Αντιπαράθεση στα άκρα για την Καταλονία. Ογκώδης διαδήλωση στη Βαρκελώνη

Δηλώνοντας ότι δεν αναστέλλει την αυτονομία της Καταλονίας ο Μαριάνο Ραχόι ζήτησε την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος και συγκεκριμένα την κατάργηση της κυβέρνησης της περιφέρειας, τη μεταφορά των εξουσιών της στη Μαδρίτη, τον έλεγχο αστυνομίας και ΜΜΕ, με στόχο τη διενέργεια εκλογών το αργότερο σε έξι μήνες.

Οργισμένες αντιδράσεις από τη Βαρκελώνη, σε εξέλιξη ογκώδης διαδήλωση.

Αναμένεται διάγγελμα του ηγέτη της Καταλονίας, Κάρλες Πουζδεμόν, και της προέδρου της τοπικής Βουλής.

Οι Anonymous χτύπησαν την ιστοσελίδα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας

«Καταλανοί, υπερασπιστείτε τη δημοκρατία» (19:35)

Η ογκώδης διαδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση ψηφίσματος με το οποίο καλούνται οι Καταλανοί να κινητοποιηθούν για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία.«Όταν θέλαμε να ψηφίσουμε απάντησαν με βία και όταν ζητήσαμε διάλογο απάντησαν με αναστολή της αυτονομίας», ανέφεραν οι ομιλητές που εξετάζουν το σενάριο συνεχών κινητοποιήσεων τις επόμενες μέρες.


400 δημοσιογράφοι καλύπτουν τις εξελίξεις (19:22)Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της διαδήλωσης, πάνω από 400 δημοσιογράφοι από 80 μέσα ενημέρωσης διαπιστεύτηκαν για να καλύψουν τις εξελίξεις.

Σε περίπου μία ώρα αναμένεται δήλωση της προέδρου της καταλανικής Βουλής και περίπου δύο ώρες αργότερα η δημόσια απάντηση του Κάρλες Πουτζντεμόν.


Η ενεργοποίηση του άρθρου 155 περνάει από τη Γερουσία (19:13)

Το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει απευθείας τη διοίκηση ισπανικών ημιαυτόνομων περιοχών σε περιπτώσεις κρίσεων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ενεργοποιηθεί από τότε που αποκαταστάθηκε η δημοκρατία στη χώρα.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης Ραχόι θα παραληφθούν από τη Γερουσία και η διαδικασία αναμένεται να κρατήσει εφτά ημέρες.

Τι ζήτησε ο Ραχόι

Την παύση από τα καθήκοντά του ηγέτη της Καταλονίας και των μελών της κυβέρνησής του, με παράλληλη ανάληψη των σχετικών καθηκόντων από τα αρμόδια υπουργεία στη Μαδρίτη. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση της Μαδρίτης θα ελέγχει την αστυνομία, τα τρία βασικά δημόσια μέσα ενημέρωσης στην αυτόνομη περιφέρεια (TV3, ραδιόφωνο και το πρακτορείο ειδήσεων ACN) και θα παίρνει όλες τις αποφάσεις που αφορούν την οικονομία και τη διοίκηση.

Οι δημόσιες υπηρεσίες της Καταλονίας που μέχρι τώρα υπάγονταν στην καταλανική κυβέρνηση θα εξακολουθούν να λειτουργούν αλλά θα έχουν μόνο διοικητικά καθήκοντα.

Η Βουλή της Καταλονίας θα συνεχίσει να έχει τον ρόλο που της έχουν εμπιστευτεί οι ψηφοφόροι αλλά δεν θα μπορεί να αποφασίσει μέτρα που θεωρούνται πως εναντιώνονται στις αποφάσεις της Μαδρίτης και δεν θα μπορεί να προτείνει υποψήφιο πρωθυπουργό της περιφέρειας.

«Μαριάνο Ραχόι το ξέρεις ότι φεύγω» φωνάζει το πλήθος (18:55)


Δήμαρχος Βαρκελώνης: Επίθεση Ραχόι στα δικαιώματα (18:30)

Η Άντα Κολάου έγραψε στο twitter:

«Ο Ραχόι ανέστειλε την αυτονομία της Καταλονίας για την οποία αγωνίστηκαν τόσοι πολλοί. Μια σοβαρή επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων, παντού»Η άφιξη του Πουζδεμόν στη διαδήλωση (18:28)

«Είμαστε εκατομμύρια, εμείς είμαστε οι θεσμοί μας» (18:27)

Ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης μπορεί να εμφανιστεί ενώπιον της Γερουσίας για να αντικρούσει το αίτημα της Μαδρίτης περί αναστολής της αυτονομίας της περιφέρειας, μεταξύ 24 και 26 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα της διαδικασίας που ενέκρινε σήμερα το Σώμα.

Νωρίτερα το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας αποφάσισε τη μεταφορά των διοικητικών αρμοδιοτήτων της Καταλονίας στη Μαδρίτη. Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κρίσιμης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε ότι ενεργοποιείται το άρθρο 155 θέτει του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει στη Μαδρίτη να αναστέλλει την αυτονομία των περιοχών οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Ισπανία και δεν σέβονται το Σύνταγμα.

Ο Μαριάνο Ραχόι, είπε ότι δεν ήταν επιθυμία της κυβέρνησης να ασκήσει τη συνταγματική εξουσία της για την επιβολή του νόμου, όμως οι ενέργειες της καταλανικής κυβέρνησης δεν άφησαν περιθώριο. Σημείωσε, ωστόσο δεν αίρεται το αυτοδιοίκητο της περιφέρειας.

«Δοκιμάσαμε όλα τα μέσα για να μην φθάσουμε σε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά καταλαβαίνετε πως είναι δύσκολο για μία χώρα της Ε.Ε., όταν κάποιος ποδοπατά το κράτος δικαίου, διοργανώνοντας ένα δημοψήφισμα», ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός κατά την ομιλία του μετά το τέλος του συμβουλίου και κατηγόρησε την Βαρκελώνη για παραβίαση του συντάγματος της χώρας.

Στόχος είναι τώρα, όπως είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός, να διενεργηθούν τοπικές εκλογές το συντομότερον δυνατό και τουλάχιστον εντός εξαμήνου.

Ο Ραχόι αναφέρθηκε ακόμα στην ραγδαία επιδείνωση που σημειώνουν τα οικονομικά της επαρχίας, ιδιαίτερα μετά και την προκήρυξη του δημοψηφίσματος αναφέρθηκε επίσης ο Ισπανός πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Καταλονίας είναι «ανησυχητικά» και ότι το ΑΕΠ της επαρχίας θα μειωθεί κατά 30% εάν αποσχιστεί από την Ισπανία.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος ενεργοποιείται.

Τι προβλέπει το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος

efsyn

Σχετικά TAGS:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Κόσμος

Σχετικά TAGS:
-
Σχολιάστε το άρθρο: