Ισπανία: Ένας ιμάμης κι ο οδηγός του βαν στο επίκεντρο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις

Στον 22χρονο Γιουνές Αμπουγιακούμπ και σε έναν ιμάμη ονόματι Αμπντελμπακί Ες Σάτι εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ισπανικής Αστυνομίας σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη και την παραθεριστική κωμόπολη Καμπρίλς, που οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων.

Η Αστυνομία εκτιμά ότι βρίσκεται κοντά σε ένα πρόσωπο που συνδέεται με τα χτυπήματα, αλλά δεν μπορεί να αναφερθεί στο βαθμό σύνδεσής του.

Ο Αμπουγιακούμπ πιστεύεται ότι είναι το μοναδικό μέλος του τουλάχιστον 12μελούς τρομοκρατικού πυρήνα που ζει και διαφεύγει της σύλληψης, ενώ ο ιμάμης ενδέχεται να είναι το πρόσωπο που μπορεί να εξηγήσει πώς οι νεαροί ριζοσπαστικοποιήθηκαν τόσο απότομα.

Χθες βράδυ η Αστυνομία ερεύνησε το σπίτι του ιμάμη στην κωμόπολη Ρίπολ, βόρεια της Βαρκελώνης, αναζητώντας γενετικό υλικό και δακτυλικά αποτυπώματα.

Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος στο οποίο διέμενε δήλωσε ότι δεν τον έχει από την Τρίτη, στοιχείο που ενισχύει της υποψίες ότι ο ιμάμης σκοτώθηκε την Τετάρτη στον οικισμό Αλκανάρ, στην έκρηξη που σχεδόν ισοπέδωσε το σπίτι όπου πιστεύεται ότι στεγαζόταν το εργαστήριο παρασκευής εκρηκτικών του πυρήνα.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος – κατά πάσα πιθανότητα μέλος του πυρήνα – σκοτώθηκε από την έκρηξη στην Αλκανάρ, ενώ η εφημερίδα El Pais μεταδίδει ότι τα ίχνη από τις σορούς τουλάχιστον τριών ακόμα ανθρώπων έχουν εντοπιστεί στα ερείπια.

Η εύρεση περισσότερων νεκρών στην Αλκανάρ συνάδει και με την χθεσινή ενημέρωση από την Αστυνομία της Καταλονίας ότι εκτός από τον 22χρονο Αμπουγιακούμπ αναζητεί έως και δύο ακόμα άτομα, που μπορεί όμως να είναι νεκρά.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο πυρήνας ετοίμαζε μεγάλης κλίμακας βομβιστικές επιθέσεις σε κατάμεστους δημόσιους χώρους της Βαρκελώνης. Ωστόσο, η έκρηξη στην Αλκανάρ ανάγκασε τους τρομοκράτες να εκτελέσουν βιαστικά «πρόχειρες» επιθέσεις με αυτοκίνητα, προτού η Αστυνομία καταλάβει ότι είχε ανακαλύψει χώρο παρασκευής βομβών.

Όσον αφορά τον 22χρονο Αμπουγιακούμπ, ισπανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο μάλλον ήταν ο οδηγός του ημιφορτηγού που την Πέμπτη σάρωσε πεζούς στον πεζόδρομο-λεωφόρο Λας Ράμπλας, στην τουριστική καρδιά της Βαρκελώνης.

Η εφημερίδα ABC πάντως μετέδωσε ότι στο βαν βρέθηκαν ίχνη τεσσάρων τρομοκρατών, στοιχείο που ουσιαστικά εγείρει αμφιβολίες για το εάν ο Αμπουγιακούμπ ήταν ο οδηγός του οχήματος.

 

skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα