Ιρμα: Πολή φάντασμα το Μαϊάμι, τουλάχιστον 6 εκατ. άνθρωποι φεύγουν από τα σπίτια τους

Ο τυφώνας Ίρμα απειλεί να καταστρέψει 8,5 κτήρια στην Φλόριντα, την ώρα που το Μαϊάμι θυμίζει πόλη – φάντασμα, καθώς περισσότεροι από έξι εκατομμύρια κάτοικοι έχουν δεχθεί εντολή να εκκενώσουν την περιοχή και εγκαταλείπουν την μεγαλούπολη με κάθε μέσο.

Βάσει μελέτης της εταιρείας CoreLogic, υπολογίζεται πως «8.456.455 κατοικίες και καταστήματα αντιμετωπίζουν «εξαιρετικό», «πολύ υψηλό» ή «υψηλό» κίνδυνο από τους ανέμους του τυφώνα Ίρμα». Την ίδια ώρα, υπολογίζεται πως επιπλέον 3.494.735 κτήρια αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να υποστούν ζημιές από τον τυφώνα. Η μελέτη μάλιστα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Fox News, δεν εξετάζει ενδεχόμενες ζημιές από πλημμύρες, παρά μόνο από τους ανέμους. Παράλληλα, η εταιρεία ηλεκτρισμού της Φλόριντα υπολογίζει πως τα εννιά από τα δέκα συνολικά εκατομμύρια κατοίκους που ηλεκτροδοτούνται από αυτήν θα μείνουν χωρίς ρεύμα λόγω της Ίρμα, μπορεί και για εβδομάδες!

Αυτή την στιγμή η Ίρμα είναι τυφώνας κατηγορίας 4, αν και την νύχτα, καθώς προσέγγιζε την Κούβα είχε ανέβει και πάλι σε κατηγορία 5. Σε όλο του το μέγεθος αναμένεται να χτυπήσει την Φλόριντα την Κυριακή.

Αφού άφησε πίσω του τουλάχιστον 19 νεκρούς στο πέρασμά του από την Καραϊβική, ο καταστροφικός κυκλώνας έπληξε την Κούβα στις 06:00 (ώρα Ελλάδος) και κατευθύνεται προς την Φλόριντα.

Τα ξημερώματα το μάτι του κυκλώνα βρισκόταν περίπου 480 χλμ. νοτιοανατολικά του Μαϊάμι, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Συλλυπητήρια Trump σε Macron

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump τηλεφώνησε χθες στον ομόλογό του της Γαλλίας Emmanuel Macron για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του για «τις ανθρώπινες απώλειες» στα νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου και του Αγίου Μαρτίνου από το πλήγμα του τυφώνας Ίρμα.

Ο Trump «εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις καταστροφές και τις ανθρώπινες απώλειες» και προσέφερε την «υποστήριξή του στη γαλλική κυβέρνηση αυτή την τραγική ώρα» αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Παράλληλα, σε χθεσινό βίντεο - μήνυμα προς τον αμερικανικό λαό, έκανε λόγο για φαινόμενο με «ιστορικά καταστροφικές δυνατότητες», απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες των περιοχών που πρόκειται να πληγούν από τον τυφώνα, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κυβερνητικών αξιωματούχων και των σωμάτων ασφαλείας.

Δραματική ήταν η έκκληση την οποία απηύθυνε, μέσω διαγγέλματος, ο Ντόναλντ Τραμπ:
Ο κυκλώνας Ίρμα είναι μυθικών διαστάσεων, ενδεχομένως ο ισχυρότερος που έχουμε ποτέ δει. Παραμείνετε σε ασφαλή μέρη και φύγετε μακριά από τον δρόμο του, εφόσον είναι δυνατό.

Στο γαλλικό τμήμα του Αγίου Μαρτίνου o κυκλώνας Ίρμα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους, ενώ άλλοι επτά αγνοούνται, σύμφωνα με έναν ακόμη προσωρινό απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες οι νομαρχιακές αρχές. Ο απολογισμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί. Εξάλλου, άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ολλανδικό τμήμα του νησιού.

Στο «στόχαστρο» της Ίρμα, αναμένεται να βρεθούν πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως το Μαϊάμι, όπου ήδη, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν πάει σε καταφύγια -των αστέγων συμπεριλαμβανομένων.

O τυφώνας Ίρμα, όπως μεταδίδει το CNNi, θα πλήξει τα Φλόριντα Κις το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα) και στη συνέχεια θα κινηθεί προς τη νοτιοδυτική ακτή της Πολιτείας. Το μήνυμα του κυβερνήτη Ρικ Σκοτ στους συμπολίτες του ήταν σαφές:

Δεν έχουμε πολύ χρόνο. Αν βρίσκεστε σε περιοχή που πρέπει να φύγετε, κάντε το τώρα. Όχι σε μια ώρα, άμεσα. Τέτοια καταστροφική καταιγίδα όπως αυτή που έρχεται η Πολιτεία μας δεν έχει ξαναζήσει.

Στους αυτοκινητόδρομους της Φλόριντα η εικόνα που επικρατεί τις τελευταίες ώρες έχει ως εξής: αυτοκίνητα και φορτηγάκια το ένα πίσω από το άλλο, φορτωμένα με στρώματα, καγιάκ, ακόμη και δοχεία βενζίνης.

Αδεια τα ράφια στα σουπερ μαρκετ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα