Ετοίμαζαν τριπλό χτύπημα οι τζιχαντιστές στη Βαρκελώνη. Η εκρηξη τους χαλασε τα σχέδια

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη του σχεδίου των τρομοκρατών της Βαρκελώνης, οι οποίοι, όπως γίνεται φανερό, ήθελαν να αιματοκυλίσουν ολόκληρη την πόλη και να προκαλέσουν εκατόμβη νεκρών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Telegraph, αλλά και ισπανικά μέσα ενημέρωσης, όπως η elespanol, οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο οι σχέδιο των τζιχαντιστών να ήταν τριπλή ταυτόχρονη επίθεση σε τρία εμβληματικά σημεία της Βαρκελώνης: Στην Λας Ράμπλας, στο λιμάνι της πόλης και στη Σαγράδα Φαμίλια. Η επίθεση θα γινόταν με βαν, όπως δηλαδή και έγινε στην Λας Ράμπλας. Στο σχέδιο ήταν και η μεταφορά φιαλών βουτανίου οι οποίες θα εκρήγνυνταν μέσα στα αυτοκίνητα. Ετσι εξηγείται γιατί ο τρομοκρατικός πυρήνας είχε νοικιάσει τρία βαν.

Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα το ναό αυτό επισκέφτηκαν μόνο το 2016 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ τον πεζόδρομο της Λας Ράμπλας περπατούν καθημερινά περί τους 300.000 ανθρώπους.

Αστυνομικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν οι βόμβες που σχεδίαζαν ήταν ίδιες με αυτές που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στις επιθέσεις του.

Η έκρηξη που τους χάλασε τα σχέδια

Τα σχέδια του 12μελούς πυρήνα των τζιχαντιστών φαίνεται ότι άλλαξε η έκρηξη που έγινε γύρω στις 11 τοπική ώρα, της Τετάρτης στην πόλη Αλκανάρ. Εκεί βρέθηκαν περισσότερες από 20 φιάλες με βουτάνιο καθώς και η ουσία acetone peroxide η οποία προκαλεί μεγάλο αριθμό εκούσιων εκρήξεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τζιχαντιστές φοβήθηκαν ότι η έρευνα της αστυνομίας για την έκρηξη στην Αλκανάρ θα οδηγούσε σύντομα τις αρχές στα ίχνη τους και έτσι αποφάσισαν να αυτοσχεδιάσουν και να επιτεθούν με το λευκό βαν στην Λας Ράμπλας με στόχο να παρασύρουν κάτω από τις ρόδες του τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ανυποψίαστων θυμάτων. Στο ίδιο πλαίσιο μερικές ώρες αργότερα επιτέθηκαν και στην Καμπρίλς.

Την πληροφορία για τη σύνδεση της έκρηξης στο Αλκανάρ με την επίθεση στη Λας Ράμπλας, επιβεβαιώσε χθες και ο εκπρόσωπος του καταλανικού υπουργείου Εσωτερικών Γιοακίμ Φορν ο οποίος είπε ότι είναι πιθανό οι τρομοκράτες να είχαν πρόθεση να χρησιμοποιήσουν φιάλες βουτανίου στην επίθεση στη λεωφόρο Λας Ράμπλας.

Εξαρθρώθηκε ο πυρήνας που αιματοκύλησε την Καταλονία

Ο πυρήνας που ευθύνεται για τις επιθέσεις στην Καταλονία έχει εξαρθρωθεί πλήρως, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο.

Η Ισπανία θα διατηρήσει το επίπεδο συναγερμού στη βαθμίδα 4, δηλαδή μία βαθμίδα κάτω από το μέγιστο επίπεδο που θα σήμαινε ότι επίκειται μια τρομοκρατική επίθεση, μετά τις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Καταλονία, πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι αρχές θα ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται μεγάλα πλήθη και σε τουριστικά σημεία.

Σύμφωνα με τον Θόιδο, οι αστυνομικές αρχές ερευνούν την πιθανότητα οι δράστες να διατηρούσαν επαφές με άλλες, γειτονικές χώρες.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη και για την επίθεση στο Καμπρίλς

Βαρκελώνη: Μάλλον ζωντανός και ελεύθερος ο οδηγός του βαν που σκόρπισε το θάνατο

Στη Βαρκελώνη, στην πολυσύχναστη, κεντρική λεωφόρο Λα Ράμπλα σκοτώθηκαν την Πέμπτη 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες, μεταξύ των οποίων πολλοί ξένοι τουρίστες. Άλλη μία γυναίκα έχασε τη ζωή της λίγες ώρες αργότερα στο θέρετρο Καμπρίλς, νοτιότερα.

"Θα ανακατευθύνουμε τις προσπάθειές μας σε κάθε μέρος ή περιοχή που χρειάζεται ειδική προστασία", είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Μέχρι τώρα, έχουν συλληφθεί τέσσερις ύποπτοι, έχουν σκοτωθεί άλλα πέντε μέλη του πυρήνα και τρία, μεταξύ αυτών και ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ, έχουν ταυτοποιηθεί.

Οι δύο από τους τρεις υπόπτους ενδέχεται να σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, σε έκρηξη σε ένα σπίτι στην πόλη Αλκανάρ.

Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο 22χρονος Μαροκινός Γιουνές Αμπουγιακούμπ, που καταζητείται από την αστυνομία, είναι πιθανότατα ο οδηγός του βαν που παρέσυρε τους πεζούς στη Λα Ράμπλα.

Ο Μούσα Ουκαμπίρ, 17 ετών, που θεωρείτο αρχικά βασικός ύποπτος, διαπιστώθηκε ότι ήταν μεταξύ των πέντε ανδρών που σκοτώθηκαν από αστυνομικούς στο Καμπρίλς.

Ο Αμπουγιακούμπ κατοικούσε στην πόλη Ριπόλ, στα βόρεια της Βαρκελόνης. Η αστυνομία συνέλαβε τρεις υπόπτους στο Ριπόλ και άλλον έναν στο Αλκανάρ.

Βιντεο:

Τρομοκρατική επίθεση με van στη Βαρκελώνη - Προσοχή σκληρές εικόνες

Σκληρές εικόνες λίγο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βαρκελώνη

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα