Τυφώνας Ίρμα: Σε κατάσταση συναγερμού Φλόριντα και Καραϊβική

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται Φλόριντα και Καραϊβική από την ισχυρότερη θύελλα που σχηματίστηκε ποτέ στον Ατλαντικό Ωκεανό – τον τυφώνα Ίρμα που κάνει ήδη την πρώτη του επέλαση στα νησιά της Καραϊβικής και προχωρά προς το Πουέρτο Ρίκο  - και απειλεί με ζημιές μεγαλύτερες από αυτές που άφησε πίσω του το φονικό πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα.

Η Ίρμα έχει ήδη καταστρέψει δεκάδες κτίρια και έχει προκαλέσει μεγάλες πλημμύρες σε πολλά νησιά της Καραϊβικής. Σύμφωνα με την Telegraph, οι Βρετανοί τουρίστες έχουν εγκαταλείψει την περιοχή λόγω των προειδοποιήσεων που μιλούν για μια "δυνητικά καταστροφική” καταιγίδα.

Το νησί της Μπαρμπούντα ήταν το πρώτο που επλήγη από το πέρασμα του τυφώνα Ίρμα - με ανέμους που φτάνουν τα 295 χλμ/ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ – ενώ η θύελλα οδεύει προς το Πουέρτο Ρίκο, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Αϊτή και την Κούβα, πριν ενδεχομένως χτυπήσει την Φλόριντα το Σαββατοκύριακο.

Η τροπική καταιγίδα Ίρμα έγινε σήμερα "ένας εξαιρετικά επικίνδυνος κυκλώνας" κατηγορίας 5, δηλαδή της μέγιστης στην πενταβάθμια κλίμακα βάσει της οποίας υπολογίζεται η ένταση των φαινομένων αυτών, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Κέντρο για τους Κυκλώνες (NHC).

Οι προετοιμασίες για την αντιμετώπιση του κυκλώνα "πρέπει να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν μέσα στη ζώνη συναγερμού", επιμένει το NHC. Στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) η Ίρμα βρισκόταν σε απόσταση 440 χιλιομέτρων ανατολικά της Αντίγκουα με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 280 χλμ/ώρα.

Σε κατάσταση συναγερμού η Φλόριντα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Φλόριντα υπό την απειλή του κυκλώνα Ίρμα ο οποίος ενισχύθηκε στην κατηγορία 4 και αναμένεται να πλήξει την Πολιτεία.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρικ Σκοτ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τις 67 Κομητείες της Πολιτείας, καθώς μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο κυκλώνας ενδέχεται να πλήξει τμήματα της νότιας Φλόριντας μέσα στο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Επιπλέον το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι "οι προετοιμασίες στις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί έκτακτα δελτία πρέπει να επισπευσθούν και να ολοκληρωθούν".

Ο κυκλώνας, με ανέμους 215 χιλιομέτρων την ώρα, "θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μέσα στις επόμενες 48 ώρες", προειδοποίησε το Κέντρο αυτό με έδρα το Μαϊάμι περί τις 00:00 (ώρα Ελλάδας).

Πολλά νησιά της περιοχής, όπως το Πουέρτο Ρίκο, η Αϊτή και οι Μικρές Αντίλλες βρίσκονται ήδη σε κατάσταση συναγερμού. Ο κυκλώνας Ίρμα αναμένεται ότι θα πλήξει το Πουέρτο Ρίκο αύριο Τετάρτη στις 08:00 (15:00 ώρα Ελλάδας).

Το επίπεδο της θάλασσας μπορεί να ανέβει ακόμη και τρία μέτρα πάνω από το φυσιολογικό στην περιοχή και να πλήξουν το νησί "μεγάλα, καταστροφικά κύματα".

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο Ρικάρδο Ρουσελιό-Νεβάρες κινητοποίησε την εθνοφρουρά και ανακοίνωσε νωρίτερα το άνοιγμα καταφυγίων για την υποδοχή και φιλοξενία έως και 62.100 ανθρώπων, παρά τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η περιοχή των ΗΠΑ.

Ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το οποίο διαθέτει νοσοκομείο εκστρατείας και δεκάδες αεροσκάφη ικανά να εκτελέσουν αποστολές διάσωσης και ανεφοδιασμού, έχει τεθεί σε ετοιμότητα, σημείωσε ο Αλεχάντρο ντε λα Κάμπα της διεύθυνσης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA) η οποία είναι αρμόδια για την Καραϊβική.

Παρότι η πορεία του κυκλώνα Ίρμα δεν είναι ακόμη βέβαιη, ενδέχεται να πλήξει τη νήσο Εσπανιόλα (Αϊτή και Δομινικανή Δημοκρατία), τις Μπαχάμες και την Κούβα πριν κατευθυνθεί προς βορρά, αρχικά προς τη Φλόριντα και κατόπιν προς την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, που ήδη δέχθηκε σφοδρό πλήγμα από τον κυκλώνα Χάρβεϊ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα