Μεξικό - Τραγική σύμπτωση: Ανήμερα του φονικού σεισμού του 1985 το νέο χτύπημα του εγκέλαδου

Στις 7:15 το πρωί της 19 Σεπτεμβρίου 1985 ένας φοβερός σεισμός μεγέθους 8,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε την Πόλη του Μεξικού. Ο εγκέλαδος είχε δώσει προειδοποιητικό χτύπημα τέσσερις μήνες πριν με μια ισχυρή δόνηση 5,2 Ρίχτερ.

Τότε οι ζημιές δεν ήταν σημαντικές με αποτέλεσμα τόσο οι πολίτες όσο και οι αρχές να εφησυχάσουν.

Ωστόσο, ο σεισμός των 8,1 βαθμών ήταν πρωτοφανής. Τα κτίρια της πρωτεύουσας δεν πληρούσαν τα κριτήρια του αντισεισμικού κανονισμού και επιπλέον, ολόκληρη η μεγαλούπολη του Μέξικο Σίτι είναι χτισμένη σε σαθρό έδαφος, στην κοίτη μιας αρχαίας λίμνης που είχε αποξηρανθεί.

Επικράτησε χάος. Οι καταστροφές ήταν ασύλληπτες. Εκατοντάδες κτίρια κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα. Έκλεισε το το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, οι τηλεφωνικές γραμμές κόπηκαν, και το μετρό έπαυσε να λειτουργεί.

Ακόμα και το δεκαώροφο μνημείο της Επανάστασης του Μεξικού υπέστη σοβαρές ζημιές.

Ο Πρόεδρος της χώρας Μιγκέλ ντε λα Μαδρίδ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανέπτυξε στην πρωτεύουσα 10.000 στρατιώτες, για να εμποδίσει τις λεηλασίες.

Ακόμη 50.000 άτομα, στρατιώτες και πολίτες, συμμετείχαν στα συνεργεία διάσωσης που αγωνίζονταν να ανασύρουν τους δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και νεκρούς κάτω από τα ερείπια.

Το επόμενο βράδυ, στις 20 Σεπτεμβρίου, ένας ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ ολοκλήρωσε το σκηνικό της καταστροφής, προκαλώντας την κατάρρευση πολλών κτιρίων που ήταν ετοιμόρροπα από το πρώτο πλήγμα.

Στο Μεξικό κατέφθασε γρήγορα διεθνής βοήθεια, ωστόσο η περίθαλψη των χιλιάδων τραυματιών είναι δυσχερής αφού το Εθνικό Ιατρικό Κέντρο και τα τέσσερα μεγαλύτερα νοσοκομεία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 7.000, και οι τραυματίες τους 30.000, εκ των οποίων οι 10.000 σοβαρά.

Ο απολογισμός των ζημιών έγινε αργότερα και παραμένει έως σήμερα συγκλονιστικός: 30.000 κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή καταστράφηκαν ολοσχερώς και άλλες 68.000 υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Οι άστεγοι ξεπέρασαν τους 100.000. Οι οικονομικές επιπτώσεις του σεισμού είναι βαρύτατες. Το κόστος υπολογίστηκε σε 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

enikos.gr