Μεγάλη διαδήλωση κατά του ρατσισμού στη Βοστόνη: Γυρίστε στα σπίτια σας, ναζί

Περίπου 40.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες Σάββατο στη Βοστόνη για να καταγγείλουν τον ρατσισμό και την ακροδεξιά, μια κινητοποίηση που αμαυρώθηκε από αψιμαχίες με την αστυνομία εν μέσω του ηλεκτρισμένου κλίματος στις ΗΠΑ μετά τα βίαια επεισόδια της Σάρλοτσβιλ και τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ που ακολούθησαν.

«Δεν υπάρχει θέση για το μίσος», ή «γυρίστε σπίτια σας, ναζί» μπορούσε κανείς να διαβάσει στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές, που «πιθανόν» ήσαν «περίπου 40.000 άνθρωποι» σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Βοστόνης, τον Ουίλιαμ Έβανς.

Ανταποκρίθηκαν σε μια έκκληση να κινητοποιηθούν σε αυτό το προπύργιο των προοδευτικών στο βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ εναντίον μιας συγκέντρωσης υπέρ της «ελευθερίας της έκφρασης», κατά έναν όρο που χρησιμοποιείται το τελευταίο διάστημα για εκείνους που αντιτίθενται στην πολιτική ορθότητα και εκφέρουν συχνά ρατσιστικές απόψεις.

Με υπόβαθρο την συνέχιση της έντασης όλη την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, αλλά και την εσπευσμένη αποκαθήλωση συνομοσπονδιακών μνημείων που εκλαμβάνονται από πολλούς ως σύμβολα του ρατσισμού, η αστυνομία της Βοστόνης αναπτύχθηκε μαζικά για να αποφευχθούν συγκρούσεις μεταξύ συμμετεχόντων στις δύο συγκεντρώσεις. Μόλις μερικές δεκάδες άνθρωποι συμμετείχαν τελικά στη συγκέντρωση της άκρας δεξιάς, παρότι οι οργανωτές της ανέμεναν μαζική συμμετοχή, ενώ τερματίστηκε 30 λεπτά νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν.

Τότε οι αστυνομικοί επενέβησαν ώστε να εξασφαλίσουν την ειρηνική αποχώρηση των ακρδεξιών και ξέσπασαν αψιμαχίες με αντιδιαδηλωτές, ανέφερε ο Έβανς. Οι αντιρατσιστές διαδηλωτές που πλησίασαν απωθήθηκαν βίαια από αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση ροπάλων και άλλων μέσων καταστολής ταραχών.

Περίπου 27 αντιδιαδηλωτές συνελήφθησαν, ενώ δεν υπήρξε κανένας «σοβαρός» τραυματισμός, σύμφωνα με τον Έβανς.

Τόσο ο επικεφαλής της αστυνομίας όσο και ο δημοκρατικός δήμαρχος Μάρτι Ουόλς εξέφρασαν την ανακούφισή τους διότι αποφεύχθηκε το επίπεδο της βίας που έπληξε τη Σάρλοτσβιλ το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν ένας συμπαθών των νεοναζί σκότωσε μια νεαρή γυναίκα και τραυμάτισε άλλους 19 ανθρώπους πέφτοντας με το αυτοκίνητό του πάνω στο πλήθος.

«Κανένας δεν τραυματίστηκε, κανένας δεν σκοτώθηκε (...), δεν υπάρχουν εκτεταμένες υλικές ζημιές, είναι μια καλή ημέρα για την πόλη μας», υπογράμμισε ο Έβανς.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βάλλεται πανταχόθεν — και από τη δική του πολιτική παράταξη — διότι δεν κατήγγειλε ξεκάθαρα την άκρα δεξιά μετά τη Σάρλοτσβιλ, αντέδρασε στη διαδήλωση στη Βοστόνη υιοθετώντας συμφιλιωτικό τόνο: «Θέλω να χαιρετίσω τους πολυάριθμους διαδηλωτές της Βοστόνης που εκφράζονται εναντίον της μισαλλοδοξίας και του μίσους. Η χώρα μας θα ενωθεί ξανά σύντομα!», έγραψε στο Twitter.

Σε άλλη ανάρτησή του, χαιρέτισε επίσης τις προσπάθειες του δημοκρατικού δημάρχου της πόλης Ουόλς, ο οποίος δεν έκρυψε ότι τασσόταν υπέρ της διαδήλωσης εναντίον του ρατσισμού.

Έπειτα από μια από τις πιο καταστροφικές εβδομάδες της σύντομης θητείας του στην προεδρία μέχρι σήμερα, ο Τραμπ μοιάζει όλο και περισσότερο απομονωμένος.

Δηλώσεις αγανάκτησης βαρόνων των ρεπουμπλικάνων, κύμα αποχωρήσεων από τα οικονομικά του συμβούλια, βολές εναντίον του από γνωστές προσωπικότητες του πολιτισμού: η βαθιά δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις του επιμένει.

Μια συνέπεια του κλίματος που επικρατεί έπειτα από αυτές τις δηλώσεις ήταν η ανακοίνωση του Τραμπ χθες Σάββατο ότι δεν θα παραστεί στην τελετή απονομής των βραβείων του Kennedy Center για τον πολιτισμό, ώστε να αποφευχθεί ένας «πολιτικός περισπασμός».

Ήταν ακριβώς ο «δημόσιος λόγος» της κυβέρνησης Τραμπ, ο οποίος «τροφοδοτεί τις διαιρέσεις», η αιτία που επικαλέστηκε η διάσημη χορογράφος Κάρμεν ντε Λάβαλαντ για να απορρίψει την πρόσκληση να πάει στην εκδήλωση στον Λευκό Οίκο που οργανώνεται κατά παράδοση την ημέρα απονομής των βραβείων, τον Δεκέμβριο.

Πριν από αυτήν, ο σκηνοθέτης Νόρμαν Λίαρ ξεκαθάρισε ότι ούτε εκείνος θα πάει, ενώ άλλος ένας υποψήφιος, ο Λάιονελ Ρίτσι, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη σημαντική δημόσια εκδήλωση στην Ουάσινγκτον στην οποία ο Τραμπ αποφάσισε να μην πάει: ήδη απέφυγε τον Απρίλιο το ετήσιο δείπνο της ένωσης των πολιτικών συντακτών που είναι διαπιστευμένοι στην προεδρία. Η απόφασή του εκείνη είχε υποστηριχθεί πάντως από την πολιτική του βάση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα