Κυκλώνας Ίρμα: Υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα. Η απειλή παραμένει - εικόνες καταστροφής

Συνοδευόμενο από σφοδρές καταιγίδες και επικίνδυνες πλημμύρες, το μάτι του τεράστιου τυφώνα Ίρμα έφθασε στο έδαφος των ΗΠΑ και συνεχίζει την απειλητική του πορεία κατά μήκος της δυτικής ακτής της Φλόριντα. Υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 2, ωστόσο συνεχίζει να αποτελεί σημαντική απειλή, ενώ ήδη τρία άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

O κυκλώνας Ίρμα αναμένεται σήμερα να εξασθενήσει σε τροπική καταιγίδα κατευθυνόμενος στα βόρεια της πολιτείας Φλόριντα ή πάνω από τις νότιες περιοχές της Γεωργίας, σύμφωνα με το αμερικανικό μετεωρολογικό κέντρο (NHC).

Ο κυκλώνας εξασθένησε στην κατηγορία 2 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, ενώ βρίσκονταν σε απόσταση 80 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Τάμπα στην Φλόριντα, έχοντας μέγιστη ταχύτητα ανέμων 155 χλμ/ω σύμφωνα με το NHC.

Συνοδευόμενο από σφοδρές καταιγίδες και επικίνδυνες πλημμύρες, το μάτι του γιγαντιαίου κυκλώνα Ίρμα έφθασε στο έδαφος των ΗΠΑ, σφυροκοπώντας τη Φλόριντα και ωθώντας τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής και να ανακοινώσει την προσεχή επίσκεψή του στην Πολιτεία.

Με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 185 χιλιομέτρων την ώρα ο κυκλώνας Ίρμα έφθασε στο έδαφος στο Μάρκο Άιλαντ, στη δυτική Φλόριντα, στις 22:35. Κατατασσόταν ακόμη στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον αλλά εξασθένησε κατόπιν στην κατηγορία 2, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) στις 00:00 (ώρα Ελλάδας). Πλέον με ανέμους ταχύτητας 175 χλμ. ανά ώρα, ο κυκλώνας Ίρμα απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από το θέρετρο Νέιπλς και κατευθύνεται προς τη βόρεια Φλόριντα, καλύπτοντας 22 χιλιόμετρα την ώρα.

Η Ίρμα αναμένεται να παραμείνει κυκλώνας μέχρι σήμερα (Δευτέρα). Το NHC προειδοποίησε ότι θα υπάρξει πλημμυρίδα μετά το πέρασμα του κυκλώνα καθώς και για τον κίνδυνο εκτεταμένων πλημμυρών σε περιοχές κοντά στις ακτές.

Η Φλόριντα ήδη μετράει τρεις νεκρούς από τον κυκλώνα: έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία το Σαββατοκύριακο. Ο απολογισμός αυτός προστίθεται στους 27 νεκρούς που άφησε πίσω του ο κυκλώνας σε πολλά νησιά της Καραϊβικής.

Το φαινόμενο έχει εξάλλου προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και πλέον 3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Φλόριντα δεν έχουν ρεύμα, σύμφωνα με τις εταιρείες που ηλεκτροδοτούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος Τραμπ, που μόλις επέστρεψε στον Λευκό Οίκο έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ, κήρυξε τη Φλόριντα σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής. Η απόφασή του επιτρέπει την κινητοποίηση επιπρόσθετων πόρων για την αρωγή και την ανακούφιση των πληγέντων στην Πολιτεία. Εξάλλου ο Τραμπ, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης, υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί «πολύ σύντομα» τη Φλόριντα.

Οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο της απότομης και μεγάλης ανόδου της στάθμης των υδάτων εξαιτίας του κυκλώνα στο Ναπλς και το Μάρκο Άιλαντ.

«ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ», ήταν το μήνυμα που αναρτήθηκε με κεφαλαία γράμματα στο τελευταίο δελτίο του NHC, που προβλέπει το ύψος του νερού να ανέλθει σε 3,5 έως 5 μέτρα στην περιοχή.

 

 

ΒΙΝΤΕΟ – σοκ από drone: Πλημμυρισμένη πολιτεία το θέρετρο Νέιπλς της Φλόριντα!

Αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε το drone πάνω από το θέρετρο Νέιπλς της Φλόριντα.

Οι καταστροφές από το πέρασμα του φονικού κυκλώνα Ιρμα είναι μεγάλες, ενώ το οδικό δίκτυο έχει χαθεί κάτω από το νερό.

Δείτε το video, όπως το παρουσιάζει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Δήμαρχος Τάρπον Σπρινγκς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η κατάσταση αρχίζει να γίνεται δύσκολη

Ο κίνδυνος για το Τάρπον Σπρινγκς από τον κυκλώνα Ίρμα ξεκίνησε πριν από μια ώρα περίπου, είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος της πόλης Κρις Αλαχούζος, μιλώντας τηλεφωνικά από το Κέντρο Διοίκησης Έκτακτης Ανάγκης.

«Η κατάσταση αρχίζει να γίνεται δύσκολη. Ο κυκλώνας πλησιάζει την πόλη του Τάρπον Σπρινγκς. Τον αναμένουμε αργότερα το απόγευμα» είπε ο κ. Αλαχούζος, εξηγώντας ότι είναι σε εξέλιξη συνάντηση αξιωματούχων της πόλης για την αντιμετώπιση του κυκλώνα.

Το Τάρπον Σπρινγκς είναι μια παραθαλάσσια πόλη 25.000 περίπου κατοίκων στην Δυτική ακτή της Φλόριντα, η πλειονότητα των οποίων είναι Ελληνικής καταγωγής. Ο κυκλώνας Ίρμα έπληξε πρώτα τα Φλόριντα Κις και το Μαϊάμι στα νότια της πολιτείας, έχοντας προηγουμένως αφήσει δεκάδες νεκρούς στην Καραϊβική.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Τάρπον Σπρινγκς, ο δήμαρχος είπε ότι η πόλη εκκενώθηκε πριν από δυο μέρες σταδιακά, ανάλογα με τις περιοχές στις οποίες έμεναν οι κάτοικοι, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε καταφύγια.

Περιγράφοντας τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή, ο κ. Αλαχούζος είπε ότι βρέχει έντονα με ανέμους που πνέουν με 40 μίλια (64 χλμ) την ώρα, ενώ οι συνθήκες αναμένεται να χειροτερέψουν όσο περνάει η ώρα. Οι δρόμοι είναι έρημοι και οι μόνοι που βρίσκονται ακόμα εκτός καταφυγίων είναι αστυνομικοί και πυροσβέστες που βρίσκονται σε επιφυλακή σε περίπτωση που χρειαστεί να βοηθήσουν πολίτες. Κι αυτοί όμως αναμένεται να απομακρυνθούν όταν ο κυκλώνας φτάσει την πόλη.

Τα πρώτα θύματα μετρά η Φλόριντα που σαρώνει ο κυκλώνας Ίρμα

Στο νότιο και δυτικό τμήμα της πολιτείας, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα που φαίνεται πως προκλήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους και τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Μια αστυνομικός σκοτώθηκε σήμερα σε μετωπική σύγκρουση οχημάτων κοντά στην πόλη Σεϊρασότα, στο δυτικό τμήμα της Φλόριντας. Στο δυστύχημα σκοτώθηκε επίσης και ο οδηγός του δεύτερου αυτοκινήτου, όπως επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σερίφης της πολιτείας του Χάρντεϊ, ο Άρνολντ Λάνιερ.

Ένας οδηγός σκοτώθηκε επίσης χθες στο Κι Ουέστ, στο αρχιπέλαγος Κις.

Ο κυκλώνας έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων στην Καραϊβική και τεράστιες υλικές ζημιές.

Από το παράθυρο του δευτέρου ορόφου ενός κτιρίου στο Κι Χέιβεν η Μάγκι Χόους περιέγραψε τα ακραία καιρικά φαινόμενα:

«Βάρκες στην κυριολεξία χάθηκαν στον αέρα, φοίνικες λύγισαν αγγίζοντας το έδαφος. Το δίκτυο ηλεκτροδότησης καταρρέει» αφηγήθηκε η γυναίκα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Είναι αδύνατον να βγούμε αυτή τη στιγμή έξω. Κανείς δεν μπορεί να σταθεί όρθιος εξαιτίας των ανέμων, όπως βλέπω από το παράθυρό μου» συμπλήρωσε.

Παρά τις εντολές υποχρεωτικής εκκένωσης που εξέδωσαν οι αρχές, πολλοί κάτοικοι επέλεξαν να μην φύγουν.

«Δεν γνωρίζουμε πόσοι ακριβώς άνθρωποι παρέμειναν στα Κις. Οι άνεμοι ανέρχονται έως 215 χιλιόμετρα την ώρα, το ύψος της βροχής μεταξύ 25 και 60 εκατοστών... Το ύψος του νερού θα μπορούσε να φθάσει έως τα 4,6 μέτρα. Ελπίζω οι πολίτες να άκουσαν» τις συστάσεις μας, δήλωσε ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρικ Σκοτ στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ο οδηγός ενός φορτηγού σκοτώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου ενώ στην περιοχή επικρατούσαν ήδη άσχημες καιρικές συνθήκες. Το όχημά του έπεσε πάνω σε ένα δέντρο. Οι αρχές δεν μπορούν προς το παρόν να πουν με σιγουριά εάν το δυστύχημα οφείλεται στον κυκλώνα.

Το αρχιπέλαγος των Κις είχε καταστραφεί κατά τα ? του από τον κυκλώνα Ντόνα πριν από 57 χρόνια, την 10η Σεπτεμβρίου του 1960.

«Να βγούμε ζωντανοί»

Μια παρόμοια τύχη αναμένεται για το μεγαλύτερο μέρος της Φλόριντας. Το «μάτι» του κυκλώνα κατευθύνεται αυτή τη στιγμή κατά μήκος των δυτικών ακτών της πολιτείας που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι μεγάλες πόλεις είναι πλέον πόλεις- φαντάσματα έπειτα από τις μαζικές εκκενώσεις των πληθυσμών.

Το ύψος των υδάτων αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 μέτρα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς μετεωρολόγους. Κι αυτό αρκεί για να καλύψει το ύψος ενός σπιτιού.

«Το μόνο που θέλουμε είναι να βγούμε σώοι κι αβλαβείς» από αυτό επισήμανε η Βιβιάνα Σέρα, μια Αμερικανίδα που αναζήτησε καταφύγιο στα κέντρα υποδοχής των αρχών στην πόλη Ναπλς, στις δυτικές ακτές, πριν από την άφιξη του κυκλώνα.

Ωστόσο η Ίρμα είναι τόσης μεγάλης έκτασης που οι ανατολικές ακτές της Φλόριντας, ιδίως το Μαϊάμι δεν αναμένεται να γλυτώσουν. Ήδη στην πόλη καταγράφονται ισχυροί άνεμοι και έντονες βροχοπτώσεις. Οι υπηρεσίες διάσωσης προειδοποιούν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις των πολιτών για βοήθεια.

«Εκ των 41 τηλεφωνημάτων που δεχθήκαμε τη νύχτα δεν μπορέσαμε να απαντήσουμε παρά μόνο σε 3» τόνισε η δημοτική αρχή του Μαϊάμι στον λογαριασμό της στο Twitter.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα