Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται πάντα για διάλογο με τη Βόρεια Κορέα. Βίντεο

Οι ΗΠΑ παραμένουν ανοικτές στο ενδεχόμενο διεξαγωγής διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα, που αποφάσισε να μην υλοποιήσει προς το παρόν το σχέδιο εκτόξευσης πυραύλων πλησίον της αμερικανικής νήσου Γκουάμ, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

«Ενδιαφερόμαστε πάντα για την αναζήτηση μιας οδού προς τον διάλογο, όμως αυτό εξαρτάται από εκείνον» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός αναφερόμενος στον Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι θα «παρατηρήσει για λίγο ακόμα την ηλίθια κι ανόητη συμπεριφορά των Γιάνκηδων» προτού εκτοξεύσει τους πυραύλους, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Εάν «επιμείνουν στις ανεύθυνες κι επικίνδυνες ενέργειές τους στην κορεατική χερσόνησο», η Βόρεια Κορέα θα λάβει μέτρα, «αυτά που έχει ήδη ανακοινώσει», πρόσθεσε.

«Προς το παρόν δεν έχω απάντηση για τις αποφάσεις του» υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε μετά την παρουσίαση σε δημοσιογράφους της ετήσιας έκθεσης των ΗΠΑ για τη θρησκευτική ελευθερία στον κόσμο.

Ο Ρεξ Τίλερσον έχει και στο παρελθόν πει ότι η αμερικανική διοίκηση είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Πιονγκγιάνγκ, υπό την προϋπόθεση η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες.

«Οι ΗΠΑ θέλουν να διαπραγματευτούν με την Πιονγκγιάνγκ» διαβεβαίωνε χθες σε ένα άρθρο που συνυπόγραφε με τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις. Ωστόσο, προκειμένου να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τους εκπροσώπους του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ζητάει να του δοθούν αποδείξεις καλής πίστης που θα μπορούσαν να έχουν τη μορφή του «άμεσου τερματισμού των προκλητικών δηλώσεων, των πυρηνικών δοκιμών, των εκτοξεύσεων πυραύλων και των δοκιμών άλλων εξοπλισμών».

Έκκληση Πεκίνου προς ΗΠΑ και Β. Κορέα να σταματήσουν τις εμπρηστικές δηλώσεις

Είναι επείγον οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βόρεια Κορέα «να βάλουν φρένο» στους εκατέρωθεν εμπρηστικούς λόγους και πράξεις, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας μετά τη συνάντηση του με τον ρώσο ομόλογό του. Κι αυτό την ημέρα που ο ηγέτηες της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε παύση της εφαρμογής του σχεδίου επίθεσης στη Γκουάμ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε με τον κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA. Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι η κρίση γύρω από το πυρηνικό πρόγραμματης Κίνας βρίσκεται σε σημείο καμπής και ότι είναι η ώρα της επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι δηλώσεις της Χουά Τσουνίνγκ έρχονται τη στιγμή που η λεκτική κλιμάκωση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ φαίνεται ότι κατέβηκε κατά μία βαθμίδα. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν ανακοίνωσε σήμερα παύση στην εφαρμογή του σχεδίου πυραυλικής επίθεσης κατά του Γκουάμ, προειδοποιώντας ωστόσο ότι το σχέδιο θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση νέων «ανεύθυνων ενεργειών» της Ουάσινγκτον.

Με άρθρο τους στην Wall Street Journal οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και Τζέιμς Μάτις διαβεβαίωσαν από την πλευρά τους ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει μεταβολή του καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα, ενώ ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι επιθυμεί την αποφυγή, πάση θυσία, μίας πολεμικής σύρραξης στην χερσόνησο. «Βρισκόμαστε σε μία καμπή για να επιδείξουμε αποφασιστικότητα και να επαναλάβουμε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Το Πεκίνο ζητεί συστηματικά την επανάληψη των εξαμερών διαπραγματεύσεων (Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, Βόρεια και Νότια Κορέα) που διακόπηκαν το 2009.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα