ίμια

Στην περιοχή των Ιμίων συνεχίζουν να βρίσκονται δυνάμεις της τουρκικής Ακτοφυλακής και του Λιμενικού Σώματος της Τουρκίας, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Παρότι η τουρκική ακταιωρός εμβόλισε το σκάφος του ελληνικού λιμενικού πριν από αρκετές ώρες, οι τουρκικές δυνάμεις φαίνεται ότι δεν έχουν αποχωρήσει.

Την είδηση αυτή μεταδίδουν τόσο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu όσο και η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Μάλιστα, η Hurriyet γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι στο σημείο βρίσκονται 11 τουρκικά και οκτώ ελληνικά πλοία.Η εφημερίδα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «από τις 2:30 το μεσημέρι πλοία συγκεντρώνονται στις βραχονησίδες, καθώς τα ελληνικά πλοία στην περιοχή είναι οκτώ».

Την ίδια ώρα, το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι το μεσημέρι, δύο ταχύπλοα με οπλισμένους Έλληνες στρατιώτες προκάλεσαν την εντύπωση των τουρκικών δυνάμεων όταν έφυγαν από τη Λέρο, πέρασαν ένα μίλι από τα Ίμια και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Κω.

To χρονικό του περιστατικού

Το πρόσφατο περιστατικό έλαβε χώρα στα Ιμια τα μεσάνυχτα, όταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού, προκαλώντας υλικές ζημιές. Το περιστατικό αποδεικνύει την ένταση που «εντέχνως» πυροδοτεί και τροφοδοτεί η Αγκυρα με συνεχή επεισόδια το τελευταίο διάστημα δείχνοντας μεγαλύτερη «συνέπεια» στη δημιουργία συμβάντων.

Με βάση όσα αναφέρθηκαν για το περιστατικό το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής χτύπησε με την πλώρη την πρύμνη του πλοίου ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού με κωδικό "090".

Το εν λόγω σκάφος είχε μήκος 60 μέτρων είναι ολλανδικής κατασκευής και είχε αγοραστεί πριν από περίπου 1,5 χρόνο.
Η ανακοίνωση του υπ. Ναυτιλίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο Ναυτιλίας «γύρω στις 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης “090” του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή. Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ - ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων».

Η τουρκική ναυτική παρουσία σε επίπεδο ακτοφυλακής στα Ιμια παραμένει αυξημένη, ενώ σύμφωνα με το κριτήριο αναλογικότητας στην περιοχή, από την ελληνικά πλευρά στην περιοχή υπάρχουν μόνο σκάφη του Λιμενικού.

Να σημειωθεί πως μετά το περιστατικό επικράτησε ένταση ενώ μέχρι ώρας αδιευκρίνιστες παραμένουν οι συνθήκες κατά τις οποίες σημειώθηκε το συμβάν.

Σύμφωνα με το Lesvosnews  στην περιοχή των Ιμίων  βρίσκεται πλωτό του Λιμενικού Σώματος ενώ έσπευσε και σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ταυτόχρονα, υπάρχει διακριτική παρακολούθηση της περιοχής από κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού (Πολεμιστής).

Στις 17 Ιανουαρίου ήταν... «ελιγμός»

Tελευταίο συμβάν στην περιοχή είχε καταγραφεί στις 17 Ιανουαρίου όταν τουρκική ακταιωρός ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην  περιοχή των Ιμίων.

Ειδικότερα, κατά τη διέλευση του «Νικηφόρου», η τουρκική ακταιωρός προχώρησε σε έναν επικίνδυνο ελιγμό, ο οποίος οδήγησε στην επαφή με το πλοίο του ΠΝ.

Στην Ελευσίνα το «Γαύδος» για αξιολόγηση της ζημιάς

Ασήμαντη χαρακτηρίζουν ανώτερα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τη ζημιά που υπέστη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης 090 ΓΑΥΔΟΣ, όταν κατά τη διάρκεια περιπολίας του στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων εμβολίστηκε από τουρκική ακταιωρό που είχε παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πραγματοποιούσε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων.

Το σκάφος σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση βρίσκεται ήδη στη θαλάσσια περιοχή του ναυστάθμου στη Σαλαμίνα και αναμένεται να αξιολογηθεί από τεχνικούς της Διεύθυνσης Επιχειρησιακών Μέσων.

Το σκάφος έχει μικρή ζημιά στα κάγκελα και στο κάλυμμα του αεραγωγού που κατεβαίνει στο μηχανοστασίο αλλά και στην κεραία του ασυρμάτου που έχει διπλώσει.

Το 090 έχει αντικατασταθεί στον επιχειρησιακό βραχίονα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήδη με το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης 070 που έχει κι αυτό 27 άτομα πλήρωμα. Το ΓΑΥΔΟΣ αναμένεται να επιστρέψει σύντομα και αυτό στην επιχειρησιακή του δράση.

Σε αυξημένη επιφυλακή η Αθήνα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αθήνα, μετά και τις εκτιμήσεις λιμενικών ότι οι κινήσεις του τουρκικού σκάφους έδειχναν πως οι  τούρκοι ήθελαν να προκαλέσουν σοβαρό επεισόδιο.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός μιλώντας στον Σκάι έκανε λόγο για επιθετική ενέργεια, ενώ ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το λιμενικό, μιλώντας για επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων.

Διάβημα του ΥΠΕΞ μετά από μισή μέρα

Δεκαπέντε ώρες αργότερα από το συμβάν, το μεσημέρι της Τρίτης, το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε έντονο διάβημα προς την Άγκυρα καλώντας και τον πρέσβη της Τουρκίας.

Όπως έκανε γνωστό το Υπουργείο Εξωτερικών «προχωρά σε έντονο διάβήμα διαμαρτυρίας, σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα, προς την Τουρκία, σχετικά με επικίνδυνο συμβάν στην περιοχή των Ιμίων». Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα. Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.

Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται.»

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για το περιστατικό στα Ίμια

Έντονες οι αντιδράσεις των κομμάτων στον απόηχο του περιστατικού  εμβολισμού σκάφους του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος, στην περιοχή των Ιμίων από ακταιωρό του τουρκικού λιμενικού.

Για επικίνδυνη κλιμάκωση, απαράδεκτες απειλές Ερντογάν και ακραία πρόκληση, έκανε λόγο ο Γιώργος Κουμουτσάκος για το περιστατικό στα Ίμια.

«Αποτελεί νέους κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων που ακολούθησαν την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρας μας», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ. Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση τρων γειτόνων μας τονίζοντας, προς κάθε κατεύθυνση, ότι στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες.

Να επιδεικνύει ψυχραιμία, σοβαρότητα και νηφαλιότητα στα εθνικά ζητήματα του συνέστησε  ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Ο κ. Κουμουτσάκος δεν χρειάζεται να εικάζει τίποτα, ειδικά σε εθνικά ζητήματα» αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύσκεψη των αρμόδιων τομεαρχών και συμβούλων της ΝΔ θα πραγματοποιηθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- εντός της ημέρας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επίσης, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά τη σύγκλιση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας για ενημέρωση κεκλεισμένων των θυρών παρουσία των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

«Αυτά τα περιστατικά συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, διαψεύδοντας το κλίμα εφησυχασμού που καλλιέργησε η κυβέρνηση κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα», σημειώνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ και  τονίζει ότι η συμμετοχή γειτονικών χωρών στο ΝΑΤΟ, όπως υποστηρίζεται και για την περίπτωση της FYROM, σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε σταθερότητα και ασφάλεια για τους λαούς.

«Ο κ. Ερντογάν υπερέβη σήμερα κάθε όριο», δηλώνει το ΠΑΣΟΚ, με αιχμή και τις απειλές του Τούρκου προέδρου κατά Ελλάδας και Κύπρου. Η Χαριλάου Τρικούπη καλεί την κυβέρνηση να του υποδείξει με αποφασιστικότητα τα όρια της καλής γειτονίας.

«Η κυβέρνηση οφείλει να κινητοποιηθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τώρα. Όχι σιωπηρά τετελεσμένα και στα ελληνοτουρκικά», καταλήγει.

Η πρόσφατη τουρκική επιθετικότητα στον θαλάσσιο χώρο των Ιμίων συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση, αναφέρει το Ποτάμι και συμπληρώνει ότι «οι εξαιρετικά επικίνδυνες κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και Ακτοφυλακής δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο την ασφάλεια πληρωμάτων και σκαφών, αλλά και την ειρήνη στην εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου».

«Οι Έλληνες πρέπει ενωμένοι, με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και σθένος, να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα», δηλώνει η Ένωση Κεντρώων τονίζοντας ότι «τα Ίμια είναι και θα παραμείνουν ελληνικά»

Το Ποτάμι εξαίρει την ψύχραιμη στάση και τη σοβαρότητα με την οποία οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χειρίζονται ακραίες συμπεριφορές της γειτονικής χώρας, οι οποία, όπως τονίζει, για ακόμα μία φορά αποδεικνύει έμπρακτα ότι αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες αστάθειας και ανασφάλειας στην περιοχή, όχι μόνο του Αιγαίου, αλλά και της ανατολικής Μεσογείου.

«Για πολλοστή φορά καλούμε την Άγκυρα να δείξει σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει τις εθνικιστικές πρακτικές, που τίποτε δεν αποκλείει να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εξελίξεις για την περιοχή και όχι μόνο», καταλήγει η Σεβαστουπόλεως.

cnn

Σχετικά TAGS:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Κόσμος

Σχετικά TAGS:
-
Σχολιάστε το άρθρο: