Ερντογάν σε Γερμανία: Μην ανακατεύεστε στις εσωτερικές μας υποθέσεις

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Κυριακή τη Γερμανία "να μην ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις" της χώρας του, σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας είναι τεταμένες.

"Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας" είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη, όταν ρωτήθηκε για τις πρόσφατες γερμανικές επικρίσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Το Βερολίνο, μετά τη σύλληψη και την προφυλάκιση ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία –μεταξύ αυτών είναι και ένας Γερμανός πολίτης– ανακοίνωσε ότι "επανεξετάζει" την πολιτική του απέναντι στην Άγκυρα και στον οικονομικό τομέα. "Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε μια συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση ZDF.

Η προοπτική επιβολής οικονομικών μέτρων φαίνεται ότι ανησυχεί τη γερμανική ηγεσία που τις τελευταίες ημέρες προσπαθεί να καθησυχάσει τους Γερμανούς επενδυτές. Μεταξύ άλλων, διαψεύστηκαν δημοσιογραφικές πληροφορίες που ανέφεραν ότι υπάρχει μια λίστα με 68 γερμανικές εταιρείες ή με στελέχη εταιρειών που κατηγορούνται από την Τουρκία ότι παρέχουν υποστήριξη στην "τρομοκρατία".

"Δεν υπάρχει ούτε έρευνα, ούτε δίωξη σε βάρος γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία. Αυτές οι πληροφορίες είναι ψευδείς, λανθασμένες, είναι μυθεύματα. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο" διαβεβαίωσε σήμερα ο Ερντογάν.

"Δεν συμφέρει κανέναν η παράταση της αραβικής κρίσης"

Η παράταση της κρίσης στον Κόλπο "δεν είναι προς το συμφέρον κανενός", εκτίμησε την Κυριακή ο πρόεδρος της Τουρκίας πριν αναχωρήσει για την περιοδεία του στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να παύσουν οι εντάσεις μεταξύ του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας.

"Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να παραταθεί περαιτέρω αυτή η κρίση (...) Ο μουσουλμανικός κόσμος χρειάζεται συνεργασία και αλληλεγγύη, όχι άλλη διχόνοια", είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη, λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος που θα τον μεταφέρει στο Ριάντ.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα βρεθεί στη Σαουδική Αραβία, κατόπιν στο Κουβέιτ ενώ την Δευτέρα θα πάει στο Κατάρ. Στις 5 Ιουνίου η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το εμιράτο ότι στηρίζει "την τρομοκρατία". Το Κουβέιτ έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή για τον τερματισμό της κρίσης.

"Από τις πρώτες στιγμές της κρίσης του Κατάρ εμείς ταχθήκαμε με την ειρήνη, τη σταθερότητα, την αλληλεγγύη και τον διάλογο. Έχουμε κάνει τις αναγκαίες προτάσεις στις διάφορες πλευρές και θα συνεχίσουμε", είπε ο Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι στηρίζει τη μεσολαβητική προσπάθεια του εμίρη του Κουβέιτ, σεΐχη Σαμπάχ αλ Άχμαντ αλ Σαμπάχ και κάλεσε τις άλλες χώρες της περιοχής και τη διεθνή κοινότητα να στηρίξουν επίσης σθεναρά τις προσπάθειες του "αδελφού του".

Η Τουρκία είναι στενός σύμμαχος του Κατάρ και διαθέτει μια στρατιωτική βάση στο εμιράτο. Ταυτόχρονα όμως διατηρεί καλές σχέσεις και με τη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή ο Ερντογάν θα γευματίσει την Κυριακή με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν και το βράδυ θα γίνει δεκτός στο Κουβέιτ από τον εμίρη Αλ Σαμπάχ.

 

 

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα