ΗΠΑ - Β.Κορέα: Κλιμακώνεται η ένταση. Απειλές Τραμπ και σε Μαδούρο. Παγκόσμια ανησυχία

Αυστηρό  μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ στον Κιμ Γιονγκ Ουν πως «εάν επιτεθεί στο Γκουάμ θα το μετανιώσει», ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί εκτάκτως τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον διακόπτοντας τις διακοπές του.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσαν την Τετάρτη πως σχεδιάζουν μια πυραυλική επίθεση κοντά στο νησί Γκουάμ, που αποτελεί έδαφος των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό, αφού ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Πιονγκγιάνγκ με «πυρ και οργή». Στο Γκουάμ υπάρχουν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης,περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες έκαναν αίτηση να καταταγούν στον βορειοκορεατικό στρατό για να πολεμήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Βορειοκορεάτες, ανάμεσα στους οποίους φοιτητές, εργάτες και απόστρατοι στρατιωτικοί, ζητούν να καταταγούν ή να επιστρέψουν στις ένοπλες δυνάμεις μετά τις δηλώσεις της βορειοκορεατικής κυβέρνησης ότι θα προβεί σε αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ μετά την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ νέων κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας του βορειοκορεατικού Κόμματος των Εργατών Rodong Sinmun, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Πρόεδρος Κίνας σε Τραμπ: Να λυθεί ειρηνικά το πυρηνικό ζήτημα με τη Βόρεια Κορέα

Το πυρηνικό ζήτημα με τη Βόρεια Κορέα πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά, δήλωσε ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία ο είχαν σήμερα και κάλεσε την «αρμόδια πλευρά» να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση.

Χθες Παρασκευή ο Τραμπ διατύπωσε μια νέα απειλή εναντίον της Βόρειας Κορέας λέγοντας πως οι αμερικανικές στρατιωτικές επιλογές είναι «κλειδωμένες και οπλισμένες», ενώ η Πιονγκγιάνγκ τον κατηγόρησε ότι οδηγεί την κορεατική χερσόνησο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου και παγκόσμιες δυνάμεις εξέφρασαν ανησυχία.

Ο Σι είπε στον Τραμπ πως είναι προς το κοινό συμφέρον τόσο της Κίνας όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτύχουν την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και να προστατεύσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα εκεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Η αρμόδια πλευρά πρέπει αυτή τη στιγμή να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει λέξεις και πράξεις που παροξύνουν τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο», μετέδωσε η τηλεόραση παραφράζοντας τον Σι.

Η τελική επίλυση του πυρηνικού ζητήματος πρέπει να γίνει πολιτικά μέσω συνομιλιών και η Κίνα είναι πρόθυμη να διατηρήσει την επικοινωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού ώστε να ασκήσουν πίεση για να υπάρξει η κατάλληλη έκβαση, πρόσθεσε ο Σι.

Σύμφωνα πάντα με την κινεζική κρατική τηλεόραση, ο Τραμπ είπε στον Σι πως κατανοεί πλήρως τον ρόλο που διαδραματίζει η Κίνα στο βορειοκορεατικό πυρηνικό ζήτημα.

Ο Τραμπ απειλεί τον Μαδούρο: Η Βενεζουέλα δεν είναι τόσο μακριά και ο λαός υποφέρει

Η Βενεζουέλα δεν είναι τόσο μακριά και ο λαός υποφέρει. Μια στρατιωτική επιχείρηση είναι κάτι που θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε. Έχουμε πολλές επιλογές για την Βενεζουέλα, ανάμεσα σε αυτές και μια πιθανή στρατιωτική επιλογή αν κριθεί αναγκαίο είπε ο Πρόεδρος Τράμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, σε μια αιφνιδιαστική κλιμάκωση της απάντησης της Ουάσιγκτον στην πολιτική κρίση που μαίνεται στην χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Έχουμε στρατεύματα σε όλο τον κόσμο σε μέρη που βρίσκονται πολύ μακριά. Η Βενεζουέλα δεν είναι τόσο μακριά και ο λαός υποφέρει και άνθρωποι πεθαίνουν», είπε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε γήπεδο του γκολφ ιδιοκτησίας του στο Μπέντμινστερ στο Νιου Τζέρσεϊ, περιστοιχιζόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι.

«Έχουμε πολλές επιλογές για την Βενεζουέλα, ανάμεσα σε αυτές και μια πιθανή στρατιωτική επιλογή αν κριθεί αναγκαίο», σημείωσε ο Τραμπ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. «Δεν μιλάμε για αυτό, αλλά μια στρατιωτική επιχείρηση, μια στρατιωτική επιλογή, είναι σίγουρα κάτι που θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε», πρόσθεσε.

Το Καράκας δεν απάντησε άμεσα σε ένα αίτημα για σχόλιο στην απειλή του Αμερικανού προέδρου. Λίγο μετά την δήλωση Τραμπ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου Έρικ Πάχον τόνισε ότι το Πεντάγωνο δεν έχει λάβει καμία εντολή από τον Λευκό Οίκο σχετικά με τη Βενεζουέλα.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε ότι επιθυμεί να έχει μια προσωπική συζήτηση με τον Τραμπ, είτε μέσω μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας, είτε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη.

«Αν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την Βενεζουέλα, εδώ είμαι», είπε ο πρόεδρος Μαδούρο .

«Τρελή» χαρακτήρισε την απειλή του Τραμπ ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας Βλαντίμιρ Παντρίνο

Η απειλή του αμερικανου προέδρου Τραμπ για στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα είναι «μια πράξη τρέλας», δήλωσε χθες Παρασκευή ο βενεζουελανός υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας αναμένεται να εκδώσει σήμερα μια δήλωση που θα απαντά στο σχόλιο του Τραμπ ότι «μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιλογή» εξετάζεται όσον αφορά τη Βενεζουέλα.

Απαντώντας στον Τραμπ, ο Παντρίνο δήλωσε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση: «Είναι μια πράξη τρέλας. Είναι μια πράξη ακραίου εξτρεμισμού. Τις ΗΠΑ κυβερνά μια εξτρεμιστική ελίτ».

«Ως στρατιώτης, στέκομαι στο πλευρό των βενεζουελανών ενόπλων δυνάμεων και του λαού. Είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε όλοι στις πρώτες γραμμές της υπεράσπισης των συμφερόντων και της κυριαρχίας της αγαπημένης Βενεζουέλας», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Πληροφόρησης Ερνέστο Βιγέγκας αποκάλεσε το σχόλιο του Τραμπ «άνευ προηγουμένου απειλή εναντίον της εθνικής κυριαρχίας».

Σε μήνυμα που ανήρτησε χθες το βράδυ (τοπική ώρα) στο Twitter, ο Βιγιέγκας αναφέρει: «Το διπλωματικό σώμα καλείται στο υπουργείο Εξωτερικών αύριο, οπότε θα δοθεί στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση που θα απαντά στην ιμπεριαλιστική απειλή εναντίον της Βενεζουέλας».

Η  Ιαπωνία: Ανάπτυξε αμυντικούς πυραύλους

Ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη των αμυντικών πυραυλικών συστημάτων Patriot στη νότια Ιαπωνία, εν αναμονή ενδεχόμενου πλήγματος από τη Βόρεια Κορέα κοντά στο Γκουάμ, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Οι βορειοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις έχουν απειλήσει πως σχεδιάζουν να εκτοξεύσουν τέσσερις πυραύλους προς το νησί Γκουάμ, που αποτελεί αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό, αναμένοντας την έγκριση του χτυπήματος από τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Αν τα σχέδια αυτά υλοποιηθούν, οι πύραυλοι αυτοί θα περάσουν πάνω από τις ιαπωνικές νομαρχίες Σιμάνε, Χιροσίμα και Κοϊτσί.

Μονάδες των ιαπωνικών αεροπορικών δυνάμεων έφθασαν νωρίτερα σήμερα στις τρεις αυτές νομαρχίες, καθώς και στην νομαρχία Εχίμε, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.Ένα αντιτορπιλλικό εξοπλισμένο με ραντάρ και με το αμυντικό πυραυλικό σύστημα Aegis, το οποίο μπορεί να καταστρέφει μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους, έχει επίσης σταλεί στην Ιαπωνική Θάλασσα για να παρακολουθεί τη στρατιωτική δραστηριότητα της Βόρειας Κορέας.

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα