Κρίση στην Καταλονία. Πουζδεμόν: Η χειρότερη απόφαση από την εποχή Φράνκο

Αν και δήλωσε ότι δεν αναστέλλει την αυτονομία της Καταλονίας ο Μαριάνο Ραχόι ζήτησε την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος και συγκεκριμένα την κατάργηση της κυβέρνησης της περιφέρειας, τη μεταφορά των εξουσιών της στη Μαδρίτη, τον έλεγχο αστυνομίας και ΜΜΕ, με στόχο τη διενέργεια εκλογών το αργότερο σε έξι μήνες.

Την ίδια ώρα σκληρή στάση τηρεί ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουζδεμόν κατά το διάγγελμά του αυτή την ώρα (22.00 ώρα ελλαδας). Ο Πουζδεμόν παρομοιάζει τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και την απόφασή του να καθαιρέσει την τοπική κυβέρνηση και να ζητήσει πρόωρες εκλογές με τον δικτάτορα της Ισπανίας Φράνκο.

Σείεται το Καμπ Νου (22:27)

Χιλιάδες φίλαθλοι της Μπαρτσελόνα φωνάζουν «Ανεξαρτησία» την ώρα που είναι σε εξέλιξη η αναμέτρηση των «μπλαουγκράνα» κόντρα στη Μάλαγα:


Πουτζντεμόν: Η χειρότερη απόφαση από την εποχή του Φράνκο (22:06)

Τα κυριότερα σημεία του διαγγέλματος του ηγέτη της Καταλονιας, Κάρλες Πουτζντεμόν:

Όλες οι προτάσεις μας για διάλογο είχαν την ίδια απάντηση: είτε σιωπή είτε καταστολή.

Η κυβέρνηση πήρε τη χειρότερη απόφαση από την εποχή του Φράνκο. Παράνομα κήρυξε τον εαυτό της εκπρόσωπο των Καταλανών.


Χιλιάδες στους δρόμους εν αναμονή διαγγέλματος του Πουτζντεμόν (21:46)

Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν ακόμα στους δρόμους περιμένοντας τις δηλώσεις του Καταλανού πρωθυπουργού Κάρλες Πουτζντεμόν.

Θυμίζουμε ότι ο Μαριάνο Ραχόι δεν ζητά τη διάλυση της καταλανικής βουλής, αλλά να μην της επιτρέπεται να νομοθετεί μέτρα «εχθρικά» προς τη Μαδρίτη και να μην έχει το δικαίωμα να ορίσει υποψήφιο για την ηγεσία της κυβέρνησης.


«De facto πραξικόπημα από τον Ραχόι» (21:08)

Δηλώσεις της προέδρου της καταλανικής Βουλής, Carme Forcadell:

Στις 10 Οκτωβρίου ο Μαριάνο Ραχόι παρέλαβε μια πρόταση για διάλογο. Η πρώτη του απάντηση ήταν η φυλάκιση δύο ανθρώπων μόνο και μόνο λόγω των ιδεών τους. Δηλαδή πολιτικοί κρατούμενοι ως απάντηση στο αίτημα για διάλογο.

Ο Ραχόι ξεπέρασε όλα τα όρια και ανακοίνωσε ένα de facto πραξικόπημα με στόχο να τερματίσει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, είναι ένα πραξικόπημα στο εσωτερικό μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε.

Θέλουν να δώσουν ένα τέλος σε ένα δημοκρατικό λαό, να «τελειώσουν» τη Βουλή, να τη λογοκρίνουν.

Ο Ραχόι δεν καταλαβαίνει ότι επιτιθέμενος στους θεσμούς επιτίθεται στους πολίτες, παραβιάζει τα δικαιώματά τους.

Το άρθρο 155 δεν τους επιτρέπει να κάνουν αυτό που θέλουν, η νομιμότητα -ούτε η πολιτική- δεν τους ακολουθεί.

Δεσμευόμαστε να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, το χρωστάμε στους πολίτες, δεσμευόμαστε να δουλέψουμε ανελλιπώς έτσι ώστε η Βουλή να συνεχίσει να εκπροσωπεί αυτό για το οποίο ψήφισαν οι Καταλανοί.

Η Βουλή θα διατηρήσει όλες τις εξουσίες της και τα δικαιώματα και των 135 βουλευτών της.

Οι Anonymous χτύπησαν την ιστοσελίδα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας«Ούτε η καταλανική αυτονομία ούτε η αυτόνομη διακυβέρνηση ανακαλούνται», δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι, σε μία προσπάθεια να πείσει τους Καταλανούς, που είναι πολύ προσηλωμένοι στην αυτονομία που απέκτησαν μετά το τέλος της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο το 1975.

Αλλά οι λεπτομέρειες των μέτρων, που δημοσιεύθηκαν αργότερα από τις υπηρεσίες του, δείχνουν ότι η Μαδρίτη θέλει να αναλάβει τα ηνία της διοίκησης της αυτόνομης κοινότητας, από την αστυνομία μέχρι τα δημόσια ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα και να θέσει υπό έλεγχο το τοπικό κοινοβούλιο.

Τα μέτρα αυτά πρέπει να εγκριθούν μέχρι τις 27 Οκτωβρίου από τη Γερουσία, όπου το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι έχει την πλειοψηφία. Ο Ραχόι έχει εξασφαλίσει επίσης την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και των κεντρώων Ciudadanos.

Διαδηλώσεις

Η αντίδραση στην Καταλονία δεν άργησε να έλθει. Συναυλίες από κατσαρόλες ακούστηκαν το μεσημέρι σε πολλές συνοικίες της Βαρκελώνης.

Το απόγευμα, ο Κάρλες Πουτζντεμόν ετέθη επικεφαλής μεγάλης διαδήλωσης στη Βαρκελώνη, η οποία αρχικά είχε οργανωθεί με αίτημα την απελευθέρωση των δύο ηγετικών στελεχών του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλονίας που κατηγορούνται για «στασιασμό».

Περί τις 450.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την καταλανική αστυνομία, κατέβηκαν στους δρόμους φωνάζοντας «ελευθερία» και «ανεξαρτησία».

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν πρόκειται να κάνει επίσημη ανακοίνωση στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδος). Εχει απειλήσει με σύγκληση του τοπικού κοινοβουλίου και μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας, εάν ενεργοποιηθεί το άρθρο 155.

Η γενική εισαγγελία ετοιμάζεται να απαγγείλει εναντίον του κατηγορίες για «εξέγερση» εάν προχωρήσει στην πράξη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) δικαστική πηγή. Η κατηγορία επισείει ποινή κάθειρξης 30 ετών.

Η FC Barcelona από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι «υποστηρίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς της Καταλονίας που έχουν επιλεγεί από τους πολίτες της». «Θέλουμε να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας απέναντι σε όλους τους τομείς που έχουν πληγεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου.

Χθες, ο βασιλιάς της Ισπανία Φελίπε δήλωσε ότι το Κράτος έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει «αυτήν την απαράδεκτη απόπειρα απόσχισης...με τους νόμιμους δημοκρατικούς θεσμούς του».

Τι προβλέπει το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος


Ο Πουτζντεμόν δηλώνει ότι έχει εντολή για να κηρύξει ανεξαρτησία, αφού οργάνωσε ένα δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση, η διεξαγωγή του οποίου είχε απαγορευθεί από την ισπανική δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τους αυτονομιστές, πάνω από δύο εκατομμύρια Καταλανοί , το 43% των ψηφοφόρων, ψήφισαν την 1η Οκτωβρίου κατά 90% υπέρ της ανεξαρτησίας, παρά τις βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας για την παρεμπόδιση της διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

Η σκληρή πτέρυγα του συνασπισμού ωθεί τον Πουτζντεμόν προς την ρήξη με τη Μαδρίτη, όμως ο 54χρονος πρώην δημοσιογράφος διστάζει μπροστά στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και την έλλειψη υποστήριξης από το εξωτερικό.

Η Γαλλία και η Γερμανία καταδίκασαν κατηγορηματικά τις αποσχιστικές του ενέργειες και η Ευρωπαϊκή Ενωση επανέλαβε ότι δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, η οποία θα αποκλεισθεί αυτομάτως από την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Πεπ Γκουαρντιόλα: Η φωνή του λαού είναι πιο δυνατή από οποιονδήποτε νόμο (20:50)

Ένθερμος υποστηρικτής της ανεξαρτησίας, ο Καταλανός προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι (πρώην προπονητής και παίκτης της Μπαρτσελόνα) εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξει αυτή τη φορά κανένα περιστατικό βίας.

«Μαριάνο Ραχόι το ξέρεις ότι φεύγω» φωνάζει το πλήθος (18:55)

 


Δήμαρχος Βαρκελώνης: Επίθεση Ραχόι στα δικαιώματα (18:30)

Η Άντα Κολάου έγραψε στο twitter:

«Ο Ραχόι ανέστειλε την αυτονομία της Καταλονίας για την οποία αγωνίστηκαν τόσοι πολλοί. Μια σοβαρή επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων, παντού»

news247

Σχετικά TAGS:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Κόσμος

Σχετικά TAGS:
-
Σχολιάστε το άρθρο: